Ruoka

Latva-artisokka – käpymäinen kaunotar muuttuu hetkessä hienostuneeksi alkupalaksi

Latva-artisokka on keitettynä sitruunaisen voisulan kanssa nautittuna herkku. Tästä käpyä muistuttavasta vihanneksesta syntyy muutakin. Katso tästä käyttövinkit!

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Jukka Pakarinen, Suvi Laine, iStockphoto

Latva-artisokka on keitettynä sitruunaisen voisulan kanssa nautittuna herkku. Tästä käpyä muistuttavasta vihanneksesta syntyy muutakin. Katso tästä käyttövinkit!

Latva-artisokka muistuttaa ulkonäöltään vihreää käpyä, muta on oikea herkkusuiden vihannes. Tämä ohdakkeen sukulaiskasvi on peräisin Välimeren alueelta. Latva-artisokasta käytetään ruuaksi nupulla olevien kukkamykeröiden pohjat ja terälehtien alaosat. Keitetyn artisokan suomut maistuvat esimerkiksi sitruunalla maustetun voin kanssa.

Latva-artisokan keittäminen

Latva-artisokkaa käytetään yleensä keitettynä. Ennen keittämistä artisokista irrotetaan kannat murtamalla ne poikki. Näin varsien mukana saadaan irrotettua kukkapohjuksessa olevat vahvat kuidut. Kuidut jäävät kukkapohjiin, jos kannan katkaisee veitsellä. Huuhdo artisokka tämän jälkeen kylmällä vedellä. Hiero sitruunamehua artisokan leikkauspintoihin, jotteivät ne tummu.

Näiden muutaman pienen esivalmistelun jälkeen latva-artisokan valmistus on  helppoa. Artisokka tarvitsee vain keittää.  Keitä latva-artisokkia suolalla maustetussa runsaassa vedessä noin puoli tuntia. Artisokat voi tarjoilla lämpiminä sitruunalla maustetun majoneesin, vaahdotetun sitruunavoin tai hollandaise-kastikkeen kanssa. Kylmänä tarjotut artisokat voi maustaa myös viinietikalla.

Hienostunut savukalasalaatti valmistuu latva-artisokan terälehdistä, maa-artisokkamajoneesista ja savukalasta.

Latva-artisokkapasta, pasta con cuori di carciofi saa hienostuneen makunsa tuoreista yrteistä ja tuoreesta latva-artsokasta.

Latva-artisokka on parasta seurusteluruokaa

Latva-artsokan syöminen on helppoa. Keitetyn artisokan lehti irrotetaan  ja sen tyvi dipataan  voisulaan tai kastikkeeseen. Lehden mehevä osa riivitään hampailla nautinnollisesti ja hitaasti. Kaikki lehdet käydään läpi. Lehtien jälkeen jäljelle jäävä pohja on artisokan mehevin osa. Pohjan päältä poistetaan ”karvainen” keskiosa ja pohja syödään lopun kastikkeen kanssa.

Latva-artisokka on mitä mainiointa seurusteluruokaa, sillä lehtien irrottamisessa ja dippailussa on samanlaista tunnelmaa kuin rapujen syönnissä.

Lähde: Kotimaiset kasvikset/Kasvitieto

Artikkelia on muokattu 23.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Näin teet herkullisen artisokkadipin

 

X