Laakerinlehti nostaa aromit esiin ruoissa
Laakerinlehti hurmaa liemissä ja keitoissa, säilykkeissä ja marinadeissa. Katso vinkit laakerinlehden käyttöön ruoanlaitossa.
Laakerinlehti hurmaa liemissä ja keitoissa, säilykkeissä ja marinadeissa. Katso vinkit laakerinlehden käyttöön ruoanlaitossa.
Laakerinlehti kuuluu aina bouquet garni -maustekimppuun. Sen aromi toimii parhaiten liemissä ja keitoissa, säilykkeissä ja marinadeissa. Minikokoiset laakeripuut ruukussa ovat mainio tuliainen uuteen kotiin tai ruokakutsuille.
Laakerinlehti ruoanlaitossa
Laakerinlehden maku on melko voimakas ja dominoiva. Hallitsevasta maustaan huolimatta, se sopii muiden yrttien kanssa ja onkin maustekimpun oleellinen perusosa. Laakerinlehtiä käytetään yleisimmin kuivattuna, mutta tuore laakerinlehti sopii hyvin ruoanlaittoon.
Laakeripuun kovat lehdet käytetään ruoanlaitossa kokonaisina tai murskattuina. Ne sisältävät eteeristä sineoli-öljyä, joka synnyttää aromin.
Laakerinlehti on omiaan säilönnässä
Maustekalan marinointiliemeen, silleihin ja muihin etikkasäilykkeisiin laakeri sopii hienosti.
Marinoiduit kantarellit saavat makua sinapinsiemenistä ja laakerinlehdistä. Näistä marinoiduista sienistä saat ihanan lisukkeen niin liha-, kasvis- kuin kalaruoille.
Kesän auringossa paahtuneet paprikat, kesäkurpitsat ja munakoisot kannattaa säilöä liemeen. Valkosipuli, timjami ja laakerinlehti tuovat säilötyille vihanneksille juuri oikeanlaisen, välimerellisen aromin. Nämä vihannekset sopivat täydellisesti entrecôte-pihvin lisukkeeksi.
Kokeile joulun kalapöydässä sitruunankuoriraasteella raikkaaksi ja laakerinlehdellä maukkaaksi säväytettyä sitruunasilliä.
-
Marinoidut kantarellit
- vähintään vuorokausi
- 10
- Keskitaso
-
Säilötyt Välimeren vihannekset
- 30-60 min
- 10
- Keskitaso
-
Sitruunasilli
- vähintään vuorokausi
- 8
- Helppo
Tuikkaa laakerinlehti pataan
Liemet, muhennokset ja lihahöystöt sekä vihannesruoat kannattaa maustaa laakerinlehdillä siitä huolimatta, että ne nyppäistään ruoasta pois ennen tarjoilua. Lehdet tuovat lämpimien mausteiden ja lihaisten makujen parhaat puolet esiin ja siten syventävät hienosti pataruokien ja kastikeliemien makua.
Sieni-perunapata on kermaisen täyteläinen syysruoka, joka saa hienon ranskalaisen säväyksen valkoviinistä, valkosipulista ja tuoreesta timjamista. Laakerinlehti täydentää haudutusliemen makua.
Unkarilaisen lihapadan kuuluu olla tuhdin mausteinen. Laakerinlehti tuo tämän ruoan paprikaisen aromin hienosti esiin. Tummaan olueeseen tehty lihapata ei sekään jätä ketään kylmäksi.
-
Lihapata tummaan olueen
- yli 60 min
- 5
- Keskitaso
-
Sieni-perunapata
- yli 60 min
- 4
- Helppo
-
Gulassi – unkarilainen lihapata
- yli 2h
- 4
- Keskitaso
Sujauta laakerinlehtiä kastikkeisiin ja liemiin
Parhaimmillaan laakerinlehdet ovat erilaisten liemien ja kastikkeiden maustajina. Se toimii mausteöljyissä, kanaliemessä ja perinteisessä punaviinikastikkeessa.
-
Punaviinikastike moneen ruokaan
- 30-60 min
- 6
- Keskitaso
-
Inkivääri-timjamivalkosipuliöljy
- vähintään vuorokausi
- Helppo
-
Hyvä kanaliemi
- yli 2h
- 4
- Keskitaso
Käytä lehtiä koristeena
Laakerinlehti koristelee murekkeet ja pateet juhlaviksi. Yhdistele lehtiä sesongin muihin kaunottariin, kuten karpaloihin, puolukoihin tai soman pieniin kantarelleihin.
-
Juhlava hirvipatee
- yli 2h
- Vaativa
-
Broilerinmaksapatee
- yli 60 min
- Vaativa
-
Hirvipatee
- yli 2h
- 21
- Vaativa
Välimeren yrtti – viisauden symboli
Laakeripuu on kotoisin Välimeren ja Vähä-Aasian alueilta. Laakerinlehtiä tuodaan kuivattuina Välimeren maista, ja sitä saa nykyään myös ruukkuyrttinä. Myös laakeripuun sinimustia hedelmiä käytetään mausteena.
Antiikin ajoista lähtien voittajia on seppelöity laakerista tehdyillä seppeleillä, koska laakeri symboloi voimaa ja viisautta, tietoa ja taitoa. Laakeripuu on antiikin ylistetyin kasvi, joka pyhitettiin Apollonille, laulun, soiton ja runouden suosijalle.
Vinkki: Riisipurkissa laakerinlehti antaa hienon aromin ja karkottaa riisikärsäkkäät.
Katso myös Kotiliesi.fi: Mausta Gin tonic inkiväärillä ja laakerinlehdellä
Artikkelia on muokattu 10.6.2023 klo 16:15
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous