Hedelmäopas

Mango

Teksti: Anna.fi

Kypsä mango maistuu aromikkaalta ja mehukkaalta. Sen tuoksu tuo mieleen ananaksen. Kun käsittelet herkkähipiäistä mangoa huolella, saat suuhusi paratiisin maun.

Mango

Mango on kivellinen hedelmä, jonka väri, muoto ja koko vaihtelevat suuresti. Kuoren väri voi olla vihreä, keltainen, punertava tai näitä kaikkia. Sen kuori on paksu ja nahkamainen eikä sitä syödä. Muodoltaan hedelmä on soikea, sydämenmuotoinen, litteä tai pyöreä. Se saattaa olla luumunkokoinen, mutta voi painaa jopa 3 – 4 kiloa. Suomeen tuotavat mangot painavat keskimäärin 300 – 500 g.

Mangon maussa on häivähdys persikkaa

  • Mangon hedelmäliha on kauniin keltainen, pehmeä ja erittäin mehukas. Hedelmäliha on tiukasti kiinnittynyt isoon, litteään kiveen.
  • Mangon maku on happoisen makea, aromikas ja mausteinen, se muistuttaa persikkaa ja appelsiinia yhdistettynä mustaan viinimarjaan.
  • Mango sisältää erittäin runsaasti A-vitamiinin esiastetta, karoteenia ja jonkin verran C-vitamiinia.

Mango syödään tavallisesti sellaisenaan hyvin kylmänä. Paloiteltu mango sopii erilaisiin salaatteihin, broileri – ja sianliharuokiin sekä jälkiruokiin. Alkupalana mangoa voi tarjota kinkun, savustetun lohen ja jopa juuston kanssa.

Mangon raastaminen onnistuu parhaiten puolikkaista. Soseutettu mango sopii jäätelön tai jälkiruokien kastikkeeksi, pirtelön maustamiseen ja pääruokien kastikkeeksi. Mango on herkkä kolhiintumaan ja paleltumaan, joten se vaatii hellää käsittelyä.

Näin leikkaat mangon

  1. Leikkaa pitkittäin kolmeen osaan kiven molemmin puolin. Kuorenpuolikkaat voi panna tarjolle näin, jolloin hedelmäliha koverretaan lusikalla. Kuori keskiosa ja leikkele tai raasta hedelmäliha irti kivestä.
  2. Ruuduta hedelmäliha kuoressaan.
  3. Käännä kuori kuperaksi. Jos tarjoilet mangon näin, kata ruokailuvälineeksi haarukka ja veitsi. Ruoanvalmistusta varten hedelmäkuutiot irrotetaan kuorta myöten.

Kypsän mangon tunnistaa tuoksusta

Mango on kypsä, kun se tuntuu kevyesti painettaessa pehmeältä ja sen tuoksu on aromaattinen ja muistuttaa ananaksen tuoksua. Raaka hedelmä kypsyy huoneenlämmössä muovipussissa muutamassa päivässä.

Kypsä mango säilytetään viileässä. Kotona paras säilytyspaikka on jääkaapin vihanneslaatikko, jossa hedelmä säilyy 1 – 2 viikkoa kypsyyden mukaan.

Mango on kotoisin Intiasta. Sitä viljellään trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla kaikkialla maailmassa niinkin paljon, että se on tropiikin viljellyin puu. Mangolajikkeita on useita satoja. Mangoa tuodaan Suomeen lähes ympäri vuoden Etelä- ja Väli-Amerikasta sekä Afrikasta; syysaikaan myös Israelista.

Kokeile myös näitä mango-reseptejä

Mango-luumusalsa

Mangoleivos

Mangorahka

Mangojogurtissa marinoidut kana-hedelmävartaat

Laskiaispullat mangotäytteellä

Lähde: Kotimaiset kasvikset/Kasvitieto

Teksti: Leena Kalliokoski

X