Ruoka

Lohi lautasella - parhaat lohiruokien reseptit

Jos kaipaat lohiateriaasi vaihtelua, nappaa tästä vinkkejä ja ideoita. Kokosimme tarjolle lohiruoat, jotka herauttavat veden kielelle.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Rapea ja runsas kuorrutus tekee ihmeitä uunilohelle.

Jos kaipaat lohiateriaasi vaihtelua, nappaa tästä vinkkejä ja ideoita. Kokosimme tarjolle lohiruoat, jotka herauttavat veden kielelle.

Lohi taipuu arkeen ja juhlaan – suupaloista uuniruokiin ja leivonnaisiin. Kokosimme tarjolle parhaat lohiruoat, katso lohireseptit ja löydä suosikkisi.

Graavilohi on kestohitti

Graavilohi on suomalaisten juhlapöytien ehdoton hitti. Lohen graavaaminen on helppoa ja perinteisen graavauksen lisäksi  graavauksessa vain mielikuvitus on rajana, sen huomaa jo näistä yhdeksästä erilaisesta tavasta graavata lohi.

Kokeile graavaukseen erilaisia yrttejä, chilejä, pippureita. Höystä lohen makua marjoillasitruksilla tai vaikkapa erilaisilla juomilla, kuten oluella tai vodkalla.

Lohi maistuu alkupalana

Lohesta syntyy näyttäviä alkuruokia juhlaan ja suupaloja vaikkapa noutopöytään. Arkenakin pieni lohiherkku aloittaa aterian maukkaasti.

Illanistujaisten suosikkeja ovat varmasti lohesta ja mädistä tehdyt leivokset, hetkessä valmistuvat suupalat lohesta ja avokadosta  tai savulohitapakset.

Lohipastrami hurmaa tilanteessa kuin tilanteessa etenkin, kun tarjoat sen wasabimajoneesin kanssa. Raikas alkuruoka valmistuu tuorejuustolla ja kylmäsavulohella täytetyistä kurkkurullista.

Lohi sujahtaa kepeästi keittoon tai salaattiin

Kylmäsavulohesta, höyrytetystä lohesta, paistetusta lohesta tai graavilohesta syntyy hetkessä maukas salaatti. Lohisalaatti taipuu niin arjen lounashetkiin kuin juhlapöytään vaikkapa aterian alkuun.

Lohikeitto on herkku vailla vertaa. Perinteisen kermaisen keiton lisäksi kannattaa kokeilla kirkkaita, tomaattisia ja eksoottisia lohikeittoja.

Lohi kypsyy uunissa vaivatta

Lohi valmistuu kätevästi uunissa kuin itsestään.  Mehevän uunilohen juju on lempeä paistolämpötila, noin  150 – 175 astetta. Lisämehevyyttä ja makua kalaan tuo kuorrutus, jonka alla kala saa paistua juuri sopivan kypsäksi. Voit käyttää kalan kypsennyksen apuna paistomittaria. Uunilohi on valmista, kun mittari näyttää noin 45 – 50 astetta.

Kuorruta lohta paloina tai fileenä yrteillä tai tee lohen ylle sinappikuorrute. Jos kaipaat eksotiikkaa uuniloheen mausta kala marokkolaisittain appelsiinilla. Helpommin valmistuvaa lohiruokaa saa hakea.

Lohileivonnaiset

Kylmäsavulohesta ja pakastealtaan valmiista piirakkataikinasta syntyy hetkessä ihana suolainen piirakka. Leivo kylmäsavulohi-parsapiiras suorakaiteen muotoiseen vuokaan ja piirakan leikkaaminen tarjolle on helppoa.

Kulibjaka, voitaikinasta leivottu lohipiirakka on venäläisistä suolaisista leivonnaisista tunnetuimpia.
Mehevä täyte tehdään perinteisesti lohesta, riisistä ja kananmunasta ja maustetaan tillillä.

Valmiista lehtitailinalevyistä syntyy helposti lohipiirakka. Tämän piirakan täytteessä maistuvat misotahna ja kylmäsavulohi. Ranskankerma tekee  piirakan täytteestä suussa sulavan ja mehevän.

Lohikukkoset tehdään säilykelohesta tai savulohesta.

Juhlaviksi noutopöydän herkuiksi sopivat lohivoileipäkakku ja somat pienet tuulihatut.

Katso myös Kotiliesi.fi: Lohen paistaminen pannulla

 

 

X