Vihannesopas

Latva-artisokka

Latva-artisokka on keitettynä sitruunaisen voisulan kanssa nautittuna herkku. Tästä käpyä muistuttavasta vihanneksesta syntyy muutakin. Katso tästä käyttövinkit!

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Jukka Pakarinen, Suvi Laine

Latva-artisokka on keitettynä sitruunaisen voisulan kanssa nautittuna herkku. Tästä käpyä muistuttavasta vihanneksesta syntyy muutakin. Katso tästä käyttövinkit!

Latva-artisokka muistuttaa ulkonäöltään vihreää käpyä, muta on oikea herkkusuiden vihannes. Tämä ohdakkeen sukulaiskasvi on alunperin peräisin Välimeren alueelta. Latva-artisokasta käytetään ruuaksi nupulla olevien kukkamykeröiden pohjat ja terälehtien alaosat. Keitetyn artisokan suomut maistuvat esimerkiksi sitruunalla maustetun voin kanssa.

Latva-artisokka

Latva-artisokan keittäminen

Latva-artisokkaa käytetään yleensä keitettynä. Ennen keittämistä artisokista irrotetaan kannat murtamalla ne poikki. Näin varsien mukana saadaan irrotettua kukkapohjuksessa olevat vahvat kuidut. Kuidut jäävät kukkapohjiin, jos kannan katkaisee veitsellä. Huuhdo artisokka tämän jälkeen kylmällä vedellä. Hiero sitruunamehua artisokan leikkauspintoihin, jotteivät ne tummu.

Näiden muutaman pienen esivalmistelun jälkeen latva-artisokan valmistus on  helppoa. Artisokka tarvitsee vain keittää.  Keitä latva-artisokkia suolalla maustetussa runsaassa vedessä noin puoli tuntia. Artisokat voi tarjoilla lämpiminä sitruunalla maustetun majoneesin, vaahdotetun sitruunavoin tai hollandaise-kastikkeen kanssa. Kylmänä tarjotut artisokat voi maustaa myös viinietikalla.

.

Latva-artisokka on parasta seurusteluruokaa

Latva-artsokan syöminen on helppoa. Keitetyn artisokan lehti irrotetaan  ja sen tyvi dipataan  voisulaan tai kastikkeeseen. Lehden mehevä osa riivitään hampailla nautinnollisesti ja hitaasti. Kaikki lehdet käydään läpi. Lehtien jälkeen jäljelle jäävä pohja on artisokan mehevin osa. Pohjan päältä poistetaan ”karvainen” keskiosa ja pohja syödään lopun kastikkeen kanssa.

Latva-artisokka on mitä mainiointa seurusteluruokaa, sillä lehtien irrottamisessa ja dippailussa on samanlaista tunnelmaa kuin rapujen syönnissä.

Tunnista hyvä latva-artisokka

Latva-artisokka

Hyvälaatuinen latva-artisokka on kokoonsa nähden painava ja kiinteä. Mykerö antaa vain vähän perään puristettaessa ja suojuslehdet ovat pehmeitä, kauniin vihreitä.

Vanhetessaan latva-artisokat tulevat kuiviksi, nahistuneiksi, ruskehtaviksi ja suomut avautuvat, samalla myös mykeröt menettävät mehevyytensä. Latva-artisokka kannattaa säilyttää kylmässä.

Saatavuus

Latva-artisokkia saa ympäri vuoden, kuitenkin Etelä-Euroopasta tulevien kasvien paras sesonki on lokakuusta kesäkuuhun.

Lähde: Kotimaiset kasvikset/Kasvitieto

Katso myös Kotiliesi.fi: Artisokkadippi

 

X