Hedelmäopas

Luumussa on makeaa lumoa

Teksti:
Anna.fi

Tuoreiden luumujen sesonki jatkuu. Nyt niitä saadaan Etelä-Euroopasta ja Yhdysvalloista sekä Unkarista. Herkkähipiäisestä luumusta on moneksi.

luumut

Luumusta syntyy monia herkkuja

Luumuja kasvatetaan ja syödään melkein kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi kiinalaisen keittiön plum sauce on mainio kastike monikäyttöisyydessään. Hapanimelää, paksua kastiketta kannattaa kokeilla esimerkiksi ribsien sivelyyn ja dippikastikkeeksi kevätkääryleille.

Koska luumut ovat melko herkkähipiäisiä ja huonosti säilyviä, maailmalla on keksitty paljon eri metodeja luumujen säilömiseksi. Kuivaaminen on niistä tutuin. Luumut sopivat loistavasti myös saksalaiseen tapaan rommiruukkuun säilöttäviksi.

säilötyt luumut

Juuri nyt on oikea aika panna luumut maustumaan, jotta ne ehtivät valmistua joulupöytään. Näin syntyy rumtopf luumuista. Halkaise reilu kilo luumuja ja poista kivet. Lado luumut ja 8 dl sokeria kerroksittain ruukkuun. Väliin voit lisätä mausteita, esimerkiksi kanelitangon ja muutamia tähtianiksia. Kaada päälle sen verran rommia, että ruukku täyttyy.

Luumuhillo ranskalaiseen tapaan taas syntyy tuoreista luumuista, sokerista, vaniljasta ja aimo lorauksesta calvadosia. Maistuu taivaalliselta kreppien ja kermavaahdon kanssa.

luumuhillo

Mainio suupala glögikauden avajaisiin ovat pehmeällä sinihomejuustolla täytetyt luumunpuolikkaat. Ripottele juuston päälle rouhittuja pähkinöitä tai paahdettuja pinjansiemeniä.

Luumuchutney sopii hyvin liharuokien lisukkeeksi vaikkapa joulupöytään.

Leivo luumuista:

945741-luumukeikaus-tartetatinintapaan.jpg

Luumuista syntyy myös herkullisen mehevä  keikauskakku tarte tatinin tapaan.

914793-clafouti.jpg

Luumuclafoutis on nopea pannkakkutyyppinen jälkiruoka.

luumu-mazariinipiirakka

Luumu-mazariinipiirakka saa täyteläisen makunsa mantelimassasta.

Teksti: Taina Salovaara

Kuvat: Colourbox.com

X