Vinkit

Liika proteiini rasittaa kehoa

22.5.2014 Teksti: Anna.fi

Suomalaiset ravitsemustutkijat vakuuttavat, että monipuolisesta ruokavaliosta saa yleensä riittävästi proteiinia. Proteiinin osuutta ruokavaliossa ei siis kannata ylikorostaa.

Proteiinit ovat ihmiselle elintärkeitä, sillä niitä tarvitaan lihasten ja luuston sekä elimistön toimintaa säätelevien hormonien ja entsyymien rakennusaineiksi.

Ravitsemussuositusten mukaan aikuisen ja yli 2-vuotiaan lapsen proteiinin saannin tulisi kattaa 10 – 20 prosenttia päivittäisestä energiasta. Yli 65-vuotiaille suositellaan jossain määrin runsaampaa proteiinin saantia, 15 – 20 prosenttia energiasta.

Runsas proteiinin saanti rasittaa kehoa

Yli tarpeen saatava proteiini ei suoraan hyppää massaksi lihaskudoksiin, vaan ylimääräiset proteiinit muutetaan elimistön aineenvaihduntareaktioissa glukoosiksi ja rasvaksi.

Runsas proteiinin saanti on rasite munuaisille etenkin silloin, jos munuaisten toiminnassa on häiriöitä tai sairastaa munuaistautia. Runsas proteiinin saanti sekoittaa myös elimistön sokeriaineenvaihduntaa, sillä se lisää insuliinin eritystä ja heikentää insuliinin tehoa kudoksissa.

Kasviproteiini terveellisempää kuin eläinproteiini

Runsaasti eläinperäistä proteiinia sisältävä ruokavalio näyttää tutkimusten mukaan olevan terveydelle epäedullisempi kuin ruokavalio, jossa on runsaasti kasviproteiinia. Tutkimuksissa runsas eläinproteiinin ja –rasvan saanti on yhdistetty mm. kohonneeseen tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Eläinproteiinia saadaan lihasta, kalasta, kananmunasta ja maitovalmisteista, tyypillisiä kasviperäisen proteiinin lähteitä taasen ovat palkokasvit, pähkinät, siemenet ja täysjyvävilja.

Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen Kuluttajaliitosta kannustaa korvaamaan osan ruokavalion lihasta kasviproteiinin lähteillä. Samaan suuntaan ohjaavat alkuvuodesta uudistuneet ravitsemussuositukset, jotka neuvovat vähentämään punaisen lihan ja lihavalmisteiden ja lisäämään palkokasvien, pähkinöiden ja siementen käyttöä.

Lähde: Ruokatieto

Kuvat: Pia Arnould, SKOY