Vihannesopas

Kotimainen maissi maistuu makealta ja taipuu moneen

Teksti: Anna.fi

Elo-syyskuu on kotimaisen maissin aikaa.Voilla sipaistu, grillattu, kokonainen maissintähkä on hurmaava herkku, mutta on maissista muuhunkin.  Kokosimme tähän Ruoka.fi:n parhaat maissireseptit. Mikä onkaan suosikkisi?

Maissintähkät ovat yleensä noin 20 senttisiä ja ne myydään usein suojuslehtien peittäminä. Suomalaisen sokerimaissin maku on suussasulavan makea ja mehukas. Kokonaiset tähkät voi kypsentää uunissa, grillissä tai suolalla maustetussa vedessä keittäen.

Kokeile grillatun maissin kanssa eksoottista, korianterilla ja limetillä maustettua voita – saat aivan uuden makuelämyksen. 

Maissin jyvät sisältävät sokeria, joka varastoitaessa muuttuu tärkkelykseksi, jolloin  maissi menettää osan mehukkuudestaan. Maissinjyvät saattavat myös kuivua varastoitaessa. Maissi kannattakin syödä heti tuoreltaan. Jos joudut säilyttämään sitä, se pysyy parhaimpana kylmässä noin 2-4 asteessa.

Maissin jyvät voidaan syödä  kypsennettyinä tai raakoina. Raakoina jyvät irtoavat näppärästi, kun pidät tähkää pystyssä ja leikkaat ne irti veitsellä ylhäältä alaspäin. Maissinjyvät sopivat salaatteihin, lettuihin, keittoihin tai naposteltaviksi ja ne voi myös pakastaa.

Tässä Kira Åkerström-Kekkosen grillatussa maissi-lehtikaalisalaatissa yhdistyy kirpeys, makeus ja suolaisuus. Täydellistä!

Valmista maissista maukas keitto. Maissintähkien paahtaminen antaa meksikolaisen maissikeiton makuun syvyyttä.

Maissia ja rapuja.  Rapuja etelävaltioiden tapaan eli cajun-tyyliin valmistetut ravut voi syödä lautaselta. Toinen vaihtoehto on kääräistä muutama rapu, perunaa ja maissia sanomalehteen, niin että jokainen ruokailija saa oman käärönsä.

Cachapas-pannarit ovat kevyttä kesäsyötävää. Upea maku syntyy maissista.

Mustikkapiirakka saa uudenlaista täyteläisyyttä maissista. Voit tarjota sydänystävällisen mustikka-maissipiirakan joko kahvin kanssa tai jälkiruokana kylmän vaniljakastikkeen kera.

 

Maissi on Meksikosta kotoisin oleva viljakasvi. Sitä viljellään paitsi ihmisten ravinnoksi myös rehuksi.

Maissia tuodaan Suomeen muun muassa Israelista, USA:sta ja Etelä-Afrikasta.

Elo-syyskuussa vietetään maissin juhlaa, kun saadaan kotimaista satoa.

 

Kuvat: Otavamedia
Koonnut: Leena Kalliokoski

Lisää maissireseptejä:

Wiurilan kartanon lempeä maissikeitto

Grillatut maissintähkät

Paahdetut maissintähkät

Avokado-maissipasta

Kotiliesi.fi: maissikakkuset

 

X