Vinkit

Mansikassa maistuu kesä

5.7.2012 Teksti: Sirpa Hammarberg

Aurinkoinen tauko pellonpientareella, ahomansikoita heinässä, sudenkorentojen välkkyviä siipiä… Huulet punastuvat makeasta mehusta, kesä maistuu kielellä – mansikka.

mansikka-orvokkisalaatti
Kuva: Pekka Holmström

Moderni mansikka marinoituu balsamico-viinietikassa ja makeutuu hunajalla. Mansikat eivät enää päädy pelkästään makeisiin hilloihin, kakkuihin ja jäätelön päälle, vaan niitä voi grillata vartaissa, sekoittaa salaattiin tai laittaa nigiri-sushiin.   

mansikkasushi
Kuva: Tommi Tuomi

Onneksi mansikoita saa muualtakin kuin pellonlaidalta, tuontituotteena jopa ympäri vuoden. Makeimmalta maistuu kuitenkin oman maan mansikka, suomalaisille tuttuja ovat muiden muassa makea hillomarja polka tai hapokas senga sengana. Syömämarjoja voi kasvattaa vaikka amppelissa parvekkeella.

amppelimansikat
Kuva: Norman Ojanen

Suomessa mansikan hektinen sesonki on yleensä heinäkuussa. Marjat kypsyvät nopeasti pitkien valoisien päivien aikana, ja kesän sato valmistuu lähes yhtaikaa. Mansikoiden hinta putoaa nopeasti sitä mukaa, kun marjat alkavat jäädä peltoihin.

Useilla tiloilla voi itse käydä poimimassa mansikat, jolloin saa taatusti sellaisia marjoja kuin haluaa – ja syödä samalla mahansa täyteen. Ahneuksissaan moni uuvuttaa itsensä pellolla keräämällä hurjan määrän marjoja ja unohtaa, että ne pitäisi vielä peratakin.

Mansikkasato talteen!

Mansikat tulee jäähdyttää, mutta ei jäädyttää, nopeasti keruun jälkeen noin nollaan asteeseen. Silloin ne voivat säilyä kylmässä useita päiviä.

Pakastamalla mansikoiden aromi ja vitamiinit säilyvät hyvin. Sokeri auttaa pakkasmansikkaa säilymään. Peratut mansikat pakastetaan kerralla käytettäviin annoksiin. Suuret marjat voi pilkkoa tai soseuttaa.

Hilloaminen on perinteinen tapa säilöä mansikat talven varalle. Uusia makuja saa, kun hillot ja hillokkeet maustaa eri vivahtein: kardemummaa, minttua, sitruunaa, inkivääriä, raparperia – mitä mieli tekee.

mansikoita tölkissä
Kuva: Norman Ojanen

Mansikat säilyvät muiden hedelmien ja sokerin kanssa rommiin haudattuna rommiruukussa. Ruukkuun kerätään kerroksittain marjoja ja hedelmiä sekä sokeria, sitä mukaa kuin ne kypsyvät. Rommia lisätään aina niin, että marjat ovat kokonaan rommissa. Pakkaspäivänä ruukusta on mukava ammentaa sisäistä villapaitaa marjojen muodossa.

Pieniä mansikoita voi kuivata teen mausteeksi tai mysliin. Ahomansikat sopivat tähän tarkoitukseen hyvin, jos niitä sattuu löytämään niin suuren esiintymän, ettei kaikkia jaksa kerralla ahmaista.

Kokeile näitä:

Mansikka-kurkkukeitto
Mansikkapestoleivät
Mansikka-juustosalaatti
Marinoidut mansikat
Grillattu broileri ja mansikkasalaatti
Marjamaljat proseccolla

Lue myös

Suosittelemme