Ruoka

Mangoldi – monikäyttöinen kasvis sopii niin salaatteihin kuin kypsennettäväksi

Komea mangoldi on monikäyttöinen kasvis. Nuoret lehdet sopivat salaatteihin. Muuten lajiketta voi käyttää pinaatin tavoin keittoihin, piirakoihin ja muhennoksiin.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Komea mangoldi on monikäyttöinen kasvis. Nuoret lehdet sopivat salaatteihin. Muuten lajiketta voi käyttää pinaatin tavoin keittoihin, piirakoihin ja muhennoksiin.

Mangoldi, toiselta nimeltään lehtijuurikas on sokerijuurikkaan ja punajuuren muunnos. Mangoldin lehtiruusuke muodostuu leveäruotisista lehdistä, jotka ovat poimullisia ja kiiltäviä. Sen lehtiruodit ovat paksuja, väriltään hopeanvalkoisia tai vaaleanvihreitä ja niitä voi käyttää parsan tavoin.

Lajikkeet voidaan jaotella lehti- ja ruotimangoldeihin. Jälkimmäistä käytetään lehtiruoti. Lehtimangoldista käytetään sekä lehti että lehtiruoti. Mangoldin lehtiruoti voi olla valkoinen, keltainen, vaalean- tai purppuranpunainen, punainen tai kermankeltainen.

Mangoldi ruoanlaitossa

Mangoldin paksuruotiset, vahvan vihreät lehdet voidaan käyttää tuoreena salaateissa tai lisätä ruokiin pinaatin tapaan pikapikaa ryöpättynä. Suikaloituna mangoldi käy hyvin myös vokattavaksi.

Ryöpätyistä mangoldin lehdistä syntyy helposti maukkaat kääryleet, jotka tarjotaan kantarelli-vinegretin kera.

Trendikkäät täytetyt kesäkurpitsankukat voi tarjota mangoldipedillä. Mangoldin lehdet paistetaan nopeasti pannulla öljyssä ja maustetaan. Sen jälkeen ne saavat muhia 20 minuuttia uunissa yhdessä kesäkurpitsankukkien kanssa.

Kuhaceviche on näyttävä buffet-pöydän tarjottava tai juhla-aterian alkupala. Kokoa cevicheannokset esimerkiksi pieniin laseihin. Pane lasien pohjalle oliiviöljyllä kostutettuja mangoldinlehtiä, punasipulisilppua ja omenakuutioita. Lisää päälle liemestä valutetut kuhakuutiot.

Lähde: Kotimaiset kasvikset/kasvitieto

Artikkelia on muokattu 29.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Pinaatti on monipuolinen terveysruoka – katso käyttövinkit ja herkulliset reseptit

X