Ruokajutut

Päärynä sopii täydellisesti salaatteihin, leivontaan ja juustojen makupariksi – ihastu näihin ohjeisiin ja ideoihin

Päärynä on heviosaston kameleontti, joka maistuu sellaisenaankin, mutta sopii erinomaisesti myös makeisiin ja suolaisiin leivonnaisiin, jälkiruokiin, salaatteihin tai vaikka lämpimän leivän väliin. Jos olet juustojen ystävä, sinihomejuuston ja päärynän makuyhdistelmä vie taatusti jalat alta.

Teksti:
Hanna Kuusisalo

Päärynä maistuu sellaisenaan sekä makeissa ja suolaisissa ruoissa. Yhdistä se juustojen tai kinkun kanssa – et tule katumaan.

Päärynä on heviosaston kameleontti, joka maistuu sellaisenaankin, mutta sopii erinomaisesti myös makeisiin ja suolaisiin leivonnaisiin, jälkiruokiin, salaatteihin tai vaikka lämpimän leivän väliin. Jos olet juustojen ystävä, sinihomejuuston ja päärynän makuyhdistelmä vie taatusti jalat alta.

Päärynä tai kaksikin kannattaa hankkia hedelmäkoriin, sillä miedon makuinen hedelmä maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin. 

Lue myös: Nyt on omenan aika: Poimi parhaat omenareseptit ruoanlaittoon ja jälkiruokiin

Päärynä – hedelmien hienohelma

Päärynät poimitaan raakoina, sillä niiden maku paranee ja sokeripitoisuus lisääntyy, kun ne kypsytetään poimimisen jälkeen. Siksi myös kaupassa myytävät päärynät ovat useimmiten raakoja. 

Kotona päärynät kannattaakin nostaa huoneenlämpöön kypsymään muutamaksi päiväksi. Jos säilytät päärynöitä pidempään, siirrä ne jääkaappiin. 

Ole varovainen päärynöitä käsitellessäsi. Päärynä on hedelmien hienohelma, joka ottaa nokkiinsa pienistäkin kolhuista ja pilaantuu nopeasti painelluista tai vaurioituneista kohdista.

Kypsää päärynää ei voi tunnistaa väristä, sillä osa lajikkeista ei muuta väriä kypsyessään. Sopivan kypsyyden tunnistaa parhaiten käsin kevyesti painelemalla. Kun hedelmä tuntuu aavistuksen pehmoisalta, se on maukkaimmillaan ja mehukkaimmillaan. 

Päärynälajikkeita tunnetaan nykyään yli viisituhatta, mutta vain noin tusinaa viljellään kaupallisesti. Tunnetuimpia lajikkeita ovat ulkomailla laajalti viljeltävät Abata Fetel ja Conferene. 

Mieto hedelmä sopii moniin makuihin

Päärynä on mehukas ja miedon makuinen hedelmä. Se maistuu kaikenikäisille ja on herkkua vaikka ihan sellaisenaankin. Päärynä on omiaan myös salaateissa, jälkiruoissa ja juustojen makuparina. Leikatun hedelmän pinta tummuu nopeasti, joten purista päälle tarvittaessa sitruunamehua.

Päärynä kestää kypsennystä ja soveltuu niin jälkiruokiin, makeisiin leivonnaisiin kuin suolaisiin piirakoihinkin. Surauta päärynä tai toinenkin alkukeiton joukkoon, ja saat samettisen sopan, joka vie vierailta jalat alta.

Kokosimme reseptit ja ideat, joissa päärynä on kuin kotonaan. 

Lohko salaatteihin, sujauta pizzan päälle tai leivän väliin 

Pähkinöiden, päärynän ja sinihomejuuston makuyhdistelmä on kerrassaan koukuttava. Lisää joukkoon keitettyä pastaa ja niputa maut yhteen öljykastikkeella, jota kaneli veikeästi maustaa. Hurmaava pekaani-päärynä-pastasalaatti toimii niin arjessa kuin juhlassakin. 

Viikuna-aurajuusto-päärynäsalaatti on raikas ja kaunis vaihtoehto joulupöytään ja uudenvuoden kekkereihin. Salaatin juju piilee päärynöissä, jotka karamellisoidaan pannulla voi-sokeriseoksessa. 

Palsternakka-päärynäsalaatti saa kaverikseen kastikkeen, jossa maistuu ytimekäs sinihomejuusto.  

Runsas ruusukaali-päärynäsalaatti käy alkuruoasta sellaisenaan, mutta lämmin salaatti sopii myös kalkkunan, broilerin tai kinkun seuraksi. Paahda päärynälohkot uunissa ruusukaalin kanssa, niin saat niistä entistä makoisampia.

