Vinkit

Maki-sushi, wasabi-lohikakku, tempura – raikkaasti japanilaisittain

Teksti: Anna.fi

Yhteistyössä Yutaka®

Japanilainen ruoka on tunnettu tuoreista ja raikkaista raaka-aineistaan. Sushi on japanilaisten kansallisruoka, sitä on syöty Japanissa vuosisatoja. Maailmalla sushin suosio kasvaa edelleen ja erilaisten sushivariaatioiden määrä monipuolistuu.

Makeja

Etikkainen maustettu riisi on oleellinen osa sushikulttuuria. Sushit tehdään kauniiksi suupaloiksi ja asetellaan taiteellisesti vadille tarjolle. Garia eli inkiväärilastuja nautitaan sushipalojen lomassa. Inkivääri puhdistaa ja raikastaa suun uuteen sushimakuun. Sushien kanssa katetaan pöytään jokaiselle oma soijakippo, johon kaadetaan soijaa ja soijakastikkeeseen on tapana sekoittaa nokare wasabitahnaa. Susheja dipataan tähän soijakastikkeeseen ennen suuhun laittamista. Perinteisesti sushia syödään japanilaisilla syömäpuikoilla. Lämmin misokeitto maistuu myös sushin kanssa.

Japanilaiseen ruokaan kuuluu sushien lisäksi mm. ramenit, tempurat, tofu, tonkatsu, yakitori, sukiyaki, shabu-shabu ja okonomiyaki. Ateria koostuu useista ruokalajeista tai ruoka-aineista, jotka tarjotaan pienistä kupeista. Tyypillinen japanilainen ateria koostuu kulhollisesta riisiä, misokeitosta, hillotuista kasviksista ja kalasta tai lihasta.

Riisi on japanilaisessa keittiössä suuressa roolissa, lisäksi monenlaisista nuudeleista (udon, soba, ramen) valmistetaan yksinkertaisia ja maukkaita ruokia. Lisäksi japanilaisessa ruoassa käytetään merilevää ja monenlaisia äyriäisiä ja simpukoita. Japanilaisen aterian kanssa nautitaan vihreää teetä. Jälkiruoaksi tarjotaan yleensä raikkaita hedelmiä. Estetiikka on olennainen osa ruokailua.

Yutaka-sarjan laadukkailla tuotteilla loihdit japanilaiset makuelämykset myös kevään juhlapöytiin. Tarjoa vieraillesi herkullisia sushineliöitä, mirinilohta ja wasabi-lohikakkua. Kevään ensimmäisillä piknikeillä yllätät ystäväsi helposti raikkailla susheilla.

Näin valmistat maki-sushit

 Maki-sushin valmistus

Ainesosat

1 pkt Yutaka Nori -merileväarkkeja
kypsää Yutaka-sushiriisiä (kts. erillinen resepti)
n. 500 g tuoretta lohta
tuoretta kurkkua
Yutaka Wasabi -piparjuuritahnaa
Sushi-matto

Valmistusohje

1. Leikkaa kala suikaleiksi. Leikkaa kurkku pitkittäin puoliksi, poista siemenet teelusikkaa apuna käyttäen ja leikkaa pitkiksi suikaleiksi.

2. Aseta merileväarkki eli nori kiiltävä puoli alaspäin bambumaton päälle. Taputtele puoleenväliin asti n. 1 cm:n paksuinen kerros sushi-riisiä. Tee riisiin kouru, niin ainekset pysyvät helpommin paikoillaan.

3. Levitä wasabi-tahnaa ohuelti riisin keskellä olevaan kouruun. Eri wasabien voimakkuus vaihtelee suuresti, joten kannattaa maistaa ensimmäisestä rullasta pala, ennen kuin valmistat koko erän.

3. Asettele kala- ja kurkkusuikaleet riisin keskellä olevaan kouruun. Kostuta nori arkin uloin reuna vedellä. Ota kiinni bambumaton reunasta ja kääri merileväarkki rullalle.

4. Ennen kuin käärit rullan loppuun varmista, että ainekset ovat tukevasti paikoillaan ja, että uloin reuna on kostutettu vedellä.

5. Viimeistele käärö bambumaton avulla ja muotoile se neliskanttiseksi tai jätä pyöreäksi. Päistä pursuavaa täytettä voit työntää vielä sisäänpäin.

6. Leikkaa maki-rulla sopiviksi suupaloiksi (yhdestä rullasta saat noin 10 palaa) terävällä veitsellä, jonka puhdistat aina välillä.

Tarjoile maki-sushit Yutaka tamari-soijakastikkeen, inkiväärin ja wasabitahnan kera. Yutaka-tuotteita löydät hyvin varustetuista päivittäistavarakaupoista.

Hyvää ruokahalua – itadakimasu 召し上がれ

Osallistu myös kilpailuun, jossa voit voittaa mahtavia tuotepalkintoja!

Yhteistyössä Yutaka®

X