Vihannesopas

Kurkku taipuu sushiin, ohukaisiin, keittoon – poimi parhaat kurkkureseptit

Teksti: Anna.fi

Kurkku on yksi suosituimmista vihanneksistamme, se pääsee lähes jokaiseen ostoskoriin. Silti kurkulle tarjotaan vain vähän rooleja ruokapöydässä. Yleensä sen paikka on sellaisenaan leivän päällä tai salaatin joukossa. Kurkkuviikon kunniaksi kokosimme tähän reseptit, joiden avulla löydät uusia puolia kurkusta.

kurkku

Vinkkejä kurkun käsittelyyn

Kuumia ruokia varten kurku voi kuullottaa  nopeasti pannulla öljyssä, jolloin sen rakenne hiukan pehmenee. Salaatin voi viimeistellä öljytilkassa käännetyillä ohuilla kurkkuliuskoilla eli kurkkuspagetilla.

Erilaisia salsoja, salaatteja ja kastikkeita varten kurkkua kannattaa sen pienimisen jälkeen valuttaa siivilässä. Kurkun liiallista nestettä poistaa lisäksi sen pinnalle kevyesti ripoteltu suola.

Kurkkua on helppo myös soseuttaa. Sauvasekoittimella survotulla kurkkusoseella voi keventää vaikkapa viinietikka-öljykastikkeen, korvaamalla suurimman osan öljystä kurkkusoseella.

Kasvissosekeiton raikas maku ja upea väri syntyvät kurkusta ja sidesalaatista. Ne kestävät hyvin kevyen kypsennyksen.

Yrteistä ja mausteista kurkun seuraan sopivat erityisen hyvin tilli, basilika, minttu, ruohosipuli ja valkosipuli. Lipstikkaiset mummonkurkut sopivat erinomaisesti esimerkiksi ruisleivän ja graavatun lohen seuraksi.

Moni kurkkuklassikko rakentuu kurkun ja happaman maitotuotteen, kuten jogurtin, smetanan, ranskankerman tai tuorejuuston liittoon.  Kurkku-jogurttitahna maistuu itämaisittain maustettujen lammaspöyryköitten kanssa samoin kuin kreikkalainen tsatsiki.

 

Maukas, kylmänä tarjottava, avokado-kurkkukeitto sopii keväisen aterian aloitukseksi ja hellepäivän lounaaksi. Avokadokeitto ei kestä kovin pitkää säilytystä, joten tee se vasta noin tuntia ennen tarjoamista. Keitto syntyy hetkessä monitoimikoneessa. Voit myös käyttää ainesten soseuttamiseen sauvasekoitinta.

Kurkkusmoothie on maukas tervetuliaisjuoma, joka kannattaa tarjota mahdollisimman kylmänä.

Koverretusta kurkusta voidaan tarjota vaikkapa sushia. Tämä kurkkusushi tehdään kevyesti suolatusta siiasta.

 Tonnikala-kurkkurullat kääritään täysjyvätortilloista piknik-eväiksi.

Herkulliset kurkkuohukaiset voi tarjota salaatin kanssa tai liha- tai kalaruokien lisäkkeenä. Tällä reseptillä syntyy noin 35 kurkkuohukaista. Kurkkuohukaisista saat laktoosittomia, kun käytät maidon sijaan kivennäisvettä.

Keväisen noutopöydän kruunu on sinihomejuusto-kurkkuhyytelö. Se on rakaista ja maukasta.

Kurkusta

 

Hyvä kurkku on kiinteä ja mehukas. Sen kuori on kiiltävä ja raikkaan vihreä. Vanhetessaan kurkut nahistuvat, veltostuvat ja muuttuvat mattapintaisiksi.

Kurkku sisältää 96 prosenttia vettä ja vain vähän energiaa (9 kcal/ 100 g). Se ei sisällä lainkaan rasvaa ja on myös vähäsokerista.

Kurkun raikas maku syntyy kasvin sisältämistä kivennäis- ja hivenaineista. Kivennäisaineista kaliumia (200 mg/ 100 g) on suhteessa eniten. Lisäksi kurkku sisältää pieniä määriä A-, K- ja C-vitamiinia. Lisätietoa kurkun ravintoarvoista löytyy Finelin sivuilta.

Kurkun säilytys

 

Ihanteellinen säilytyslämpötila olisi +10 – +14 astetta. Kurkku pakataan muovikelmuun, joka estää sitä nahistumasta. Kelmuun pakattuna sitä voi säilyttää kotona huoneenlämmössäkin.

Kurkku on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten, kuten tomaatin, vieressä.

Lähde: Kotimaiset kasvikset

Kuvat: Otavamedia ja Colourbox.com

Leena Kalliokoski

 

X