Ruoka

Lihan grillausvinkit

Teksti:
Anna.fi

Hanki kunnon välineet ja tuoreet, hyvät raaka-aineet, niin voit keskittyä grillauksen hauskimpaan vaiheeseen, ruoan valmistamiseen ulkona yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Poimi tästä hyödylliset grillausvinkit.

grillattu pihvi

1. Valitse grillattava liha huolella

Sianliha on ehkä kaikkein kiitollisinta grillilihaa. Hyviä grillattavia ovat esimerkiksi kaslerileikkeet, kyljykset ja paahtokylki. Porsaan sisäfileen palat sopivat mainiosti vartaisiin. Lihan rasvaa ei kannata liikaa kammoksua, sillä rasva antaa makua ja säilyttää lihan mehukkuuden grillissä.  

Naudanlihasta kannattaa hankkia grillattavaksi hyvin raakakypsyneet osat. Lampaanlihasta grilliin sopivat parhaiten fileet, kyljykset ja paistit. Broilerista pala kuin pala kypsyy grillissä. Valitse lihan kaveriksi grilliin monipuolisesti vihanneksia, tomaatteja, kesäkurpitsaa, sipuleita ja paprikaa.  

2. Käytä kunnon välineitä

Parila, muurinpohjapannu, grillaus- tai alumiinifolioalusta on hyväksi avuksi grillin ritilän päällä, jottei ruoasta valuva rasva liekehdi hiilillä. Varaa vettä suihkupulloon leimahdusten sammuttamista varten, pitkävartiset pihdit ja lasta paistosten kääntämiseen sekä sivellin lihan valelemiseen maustekastikkeella. Lisäksi grillauspaikalla on hyvä olla foliota ja kunnollinen leikkuulauta.  

3. Kuumenna grilli kuumaksi

Grillin esilämmittämiseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Jos grillaat hiilillä, valmista hiillos grillihiilipakkauksen ohjeen mukaan. Grilli on sopivan kuuma, kun hiillos hehkuu tasaisen punaisena.  

4. Ota liha ajoissa huoneenlämpöön

Grillaus onnistuu, kun liha on huoneenlämpöistä ja sen pinta on kuivattu. Grillattava liha kannattaa ottaa huoneenlämpöön noin tunti ennen grillauksen aloittamista.  

5. Mausta marinadeilla

Erilaiset marinadit maustavat lihaa. Hyvää lihaa ei kuitenkaan kannata aina edes marinoida. Maustekastiketta voi vain sivellä lihan pintaan kypsentämisen ajaksi.  

Pienten lihapalojen marinointiaika on muutama tunti, isompien vähintään vuorokausi. Lihapalat kannattaa marinoida muovipussissa, jolloin niiden kääntely on helppoa ja ne marinoituvat tasaisesti. Marinadia ei pidä grillata, vaan ennen grillausta liha pyyhitään kuivaksi ja marinadia sivellään ainoastaan ohuelti grillauspintaan kypsentämisen aikana.  

Perusmarinadi 1/2 kg:lle lihaa:

1/2 dl viinietikkaa, viiniä, siideriä tai jogurttia
1/2 dl öljyä
1/2 dl soijakastiketta

Mausteita maun mukaan (esim. 2 maustemittaa mustapippuria tai paprikajauhetta tai currya tai 1 murskattu valkosipulinkynsi) Sekoita ainekset muovipussissa. Pane myös liha muovipussiin, sulje tiiviisti ja kääntele niin että se maustuu tasaisesti. Marinoi kylmässä vähintään 2 tuntia.  

6. Grillaa, älä polta

Mitä paksumpi lihapala on, sitä kauempana hiilloksesta se grillataan, jotta se ehtii kypsyä myös sisältä. Isot lihapalat kannattaa laittaa ruskistuksen jälkeen folioon kypsymään ja käyttää lihalämpömittaria, etenkin jos on epävarma kypsymisajasta. Sian- ja siipikarjan liha grillataan kypsiksi, murea naudan- ja lampaanliha on mehevimmillään, kun se on sisältä vielä hieman punertavaa.

7. Milloin kypsää?

Tarkkoja grillausaikoja on mahdotonta antaa. Grillausaikaan vaikuttavat grillityyppi, grillin lämpötila, grillattavan ruoan koko, paksuus ja etäisyys hiilloksesta, sekä myös hiilloksen kuumuus ja jopa ilman lämpötila sekä tuuli. Aina voit myös viiltää lihapalan reunaa nähdäksesi, onko se sopivan kypsä.    

Lihan grillausaikoja
Liha Koko Aika
entrecôte, pihviliha 1,5 cm:n paksuinen pihvi  2-3 min/puoli
lehtipihvi 1/2 cm:n paksuinen pihvi 2 min
lampaankyljykset 1,5 cm:n paksuinen kyljys 2-3 min/puoli
Karee, porsaankyljys 1,5 cm paksuina viipaleina 3-4 min/puoli
Broileri, paloina, luuton     10-12 min
Broileri, paloina, luineen      15-20 min 
Broilerinpuolikkaat   30-40 min
Kalkkuna 1 cm:n paksuinen pihvi 1 min/puoli

   

Lähde: Finfood, Liha-alan tiedotus

Teksti: Leena Kalliokoski

X