Leivonta

Lumoudu lakritsista, säväytä salmiakilla – katso parhaat vinkit

Lakritsi- ja salmiakkibuumi villitsee niin Suomessa kuin muissakin Pohjoismaissa. Lakritsiherkkuja, maistellaan suklaan tapaan esimerkiksi punaviinin ja kahvin kanssa. Lakristia ja salmiakkia yhdistetään ruoanlaitossa rohkeasti suolaiseen ja makeaan.

Lakritsin ja salmiakin ystävät eivät enää tyydy vain rapistelemaan pusseja, sillä myös lakritsilla maustettujen tuotteiden valikoima on laajentunut mielenkiintoisilla uutuuksilla, kuten ketsupeilla, perunalastuilla ja jogurteilla.

Myös kotikokit ja -leipurit ovat innostuneet mustanpuhuvasta herkusta. Perusmarkettien hyllyille päätynyt lakritsinjuurijauhe on loistava makupari esimerkiksi sitruunalle, vadelmalle ja suklaalle ja yllättää makeiden herkkujen lisäksi myös suolaisissa ruoissa. Kokeile sitä esimerkiksi lohen, grillatun lihan tai juustojen, kuten vuohenjuuston kaverina ja ylläty iloisesti.

seeprasemifreddo

Salmiakki eli ammoniumkloridilla maustettu lakritsi antaa makeille herkuille villin vivahteen. Helppo salmiakkikastike syntyy salmiakkitoffeesta, tilkasta kuohukermaa ja Apteekin salmiakkimikseristä, joka on salmiakkifriikin leipurin salainen ase. Höystä kastikkeella esimerkiksi marjaisat jälkiruokasalaatit, jäätelöt tai raidoita sillä suussa sulava semifreddo villin veikeäksi herkuksi. Vaikka täyteläinen kerma taittaakin salmiakin kovimman ärhäkkyyden, salmiakki-semifreddosta löytyy luonnetta.

sukulaku-brownie

Salmiakkikastike viimeistelee myös suklaisen sukulaku-brownien vastustamattomaksi herkuksi. Jotta salmiakinystävä ei varmasti joutuisi pettymään, paloitellaan taikinan sekaan vielä salmiakkilakuja herkullisiksi sattumiksi.

salmiakkimuffinit

Valmis Turkinpippurirouhe toimii leivonnassa. Salmiakin ystävä loihtii sähäkät salmiakkimuffinssit lisäämällä makeisrouhetta taikinan sekaan ja koristelee herkun salmiakkikaramelleilla. Todellinen salmiakkifriikki sekoittaa myös kuorrutekermavaahdon sekaan annoksen lakritsaista tuorejuustoa.

salmarimisu

Salmiakki-tiramisu on mustanpuhuva muunnos klassisesta italialaisjälkiruoasta, tiramisusta. Savoiardi-keksit kostutetaan salmiakkikossulla ja täyteläinen tuorejuustovaahto terävöitetään Turkinpippurirouheella ja salmiakkimikserillä. Pehmeän ärhäkkä herkku kootaan tiramisun tapaan kerroksittain annosmaljoihin ja kruunataan salmiakkimakeisilla jälkiruokien aatelistoon.

Vuotuinen lakritsijuhla

Lakritsi-ja salmiakkifestivaalit järjestetään jo kolmatta kertaa  Helsingin Katajanokalla 29.-30 lokakuuta 2016. Festareilla maistellaan lakritsia ja salmiakkia makeana, suolaisena, suklaan kera ja mausteena ruoanlaitossa ja leipomisessa. Sieltä voi löytyä lakufanille uusia suosikkeja.

Suut mustiksi näillä laku- ja salmiakkiherkuilla:

suklaa-punajuuri-salmiakkikakku

Suklaa-punajuuri-salmiakkikakku

salmiakki-sundae

Salmaikki-sundae

salmiakkimarengit

Salmiakkimarengit

Kotiliesi.fi: Lakritsainen saaristolaisleipä

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti