Makuja maailmalta

Konstailematon chorizo

7.3.2013 Teksti: Anna.fi

Chorizo on maailman monipuolisin makkara. Tiiviit kestochorizot kuuluvat erottamattomasti tapaslautaselle, mehevät raakachorizot taas käyvät kaikkiin lämpimiin makkararuokiin.

chorizo

Chorizo on täyttä tavaraa

Espanjalainen chorizo on kainostelematon makkara. Leikkeleenä käytettävät versiot ovat reilusti ihran täplittämiä ja karkearakenteisia. Tuhdin savun maun makkara saa sekä savupaprikasta että makkaraan käytettävästä savustetusta sianlihasta. Chorizon kuori on useimmiten sian vatsalaukkua ja makkara kypsennetään säilyväksi joko ilmakuivaamalla tai savustamalla. Kyseessä on siis todellinen käsintehty perinneherkku.

Ruoanlaittoon tarkoitetut raakachorizot ovat rakenteeltaan tapasmakkaroita sileämpiä ja niistä puuttuu vahva savun maku. Ne voi valmistaa ruoaksi kuorineen tai pusertaa kuorestaan pannulle tai keittoon siskonmakkaroiden tapaan. Paistinpannulle ei tarvitse lorottaa öljyä, sillä chorizoista valuu pannulle rasvaa riittämiin.

Monet suomalaiset makkaranvalmistajat tekevät nykyisin kelpo raakachorizoja, kun taas meillä myytävät kestochorizot ovat tuontitavaraa

Kokeile näitä chorizo-reseptejä

Chorizominestrone

Chorizominestrone 

Chorizopuikulat

Chorizopuikulat

Chorizolla täytetyt tapassämpylät

Chorizolla täytetyt tapassämpylät

Lammaspataa ja chorizoa

Lammaspataa ja chorizoa

Chorizopizza

Chorizopizza 

Chorizomakkarat
Mausteiset chorizomakkarat
 

Teksti: Taina Salovaara
 Kuvat: Colourbox, reseptikuvat SKOY

Lue myös

Suosittelemme