Makuja maailmalta

Makuja Meksikosta

Teksti: Anna.fi

Meksikolaista keittiötä on helppo rakastaa. Ikivanha ruokakulttuuri on kuin luotu tähän päivään. Se on rentoa, rehevää ja yhdessä syötävää.

meksikon makuja

Saamme kiittää Meksikon alkuperäisasukkaita, mayoja ja atsteekkeja monista upeista ruoka-aineista. Suklaa, vanilja, maissi, avokado, papaija, ja joidenkin mukaan myös chili, ovat kotoisin intiaanien asuttamilta alueilta.

Myöhemmin espanjalaiset ja portugalialiset valloittivat maan ja toivat mukanaan riisin, vehnän, lihan ja monet mausteet. Ruokakulttuurissa alkuperäisasukkaiden ja valloittajien vuorovaikutus kantoi kaunista hedelmää. Syntyi meksikolainen ruoka, joka ei ehkä ole maailman hienostuneinta, mutta sitäkin vivahteikkaampaa ja maukkaampaa. Aitoa meksikolaista ruokaa ei muuten pidä sekoittaa texmexiin, joka on teksasilainen muunnos meksikolaisesta ruoasta.

Meksiko – satojen chililaatujen maa

Kukapa nyt chililaatuja laskemaan, sanoo meksikolainen pikkumaisuutta arvostellessaan. Osuva vertaus, sillä maan chililaatujen määrää ei kukaan pysty laskemaan. Joka tapauksessa niitä on satoja.

chilejä ja salsaa

Tunnetuimpia lienevät pirullisen tuliset habanerot, savustetut chipotlet ja teräväaromiset jalapeñot. Ruoat eivät kuitenkaan välttämättä ole suuta polttavia, meksikolaisilla on taito säädellä chilien käyttöä. Esimerkiksi kansallisruoaksi nimetty mole poblano, paksu tummanruskea kastike, sisältää kyllä reilusti erilaisia chilejä, mutta polte vaimenee hienosti muun muassa kuivatuilla hedelmillä ja suklaalla.

guacamole

Myös guacamole on nerokas meksikolainen keksintö: avokadon lempeys taittaa hienosti sipulin, tomaatin ja limetin hapokkuuden ja chilin terävyyden.

Meksikolainen tortilla eli maissirieska on ikivanhaa perusruokaa, joka toimii lautasena, lusikkana ja lisukkeena miltei kaikilla aterioilla. Tacot eli runsaasti täytetyt voileivän vastineet, kastikkeesta tarjottavat enchiladat ja paketeiksi taitellut burritot ovat kaikki tortillan muunnoksia.

Näppärät meksikolaisemännät ovat myös kehittäneet tortillasta tukevan tähderuoan, chilaquilesin, jossa suikaloidut ja öljyssä paistetut tortillat tarjotaan maukkaassa molessa tai salsassa runsaalla cheddarjuustolla kuorrutettuna.

Maissintähkien paahtaminen antaa maissikeiton makuun syvyyttä. Ennen tuoreen maissin sesonkia voit hyvin tehdä keiton esikeitetyistä maisseista.

Meksikolaiset kanatacot, tacos con pollo, kootaan öljyssä nopeasti kuumennettujen tortillojen päälle ja syödään näpeistä.

Adobepossun lihan pitää olla hajoavan pehmeää. Tarjoa possun kanssa tomaatti-papusalsaa ja tortilloja.

Meksikolaisia, aitoja makuja ravintolassa:

 

Oikeasti meksikolaista (ei siis texmexiä) tarjoavia ravintoloita ei Helsingissä ole monta.

Tällä hetkellä paras ja myös suosituin on viime vuonna perustettu Helsingissä sijaitseva Patrona, jonne kannattaa tehdä pöytävaraus.

Ruoka on autenttista, mutta se ei maistu eikä näytä kliseiseltä. Ravintolan ote on sopivan moderni. Vaikka ei yleensä drinkeistä piittaisikaan, kannattaa alkuun siemaista Patronan tavallista mainiompi margarita.

Alkudrinkin, oluen, neljän lajin alkupalalajitelman ja pääruoan satsista selviää 40 eurolla. Patrona, Annankatu 20 , puh. 040 6729 398

sitrukset ja tequila

Meksikon makuja kirjoissa:

Aitoa Meksikon ruokaaAitoa Meksikon ruokaa (Karisto) on englantilaisen Benito’s Hat -ravintolaketjun pitäjien kokoama keittokirja.

Osa resepteistä vaatii reipasta soveltamista. Esimerkiksi ohjeissa paljon käytettyjä tomatilloja, guajillo-chilejä ja avokadon lehtiä ei löydy meidän kaupoistamme.

Wahaca – Mexican Food at Home (Hodder & Stoughton), on englantilaisen Master chef -voittajan ja ravintoloitsija, Thomasina Miersin, opas meksikolaiseen keittiöön. Henkilökohtaiset kokemukset ryydittävät mehevästi ajatuksella tehtyä keittokirjaa

Teksti: Taina Salovaara

Kuvat: Colourbox.com ja Karisto

 

X