Ruoka

Meloni sopii moneen – ota haltuun melonilajikkeet ja helpot reseptit

Melonit ovat miedon makuisia, helposti syötäviä hedelmiä, jotka maistuu sellaisenaan, mutta taipuvat myös moneen ruokaan - makeaan ja suolaiseen.

Teksti:
Johanna Nikama
Kuvat:
Colourbox ja Otavamedia

Kokeile melonin kypsyyttä kopauttamalla kevyesti sen kuorta. Jos kuulet kumean äänen, meloni on valmis nautittavaksi.

Melonit ovat miedon makuisia, helposti syötäviä hedelmiä, jotka maistuu sellaisenaan, mutta taipuvat myös moneen ruokaan - makeaan ja suolaiseen.

Melonit ovat helppoja syödä sellaisenaan välipalana tai jälkiruokana. Ne sopivat myös erinomaisesti pehmeän smoothien raaka-aineeksi, makeudentuojaksi erilaisiin salaatteihin tai makukaveriksi  voimakkaille juustoille. Tutustu eri melonilajikkeisiin ja katso herkulliset reseptit.

Lue myös: Vesimeloni on kesäpäivän virkistäjä – listasimme parhaat vesimelonireseptit juomista jälkkäreihin

Melonit ovat Lounais-Aasiasta ja Afrikasta kotoisin olevia hedelmiä.  Meloneja on kahta lajia: vesimeloneja ja sokerimeloneja. Lajit erottaa siemenistä; vesimelonien siemenet jakautuvat eri puolille hedelmälihaa, sokerimelonien siemenet taas keskittyvät yhtenäisesti hedelmän sisäosiin.

Sokerimeloneihin kuuluvat mm. verkko- ja hunaja- ja cantaloupemeloni sekä Suomessa harvinaisemmat melonit, ogen- ja galia.

Kypsä meloni tuoksuu aromikkaalta

Kypsä meloni on pehmeä, mehukas ja voimakastuoksuinen. Raaka meloni on kova, eikä tuoksu millekään. Melonin kypsyyttä voi kokeilla painelemalla varovasti melonia sen tyvestä. Jos meloni on vielä raaka, sitä voi kypsyttää huoneenlämmössä.

Osa meloneista tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Niitä ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä.

Verkkomeloni

Verkkomeloni on saanut nimensä pinnassaan olevista verkkokuvioista. Verkkomeloni on pyöreä, sen kuori on ohut ja vihreä tai vihreänkeltainen. Hedelmälihan väri vaihtelee keltavihreästä ja oranssista lohenpunaiseen. Nämä melonit sopivat hyvin jälkiruokiin ja mehuihin.

Hunajameloni

Hunajamelonin kuori useimmiten keltainen, myöhäiset lajikkeet vihreitä. Hedelmäliha on vaaleanvihreää tai vaaleankeltaista ja mehukasta. Maku on raikkaan makea, kuitenkin varsin mieto. Hunajameloni sopii jälkiruokiin, salaatteihin ja makupaloiksi esimerkiksi kinkun kanssa.

Cantaloupemeloni

Cantaloupemelonit ovat muodoltaan pyöreitä ja usein niiden pinnassa on selvästi erottuvia uurteita. Uurteet ovat usein hedelmän vihreänkeltaisesta tai vihreänoranssista kuorenväristä poikkeavat, joten uurteet huomaa hyvin. Kuoreltaan nämä melonit ovat usein rosoisia ja verkkopintaisia. Cantaloupemelonin hedelmäliha on sokeripitoista ja voimakkaan makuista.

Galiameloni

Galiameloni on kotoisin Espanjasta. Sen kuori on verkkomainen ja keltavihreä. Kuori muuttuu kypsyessään keltaisksi. Hedelmäliha on vaaleanvihreää tai -keltaista, maultaan makeaa ja aromikasta.

Ogenmeloni

Ogenmelonit ovat pienehköjä, ja niiden kuoressa on selvästi erottuvia uurteita. Uurteet ovat usein hedelmän kelta-oranssista kuorenväristä poikkeavat, joten uurteet huomaa hyvin. Vaalea hedelmäliha on makeahkoa ja aromikasta.

Vesimeloni

Vesimelonista jopa 94 % voi olla vettä. Vesimelonit ovat muodoltaan pyöreitä tai pitkänomaisia. Vesimelonien kuoren väri vaihtelee tummanvihreästä vaaleanvihreään ja vihreäraitaiseen. Vihreäkuorisien vesimelonien hedelmäliha on punaista, haurasta ja mehukasta. Perinteisen vihreän vesimelonin lisäksi on olemassa myös kuoreltaan keltainen vesimeloni, jonka hedelmäliha on myös keltainen. Maku on molemman värisillä makea.

Vesimelonit sopivat syötäväksi sellaisenaan, jälkiruokiin ja erilaisiin salaatteihin. Ennen tarjoamista melonit kannattaa jäähdyttää viileässä.

Melonit muuntuvat moneksi – kokeile näitä melonireseptejä

Lähde: Kotimaiset kasvikset/Kasvitieto

Artikkelia on muokattu 7.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Hellepäivän ruokia – poimi virkistävät herkutteluideat melonista

X