Ruoka

Kypsennä kalat grillissä

Teksti:
Anna.fi

Grillasitpa mitä kalaa tahansa ja millä vain grillillä, kannattaa olla tarkkana kypsyyden kanssa. Liian pitkä kypsentäminen kuivattaa kalan.

Vähän rasvaisempi on parempi

Grilliin soveltuvat parhaiten rasvaiset kalat kuten lohikalat, siika, silakka ja muikku. Toki muitakin kaloja voi grillata, mutta esimerkiksi hauki ja kuha menettävät nopeasti mehukkuuttaan. Niitä kannattaa käyttää esimerkiksi vartaisiin nopeasti kypsyvien kasvisten kanssa tai leikata suikaleiksi ja kiepauttaa rullina vartaisiin. Kokeile yrteillä maustettuja grillattuja siikarullia.

Halsteri on hyvä apuväline kalangrillaajalle. Sillä on helppo kypsentää pienempiä kaloja tai kääntää kokonainen kala tai kalafilee. Katso reseptit grillatuille kalafileille tai grillatuille pikkukaloille.

Ja jos grillaat kokonaista kalaa tai isoa fileetä, jätä nahka päälle. Se suojaa kalaa kuivumiselta. Kokeile grillattua kalaa ja kasviksia tai aasialaista grillisiikaa.

Kala kannattaa paloitella tasakokoisiksi paloiksi. Fileestäkin olisi hyvä leikata ohuempi pyrstöpala erikseen ja nostaa se grilliin jokusen minuutin myöhemmin kuin paksummat palat.

Nahattomat pienet fileet kypsyvät parhaiten joko nyytissä kasvisten kanssa, grillipannulla tai alustalla tai öljytyn foliopalan päällä.

Öljyä pintaan

Jos grillaat kalan vain suolalla ja pippurilla maustettuna, sivele kalat kevyesti öljyllä ennen grillausta, niin ne eivät tartu grilliin tai halsteriin. Myös kokonainen kala sivellään öljyllä. Katso resepti kokonaisena grillatulle kalalle.  Marinadissa olevat kalat eivät välttämättä tarvitse öljysilausta. Katso resepti marinoidulle ja grillatulle lohelle.

Kalalle sopii miedompi lämpötila ja kaasugrillissä on helpoin säädellä lämpötilaa. Varsinkin  kokonaiselle kalalle tai isoille kalapaloille voi käyttää niin kutsuttua epäsuoraa grillausta. Siinä grillattavia ei laiteta suoraan lämmönlähteen päälle vaan lämpö tulee sivuilta. Hiilet asetellaan grillin reunoille tai kaasugrillissä käytetään vain uloimpia polttimia. Ja grillissä pitää olla kansi, jotta lämpöä riittää kypsentämään kalan.

Lämpömittari avuksi

Kalan grillauksessa hyvä apuväline on lämpömittari. Kuten lihakin, myös kala jatkaa kypsymistään vielä hetken grillistä pois ottamisen jälkeen. Kokonainen kala on kypsää, kun selkäevä irtoaa kevyesti nykäisemällä tai sisälämpötila on noin 50 astetta.

Fileen tai kalapalojen kypsyyden voi tarkistaa kurkistamalla haarukan avulla kalapalan paksuimmasta kohdasta. Jos haarukka on helppo työntää kalaan ja liha ei ole enää läpikuultavaa, se on kypsää.

Kalan kypsennysaikoja

Kypsymisaika riippuu kalan tai fileen paksuudesta ja grillin lämpötilasta. Tässä suuntaa-antavia aikoja:

Kokonainen kala (n. 500 g)  10-15 minuuttia

Kokonainen kala (n. 1 kg)  n. 25 minuuttia

Kalafilee (n. 500 g) noin 4 minuuttia per puoli

Silakat, muikut kokonaisina 2-3 minuuttia per puoli

Kalapihvit/viipaleet 2-3 minuuttia per puoli

Teksti: Marita Suontausta
Kuvat: Otavamedian arkisto

Lue myös:

Edullista ruokaa kalasta
G
rillatut kala-jättikatkarapuvartaat ja chilikastike
Grillatut kalahampurilaiset
Grillatut kala-kasvisvartaat
Kotiliesi.fi: Kalan maustaminen

 

X