Parmankinkkuun yhdistetään kesällä meloni mutta talvella hedelmänä toimii päärynä. Paistettu päärynä ja parmankinkku on ihana alkupala, joka maistuu vaikkapa uudenvuoden juhlissa.

Päärynää käytetään harvemmin keitoissa, vaikka se on oiva raaka-aine samettisiin sosekeittoihin. Yhdistä päärynä avokadon sekä kesäkurpitsan kanssa ja pyöristä maku kermalla. Raikas avokado-päärynäkeitto sopii myös alkukeitoksi viikonlopun juhlavalle aterialle.

Uskoisitko, että päärynät sopivat jopa lämpimän leivän väliin? Kyllä vain, kun makupareiksi yhdistää salvian, hunajan ja aromikkaan juuston, kuten cheddarin, vie grillattu juustoleipä taatusti kielen.

Pizzaa, piirakkaa ja pullaa – päärynä sopii moniin leivonnaisiin

Päärynän paras sesonki on vuodenvaihteessa, ja siksi se yhdistetään usein joulun ajan leivonnaisiin ja makuihin. Päärynä-piparitorttu valmistuu vikkelästi valmiista piparitaikinasta. Makeansuolaisessa täytteessä hurmaavat päärynät, pekaanipähkinät ja sinihomejuusto.

Sinihomejuusto-päärynärulla on puoliksi pullaa ja puoliksi leipää. Sokeria ja voita on oikeaa pullaa vähemmän, mutta makeansuolainen täyte tekee tästä leivästä herkun. 

Glögilasillisen kanssa maistuu rapea juustopiirakka, johon päärynä antaa makeutta. Kokeile sinihomejuuston lisäksi myös vuohenjuustoa tai fetaa.

Pizzan päällä päärynä on todellinen ässä. Päärynä, pähkinät ja sinihomejuusto ovat suloinen makean ja suolaisen yhdistelmä, johon ripaus chiliä antaa mukavasti terää. 

Kanelia, inkivääriä, maitosuklaata ja makeaa päärynää – näitä muffineita on mahdotonta vastustaa. Koristele leivonnaiset juhlakuosiin sokeri-vesikuorrutteella ja viimeistele kookoshiutaleilla. 

Päärynäbostonin mehevyys hemmottelee makunystyröitä. Juju piilee päärynämehussa, jota käytetään pullataikinan nesteenä. Täytteessä samettinen päärynäsose saa seurakseen hasselpähkinöitä, rusinoita, kanelia ja inkivääriä. 

Toscapiirakka on ikisuosikki, joka tässä ohjeessa saa herkullisen twistin mehevästä päärynätäytteestä. Ripaus kanelia tekee makuelämyksestä täydellisen.

Pannukakku on herkkua, mutta vielä parempaa saat, kun viipaloit pinnalle päärynöitä, jotka uunin lämmössä karamellisoituvat makeiksi kuin karkki. Päärynäpannu­kakku maistuu myös kylmänä vaikka välipalaksi.

Parita juustojen kanssa

Päärynät kannattaa ehdottomasti parittaa erilaisten juustojen kanssa. Erityisen ihania ne ovat aromikkaan sinihomejuuston kanssa, mutta niitä kannattaa ehdottomasti kokeilla myös mustaleimaemmentalin ja pehmeän briejuuston kanssa.

Päärynä sopii juustojen makupariksi sellaisenaan, hillottuna, paistettuna tai punaviinissä marinoituna.

Aterian päätteeksi marinoituna tai karamellisoituna

Glögimaustettua päärynää ja kermavaahtoa on ihana ja helppo jälkiruoka, joka sopii täydellisesti kevyeksi jouluaterian päätteeksi. Yllätysmausteena on rosmariini, joka sopii päärynän makuun mainiosti.

Raikas ja kevyt jälkiruoka on myös hunajainen päärynä-murumalja, joka tehdään pikapikaa maitorahkasta, jogurtista ja kanelikorpuista. Valmiin päärynäsoseen voit korvata tuoreilla, makeilla päärynöillä.

Joka päärynän paistaa, se makean maistaa – yhdistä karamellisoituneet hedelmät rosmariinilla maustetun vaniljajäätelön kanssa ja saat  hetkessä jälkiruoan, joka hurmaa vaativimmankin herkkusuun.

 

Katso myös Kotiliesi.fi: Hedelmäsalaatit piristävät talven keskellä – 5 ihanaa ohjetta

X