Makuja maailmalta

Liedellä höyryää curry

19.10.2013 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Colourbox.com, Jukka Pakarinen, Otavamedia

Curryja keitellään kaikkialla Aasiassa. Aito curry voi olla tulinen tai lempeä, mutta aina se on hyvin mausteinen.

indian curry

Intian kielessä curry-sanalla tarkoitetaan kastiketta, joka syntyy kypsentämällä lihaa tai kasviksia mausteisessa liemessä. Valmista currya kannattaa maistella ennen tarjoilua. Voit säädellä mausteisuutta lisäämällä kermaa tai kookosmaitoa curryyn.

Curry-mausteita

  • Palmusokeri on tavallista sokeria karamellimaisempaa ja vähemmän makeaa.
  • Tähtianis taas antaa makeaa potkua curryyn. Jo yksikin kuivattu tähtianiksen kotahedelmä riittää maustamaan curryn.
  • Kanelitanko tai jauhettu kaneli antaa currylle lämpimän makuvivahteen.

tähtiani, kanelitanko ja palmusokeri

  • Thaibasilika on makean mausteinen. Aromissa on sekä kanelia että anista.
  • Kalakastike ei tuoksu hyvälle, mutta ruokaan se antaa syvyyttä ja oikean aasialaisen aromin.

kafferilimetin lehdet

  • Kaffirlimetin lehtiä myydään meillä yleensä kuivattuina, mutta etnisissä kaupoista niitä saa myös tuoreina.
  • Tamarindihedelmästä tehty, hapahko tahna viimeistelee monet aasialaiset keitokset.
  • Korianteri lisätään tuoreena ruokaan vasta  valmistuksen loppuvaiheessa, jotta sen maku säilyy vahvana.

 

curry mausteita

  • Kurkuma on curryn tehokas väriaine. Varo yliannostusta, ettei mausta tule lääkemäinen.
  • Juustokuminaa voi käyttää curryyn kokonaisina siemeninä, karkeaksi rouhittuna tai jauheena.
  • Neilikka on vahva mauste, joka helposti alistaa muut maut, joten 2–3 kpl ruoassa riittää hyvin.
  • Vihreä kardemumma on viilentävä mauste, joka kannattaa ripotella ruokaan kypsymisen loppupuolella.
  • Jos lisäät curryyn cashewpähkinöitä, ne kannattaa paahtaa, sillä cashewpähkinöiden paahtaminen kuivalla pannulla tekee niiden maulle hyvää.

Curry-reseptejä

Bengalin lihacurry on tulinen ruoka. Jos pidät vieläkin tulisemmasta, lisää chilien määrää.

Thaimaalaista massaman-curryä voi varioida vaihtamalla kanan naudanlihaan tai korvaamalla lihan kasviksilla sekä kikherneillä.

Kokeile lammaspyöryköitä intialaisittain!Tämä resepti on Anna-lehden lukijoiden suosikkiohje on vuodelta 2007.

Lempeän mausteinen palak paneer eli pinaattijuustocurry on yksi vakioruoista intialaisten ravintoloiden listoilla.

Malesialainen munacurry

Malesialainen munacurry on mainio ruoka vaikkapa brunssille.

 

 

 

 

 

 

Lue myös

Suosittelemme