Ruoka

Maukas ja mehevä luumu sopii sekä suolaiseen että makeaan ruoanlaittoon – listasimme helpot ja ihanat reseptit

Luumu sulostuttaa jälkiruoat, mutta sopii erinomaisesti myös suolaisiin ruokiin. Listasimme parhaat luumureseptit ja vinkit luumujen käyttöön.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Luumu maistuu tuoreena ja kuivattuna niin suolaisissa kuin makeissakin herkuissa.

Luumu sulostuttaa jälkiruoat, mutta sopii erinomaisesti myös suolaisiin ruokiin. Listasimme parhaat luumureseptit ja vinkit luumujen käyttöön.

Luumu antaa satoa elo-syyskuussa – parhaimmillaan ämpäritolkulla. Älä silti huoli, makoisille hedelmille löytyy varmasti käyttöä.

Lue lisää: Omenasta syksyn parhaat jälkiruoat: helppo omena-kaurapaistos ja hurmaavat kinuski-uuniomenat

Luumu eli luumupuu on läheistä sukua aprikoosille, persikalle, kirsikalle ja tuomelle. Sen hedelmät kuuluvat luumarjoihin. Luumulajikkeita tunnetaan yli kaksituhatta. On pieniä ja pyöreitä, suuria ja soikeita, auringonkeltaisia ja yönsinisiä, herkullisen hapokkaita ja makean mehukkaita sekä lähes kaikkea näiden väliltä.

Tyypillisesti luumu on mehukas ja makean aromikas hedelmä. Kypsän ja herkullisen luumun tunnistat siitä, että se on sopivan pehmeä, kiinteä ja tuoksuva. Jos luumu on ostaessa kova ja raaka, se kypsyy huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Mikäli kypsiä luumuja säilyttää useampia päiviä, kannattaa ne pitää jääkaapissa.

Tuoreet luumut ovat sesongissa syksyllä. Talviaikaan ja erityisesti jouluna ihastuttavat myös kuivatut luumut sekä joulutortuistakin tuttu luumumarmeladi. Ne pistävät vauhtia vatsan toiminnalle, mutta tuovat myös hurmaavaa makua moniin leivonnaisiin. 

Makeat leivonnaiset luumusta

Tuoreista luumuista voi tehdä maukkaita leivonnaisia, eivätkä ne välttämättä vaadi kummoisia leipurin taitoja, aikaa tai vaivaa. 

Kaurapaistos on erittäin herkullista omenoiden kera, mutta luumupaistos on myös kokeilemisen arvoinen herkku. Rapea toscakuorrute viimeistelee makuelämyksen.

Piirakoihin luumu tuo makua ja mehevyyttä. Perinteisen luumupiirakan lisäksi kannattaa kokeilla mantelilla mehevöitettyä luumuista mazariinipiirakkaa, jonka todellinen herkkusuu nauttii lemon curdin ja kermavaahdon kera. 

Syksyn ihanimmassa kahvipöydän piirakassa maistuvat pienet makeat luumut, vaniljainen rahka ja kaurahiutaleista ja fariinisokerista tehty makea muruseos. Malta odottaa hetki uunista ottamisen jälkeen, niin täytteen maku ja rakenne tekeytyvät.

Tarte tatin on leivosklassikko, joka onnistuu vallan mainiosti myös luumuista. Lakritsaisen makuinen muscovadosokeri sopii täydellisesti hieman hapok­kaan luumun ja mausteeksi lorautetun rommin makuihin.

Luumuilla höystetystä marenkitortusta puolestaan löytyy jouluun sopivia makuja: makeaa marenkia, glögillä maustettuja luumuja sekä piparkakkuja. Luumuista säästyvä maukas liemi kannattaa tarjota kakun rinnalla jälkiruokapöydässä.

Luumu sulostuttaa jälkiruoat 

Tuoreista luumuista voi tehdä myös maukkaita jälkiruokia. Helppo jälkiruoka syntyy esimerkiksi siten, että paahtaa luumut uunissa rapealla kauramurulla kuorrutettuina ja tarjoaa ne kuumina vaniljajäätelön kera.

Rommilla ja tähtianiksella marinoidut hedelmät, kuten luumut, viikunat, aprikoosit ja kirsikat, sopivat syys- ja talvipäivän helpoksi herkuksi. Tarjoa marinoitujen hedelmien kanssa pehmeää vaniljajäätelöä ja mureita pikkuleipiä.

Riisivanukas on joulunajan suosittu jälkiruoka, joka tässä ohjeessa saa karamellimaisen aromin kookosmaidon ja kondensoidun maidon yhdistelmästä. Portviinillä maustetut mehustetut luumut kruunaavat herkun.

Luumu sopii myös suolaisiin ruokiin

Luumu sopii leivonnaisten ja jälkiruokien lisäksi erinomaisesti myös ruoanlaittoon. Yhdistä luumut esimerkiksi kalkkunan tai broilerin kanssa tai lisää luumuja salaatteihin suolaisen halloumijuuston sekaan. 

Säilö sato talteen

Hyvänä vuonna luumuja saa poimia ämpäritolkulla, jolloin runsas sato kannattaa säilöä syysiltojen varalle. Kotitekoiset luumusäilykkeet hupenevat viimeistään joulun aikaan, ja ylimääräiset purnukat sopivat pieniksi ruokalahjoiksi. Erityisesti rommiluumut, mausteinen luumuhillo sekä madeiralla maustettu luumumarmeladi ilahduttavat herkkusuita. 

Luumusadon saa säilöön keittämällä luumuista hilloa, sosetta, chutneyta tai vaikkapa kompottia. Luumun makupariksi voi yhdistää karpaloita, omenaa tai jopa vadelmaa. Lisämakua saa maustamalla säilykkeet kanelilla, inkiväärillä tai tilkalla rommia, portviiniä tai punaviiniä

Kuivattu luumu on joulun herkku

Kun tuoreet luumut on hyödynnetty, kaivetaan kuivatut luumut ja marmeladit esiin. Luumumarmeladi sopii moneen muuhunkin kuin perinteisten joulutorttujen täytteeksi. 

Leivo esimerkiksi upea luumurahkakakku, joka koristellaan sulatetulla suklaalla, viikunoilla ja pipareilla. Kakku sopii hienosti vaikkapa joulupöydän jälkiruoaksi.

Hauska ja näyttävä suklaakuusi on kuin jättimäinen joulutorttu, jonka lehteviin voitaikinakerroksiin on kätketty luumumarmeladin lisäksi myös tummaa suklaata. Aseta voitaikinakuusi tarjolle sellaisenaan, jolloin siitä saa nyhdettyä juuri sopivan kokoisia paloja.

Kahvikakku on joulunajan suosikkileivonnainen. Soman luumuilla rikastetun taatelikakun voi paistaa yhdessä isossa tai kahdessa pienemmässä kakkuvuoassa. Pinta silataan kinuskilla ja pähkinöillä, mutta leivonnainen on ihana ilman kuorrutettakin. Kakku säilyy folion sisään käärittynä vähintään viikon.

Jos kaipaat tarjolle jotain päräyttävää, tee luumuinen jäätelökääretorttu, jossa pähkinäisen kääretorttupohjan väliin rullataan luumusosetta sekä vaniljajäätelöä. Ennen tarjoilua pinta kuorrutetaan vielä pähkinäkinuskilla. Nam!

Lue myös Kotiliesi.fi: Mitä tehdä luumuista, kun satoa pukkaa ämpäritolkulla? Katso Kotilieden parhaat reseptit

X