Vinkit 21.8.2017

Kukkakaali uunissa ja kuusi muuta herkkua kukkakaalista

Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia
Monikäyttöisestä kukkakaalista voi nauttia raakana ja keitettynä. Siitä saa mainion lisukkeen tai uunissa paahdettuna unelman. Se taipuu maukkaaksi keitoksi, gratiiniksi, risotoksi ja sillä voi höystää salaatin.

Tuore kukkakaali on napakka ja kiinteä. Siitä voidaan käyttää ruoaksi sekä kukinto että suojalehdet. Kukkakaali ei pidä pitkästä säilyttämisestä. Se kuivuu helposti, joten jos tarpeen, kukkakaalia kannattaa säilyttää muovin sisässä jääkaapin vihanneslaatikossa.

Jos haluat viipyillä kotimaisen kukkakaalin maussa vielä talvellakin, keitä sitä muutama minuutti ja talleta pakkaseen. Jotta C-vitamiinit säilyvät, kypsennä kukkakaali vähässä vedessä juuri ja juuri kypsäksi. Pakastetut kukinnot voi viimeistellä uunissa – niistä saa myös maukkaan sekä lämmittävän keiton talvella.

Kokonainen kukkakaali uunissa

Astetta parempi uunikukkakaali tehdään ruotsalaiskokki Tommy Myllymäen reseptillä. Kukkakaali höystetään tässä versiossa salvialla, sitruunalla ja kapriksilla maustetulla ruskistetulla voikastikkeella. Kokonainen kukkakaalin kypsyy noin tunnissa kukkakaalin koosta riippuen.

kokonaisena paistettu kukkakaali ruskistetun voin kera

Resepti: kokonaisena paistettu kukkakaali kapristen, salvian, sitruunan ja ruskistetun voin kera

Paahdettuja kaaleja ja kananmunaa

Laiskojen iltojen unelmaruoka on uunissa paahdettu kukkakaali kaverinaan ilmakuivattu kinkku, parsakaali ja kananmunat. Annos syntyy noin tunnissa ja siitäkin ajasta suurimman osan kaalit muhivat uunissa.

Valmistus on helppoa: ensin kukkakaalit ja parsakaalit irrotetaan kukinnoistaan ja varret viipaloidaan. Kaalinpalat maustetaan oliiviöljyllä ja suolalla. Kaaleja paahdetaan 225-asteisessa uunissa vartin verran ilmakuivatun kinkun kanssa. Kun kaalit ovat hieman ruskistuneet ja pehmenneet, mukaan lisätään kananmunat. Parhaimmillaan ruoka on, kun kananmunien pinta on hyytynyt, mutta ne ovat vielä sisältä löysiä. Valuva keltuainen toimii täyteläisenä kastikkeena kukkakaalille.

paahdettuja kaaleja ja kananmunaa

Resepti: paahdettuja kaaleja ja kananmunaa

Kukkakaalia gratinoituna

Gratinoitu kukkakaali on tuttu klassikko. Teresa Välimäen kukkakaaligratiinin salaisuus piilee karamellisoidussa sipulissa ja tuoreessa salviassa. Resepti ei ole vaikeusasteeltaan helpoin, mutta ruoka on taatusti vaivan väärti. Rapeaksi paahtunut salvia, mantelimainen kukkakaali ja pehmeän makea punasipuli sekä muskottipähkinällä maustettu voimakasaromisesta juustosta tehty gratiinikastike ovat pettämätön yhdistelmä.

Kukkakaali-sipuligratiini

Resepti: kukkakaali-sipuligratiini

Keittoa kukkakaalista

Mummin kukkakaalikeitossa yhdistyvät sesongin herkut: kukkakaali, pinaatti ja kantarelli. Paistetut pikkukantarellit antavat purutuntumaa ja maistuvat sileän kukkakaali-pinaattikeiton sattumina. Keitto valmistuu yhtä sukkelasti ja samaan tapaan kuin muutkin sosekeitot, kantarellien puhdistamista ja paistamista lukuun ottamatta.

mummin kukkakaali-kanterillikeitto

Resepti: mummin kukkakaali-kantarellikeitto

Rapsakkaa salaattia

Kukkakaalia voi käyttää salaateissa raakanakin, mutta varsiselleri-pähkinäsalaatti kaipaa pehmentäjäkseen uunissa paahdettua kukkakaalia.  Kukkakaalin pienet kukinnot pyöräytetään öljyssä ja niitä paahdetaan 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Salaatti täydennetään viinietikasta, öljystä ja hunajasta tehdyllä kastikkeella ja granaattiomenan siemenillä. Granaattiomenan siementen sijaan voi kokeilla myös mustikoita, pieniä vadelmia tai punaisia viinimarjoja.

paahteinen kukkakaalisalaatti

Resepti: paahteinen kukkakaalisalaatti  

Kukkakaalileivät

Hauskat kukkakaalileipäset tehdään vuokaleipäviipaleista muffinipellillä. Leipäviipaleet kaulitaan ohuemmiksi ja niillä täytetään voidellut muffinipellinkupit. Leipäkupit täytetään juuri ja juuri kypsiksi höyrytetyillä kukkakaalin kukinnoilla ja maitopohjaisella emmental-juustokastikkeella. Tarjoa kukkakaalileipäset suupaloina iltapalalla tai vaikka brunsseilla.

kukkakaali-leipäkupit

Resepti: kukkakaali-leipäkupposet

Kevyt risotto kukkakaalista

Kevennystä kaipaava saa kukkakaalista ja kvinoasta proteiinipitoisen ”risoton”. Kukkakaali rouhitaan risottoa varten silpuksi. Se käy kätevästi monitoimikoneessa. Sen jälkeen kukkakaalirouhetta kuullotetaan öljyssä pannulla kunnes se hieman pehmenee. Kukkakaalirouheen joukkoon lisätään valmiiksi keitetty kvinoa. Risotto maustetaan suolalla ja pippurilla sekä parmesaaniraasteella ja basilikalla. Annos viimeistellään pieneksi silputuilla tomaateilla.

Risotto kukkakaalista ja kvinoasta

Resepti: risotto kukkakaalista ja kvinoasta

Katso lisää kukkakaalireseptejä:

Hunajamarinoitua kukkakaalia ja sinihomejuustodippi
Fenkoli-pekonipiirakka kukkakaalipohjalla

Kukkakaali-broilerisalaatti

Kotiliesi.fi: Kukkakaali-linssikeitto

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *