Vinkit

Laakerinlehti

Teksti:
Sirpa Hammarberg

Laakerinlehti kuuluu aina bouquet garni -maustekimppuun. Sen aromi hurmaa liemissä ja keitoissa, säilykkeissä ja marinadeissa. Minikokoiset laakeripuut ruukussa ovat mainio tuliainen uuteen kotiin tai ruokakutsuille.

laakeripuun oksa

Laakeripuu on kotoisin Välimeren ja Vähä-Aasian alueilta. Laakerinlehtiä tuodaan kuivattuina Välimeren maista, ja sitä saa nykyään myös ruukkuyrttinä. Myös laakeripuun sinimustia hedelmiä käytetään mausteena.

Antiikin ajoista lähtien voittajia on seppelöity laakerista tehdyillä seppeleillä, koska laakeri symboloi voimaa ja viisautta, tietoa ja taitoa. Laakeripuu on antiikin ylistetyin kasvi, joka pyhitettiin Apollonille, laulun, soiton ja runouden suosijalle.

laakerinlehtiä, narukerä, sakset, timjamia

Laakeripuun kovat lehdet käytetään ruoanlaitossa kokonaisina tai murskattuina. Ne sisältävät eteeristä sineoli-öljyä, joka synnyttää aromin. Laakerinlehtiä voi käyttää tuoreena tai kuivattuina. Laakeri sopii muiden yrttien kanssa ja on maustekimpun perusosa. Riisipurkissa laakeri antaa hienon aromin ja karkottaa riisikärsäkkäät.

Maustekalan marinointiliemeen, silleihin ja muihin etikkasäilykkeisiin laakeri sopii hienosti. Liemet, muhennokset ja lihahöystöt sekä vihannesruoat voi maustaa laakerilla. Laakerinlehti koristelee murekkeet ja pateet juhlaviksi.

Kokeile näitä:
Punaviinikastike moneen ruokaan
Yrtticanneloneja sieniliemessä
Marinoidut kantarellit
Glögisilli
Lammaspata
Broilerinmaksapatee

Kuvat: Norman Ojanen ja Jorma Marstio

X