Ruoka

Kurkku taipuu sushiin, keittoon ja juomiin - poimi parhaat kurkkureseptit

Kurkku on parhaimmillaan rapsakkaan raikas. Tuttu vihannes taipuu yllättävän moneen. Listasimme parhaat kurkkureseptit suupaloista drinkkeihin.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Lipstikkaiset mummonkurkut maistuvat leivällä ja kalan kanssa.

Kurkku on parhaimmillaan rapsakkaan raikas. Tuttu vihannes taipuu yllättävän moneen. Listasimme parhaat kurkkureseptit suupaloista drinkkeihin.

Kurkku on yksi suosituimmista vihanneksistamme, se pääsee lähes jokaiseen ostoskoriin. Silti kurkulle tarjotaan vain vähän rooleja ruokapöydässä. Yleensä sen paikka on sellaisenaan leivän päällä tai salaatin joukossa. Kokosimme tähän reseptit, joiden avulla löydät uusia puolia kurkusta.

Vinkkejä kurkun käsittelyyn

Kuumia ruokia varten kurkku voi kuullottaa  nopeasti pannulla öljyssä, jolloin sen rakenne hiukan pehmenee. Salaatin voi viimeistellä öljytilkassa käännetyillä ohuilla kurkkuliuskoilla eli kurkkuspagetilla.

Erilaisia salsoja, salaatteja ja kastikkeita varten kurkkua kannattaa sen pienimisen jälkeen valuttaa siivilässä. Kurkun liiallista nestettä poistaa lisäksi sen pinnalle kevyesti ripoteltu suola.

Kurkkua on helppo myös soseuttaa. Sauvasekoittimella survotulla kurkkusoseella voi keventää vaikkapa viinietikka-öljykastikkeen, korvaamalla suurimman osan öljystä kurkkusoseella.

Kurkusta syntyy kesän raikkain soppa

Kasvissosekeiton raikas maku ja upea väri syntyvät kurkusta ja sidesalaatista. Ne kestävät hyvin kevyen kypsennyksen. Kurkusta ja basilikasta tehty keitto maustetaan hunajalla ja valkosipulilla. Keiton voi valmistaa jo tarjoilua edeltävänä iltana ja napata mukaan evääksi vaikkapa laiturinnokkaan.

Yhdistele keittoon kurkku avokadon, herneiden tai omenan kanssa. Jos lisäät kurkkukeittoon avokadoa, kannattaa muistaa, ettei avokadokeitto kestä kovin pitkää säilytystä, joten tee se vasta noin tuntia ennen tarjoamista. Keitto syntyy hetkessä monitoimikoneessa. Voit myös käyttää ainesten soseuttamiseen sauvasekoitinta.

Hellepäivän lounaana maistuu virkistävä kylmä kurkkukeitto tulisena versiona tai avokadolla täyteläistettynä.

Kurkkulisukkeet tuovat kesän maun kielelle

Yrteistä ja mausteista kurkun seuraan sopivat erityisen hyvin tilli, basilika, minttu, ruohosipuli ja valkosipuli. Lipstikkaiset mummonkurkut sopivat erinomaisesti esimerkiksi ruisleivän ja graavatun lohen seuraksi.

Moni kesäinen klassikko rakentuu kurkun ja happaman maitotuotteen, kuten jogurtin, smetanan, ranskankerman tai tuorejuuston liittoon.  Kurkkujogurttitahna maistuu itämaisittain maustettujen lammaspyöryköitten kanssa samoin kuin kreikkalainen tsatsiki.

Kurkkusalsa ja erilaiset kurkkusalaatit ovat raikkaita lisukkeita erityisesti kesäkalalle, kuten grillatulle lohelle tai näppimuikuille.

Kurkku taipuu hetkessä suupalaksi

Koverretusta kurkusta voidaan tarjota vaikkapa sushia. Tämä kurkkusushi tehdään kevyesti suolatusta siiasta. Kurkkusushit, kurkkukanootit, sienisalaatti-kurkkurullat tai kylmäsavulohi-kurkkurullat maistuvat kesäisellä lounaalla ja toimivat myös hyvin kesäisen noutopöydän tarjottavina.

Avokado-kurkkuleivät ja täysjyvä-tortilloista käärityt tonnikala-kurkkurullat pakataan mukaan piknikille ja nautitaan kaikessa rauhassa hiekkarannan lämmössä.

Aloita kesäaamu kurkku-smoothiella

Kurkkusmoothie on maukas hellepäivän aamiainen, joka kannattaa tarjota mahdollisimman kylmänä. Omena-kurkkusmoothie on kepeä ja pirteä juoma, johon minttu ja sitruuna tuovat lisäraikkautta.

Kurkku taipuu drinkkiin

Kurkusta syntyy kesän juhliin erittäin tyylikäs alkujuoma tai aperitiivi. Raikas juoma viilentää helteellä ja antaa tilaa mausteisellekin grilliruoalle.

Jos koolla on isompi joukko vieraita, valmista kurkkudrinkki kannuun. Pienemmälle joukolle voi tarjota juoman laseittain.

Kurkkusour kuuluu kesäisiin klassikkojuomiin, voit valmistaa sen myös alkoholittomana.

Lähde: Kotimaiset kasvikset

Artikkelia on muokattu 6.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Kasvisten fermentointi – vanha tapa säilöä satokauden maut

 

X