Ruoka

Mango – kypsän hedelmän maku vie jalat alta

Mango maistuu kypsänä sellaisenaan todella herkulliselta. Se on monen mielestä yksi parhaimpia hedelmiä. Katso, mihin kaikkeen mango sopii.

Teksti:
Anna.fi
Kuvat:
iStockphoto, Jukka Pakarinen ja Otavamedia

Kypsä mango on hurmaava herkkuhedelmä, joka sopii moneen.

Mango maistuu kypsänä sellaisenaan todella herkulliselta. Se on monen mielestä yksi parhaimpia hedelmiä. Katso, mihin kaikkeen mango sopii.

Mango maistuu kypsänä aromikkaalta ja mehukkaalta. Sen tuoksu tuo mieleen ananaksen. Kun käsittelet herkkähipiäistä mangoa huolella, saat suuhusi paratiisin maun.

Mango on kivellinen hedelmä, jonka väri, muoto ja koko vaihtelevat suuresti. Kuoren väri voi olla vihreä, keltainen, punertava tai näitä kaikkia. Sen kuori on paksu ja nahkamainen eikä sitä syödä. Muodoltaan hedelmä on soikea, sydämenmuotoinen, litteä tai pyöreä. Se saattaa olla luumunkokoinen, mutta voi painaa jopa 3 – 4 kiloa. Suomeen tuotavat mangot painavat keskimäärin 300 – 500 g.

Mangon maussa on häivähdys persikkaa

Mangon hedelmäliha on kauniin keltainen, pehmeä ja erittäin mehukas. Hedelmäliha on tiukasti kiinnittynyt isoon, litteään kiveen.

Mangon maku on happoisen makea, aromikas ja mausteinen, se muistuttaa persikkaa ja appelsiinia yhdistettynä mustaan viinimarjaan.

Mango maistuu salaateissa ja salsoissa

Mango syödään tavallisesti sellaisenaan hyvin kylmänä. Paloiteltu mango sopii erilaisiin salaatteihin ja salsoihin.

Teresa Välimäen rapu-mangosalaatti sopii buffetpöytään, alkuruoaksi tai kuuden hengen lounaaksi. Chili, limetti ja seesamiöljy tuovat salaattiin upean maun. Hedelmäinen halloumisalaatti on ihana yhdistelmä raikkaita hedelmiä, mangoa ja vesimelonia ja suolaista halloumijuustoa.

Kvinoasta ja linsseistä tehty lounaaksi sopiva voimasalaatti saa raikkautta mangosta ja granaattiomenasta. Aasialaissävytteinen naudanliha-nuudelisalaatti viekoittelee srirachalla ja sitruunamehulla maustetulla kastikkeellaan. johon mangosose tuo pehmeyttä.

Mangosta syntyvät yhdistettynä muihin hedelmiin tai vaikkapa papuihin upeat salsat. Avokado-mangosalsa istuu grillatun lohen kaveriksi, mutta myös tacojen väliin.

Mango höystää pääruoat

Mangoa voi tarjota kinkun, lohen ja jopa juuston kaverina. Sen makea aromaattinen maku sopii erityisen hyvin yhteen broilerin tai porsaanlihan kanssa.

Kahdesta mangosta ja mausteista syntyy intialainen mangokeitto, joka maistuu naanleivän kera.

Käytä mangoa jälkkäreihin ja leivonnaisiin

Mango taipuu erilaisiin jälkiruokiin ja herkullisiin kakkuihin.

Kookoksella maustettu mangosta tehty vanukas istuu pääsiäispöydän jälkiruoaksi kuin valettu. Ihana eksoottinen herkku viimeistellään passionkastikkeella. Suklaa ja mango ovat loistava makupari, joka hurmaa suklaavaahdossa. Voit käyttää siihen tuoreesta hedelmästä tehtyä sosetta tai valmista sosetta purkista. Mangopasha ei jätä ketään pääsiäispöydässä kylmäksi.

Uunijäätelö on klassikko. Uunijäätelö saa vastustamattoman raikkaan maun passionhedelmästä ja mangosta.

Mangojuustokakku on suomalaisten ikisuosikki. Sen reseptiä haetaan erityisesti keväällä, pääsiäisen aikoihin. Kuten kaikista hittiresepteistä, juustokakustakin on kehitetty useita muotoja, esimerkiksi mangojuustokakku-kääretorttu.

Näin leikkaat ja käsittelet mangon

Mangoa kannattaa käsitellä hellästi, sillä se on herkkä kolhiintumaan ja paleltumaan.

Käsittele mango näin: Mangon leikkaaminen kolmeen osaan
Leikkaa kypsä mango pitkittäin molemmin puolin kiveä. © Jukka Pakarinen

Vaihe 1: Leikkaa mango pitkittäin kolmeen osaan kiven molemmin puolin. Kuorenpuolikkaat voi panna tarjolle näin, jolloin hedelmäliha koverretaan lusikalla. Kuori keskiosa ja leikkele tai raasta hedelmäliha irti kivestä.

Mango: mangon leikkaaminen kuutioiksi
Mangon hedelmäliha ruudutettuna © Jukka Pakarinen

Vaihe 2: Ruuduta hedelmäliha kuoressaan.

Vaihe 3: Käännä kuori kuperaksi. Jos tarjoilet mangon näin, kata ruokailuvälineeksi haarukka ja veitsi. Ruoanvalmistusta varten hedelmäkuutiot irrotetaan kuorta myöten.

Mangon raastaminen onnistuu parhaiten puolikkaista.

Tunnista kypsä mango

Mango on kypsä, kun se tuntuu kevyesti painettaessa pehmeältä ja sen tuoksu on aromaattinen ja muistuttaa ananaksen tuoksua. Raaka hedelmä kypsyy huoneenlämmössä muovipussissa muutamassa päivässä.

Kypsää mangoa säilytetään viileässä. Kotona paras säilytyspaikka on jääkaapin vihanneslaatikko, jossa hedelmä säilyy 1 – 2 viikkoa kypsyyden mukaan.

Lähde: Kotimaiset kasvikset/Kasvitieto

Artikkelia on muokattu 13.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Passiohedelmä tuo tuulahduksen tropiikista – kokosimme 7 hedelmäistä herkkua

X