Mätiä perinteisesti ja uudella tavalla – voileipäkakku ja huumaavat graavilohi-mätileivät
Mäti tuo juhlakauden kalapöytään pientä luksusta. Mätimousse, voileipäkakku, graavilohi-mätileivät, mäti ja blinit ja siianmäti munakupissa ovat vastustamattomia juhlaherkkuja.
Mäti tuo juhlakauden kalapöytään pientä luksusta. Mätimousse, voileipäkakku, graavilohi-mätileivät, mäti ja blinit ja siianmäti munakupissa ovat vastustamattomia juhlaherkkuja.
Mäti on herkkujen herkku, jolla on itseoikeutettu paikka suomalaisessa juhlapöydässä. Se maistuu paahtoleivällä smetanan tai ranskankerman kanssa, höystää blinit juhlakuntoon, viimeistelee voileipäkakut ja muuttuu kuohu-ja ranskankerman kanssa suussa sulavaksi mousseksi.
Kokosimme vinkit mädin käsittelyyn ja ohjeet parhaisiin mätiherkkuihin, joilla säväytät juhlapöydässä.
Muikun mäti on mätien aatelia
Muikun mätiä pidetään rakenteensa ja makunsa puolesta parhaimpana mätinä. Muikunmädin väri vaihtelee lähes keltaisesta kauniin oranssinpunaiseen.
Siianmäti on pienirakeista, hieman muikunmätiä karkeajakoisempaa ja edullisempaa, maultaan erinomaista ja Suomessa hyvin arvostettua.
Mateenmäti on pienirakeista ja voimakkaan keltaista. Sen sesonki on kevättalvella.Pienirakeisen ja keltaisen silakanmädin sesonki taas on keväällä.
Lohen- ja kirjolohenmäti ovat karkeajakoisempia, usein voimakkaan oransseja väriltään ja herkullisia, Kirjolohenmätiä saa myös kylmäsavustettuna.
Kaviaari eli sammenmäti on myyttinen luksustuote ja monen mielestä mätien aatelia. Kaviaari nautitaan usein sellaisenaan alkupalana samppanjan tai vodkan kanssa. Se kruunaa myös talven herkut blinit.
Kasvissyöjän vaihtoehdoksi sopii täysin kasvipohjainen, merilevästä tai merilevästä ja kasviproteiinista valmistettu mädinomainen tuote, jota voi käyttää ja tarjota aivan samaan tapaan kuin mätiä. Tuotetta on saatavana mustana, oranssina ja keltaisena.
Mäti, smetana ja punasipuli – makuyhdistelmä joka ei petä
Perinteisesti mäti tarjotaan punasipulisilpun ja vatkatun smetanan tai ranskankerman kanssa. Kokeile myös turkkilaisella jogurtilla kevennettyä vaahdotettua kermaa mädin kera. Jos punasipuli sellaisenaan tuntuu liian väkevältä, voi sitä marinoida hieman ennen tarjoilua.
Siian mädista ja kylmäsavulohesta syntyy upea herkku, joka maistuu juhlapöydässä keitettyjen perunoiden tai perunaröstien kyljessä.
Juhlava mätimousse rakennetaan kauniisti lasiin. Kuulaan oranssi kirjolohenmäti sekoitetaan yhteen vatkatun kerman ja smetanan kanssa. Seos maustetaan raikkaaksi sitruunamehulla sekä mustapippurilla.
Joulun kalaruoat kruunaa mätikastike. Kermaviili tai kevytranskankerma antaa mätikastikkeelle raikkaan happamuuden.
-
Siianmätimousse
- vähintään vuorokausi
- 4
- Helppo
-
Mätimousse
- 30-60 min
- 8
- Helppo
-
Mätikastike
- alle 30 min
- 4
- Tosi helppo
-
Siianmätiä munakupissa
- alle 30 min
- Helppo
-
Mäti-savulohiherkku
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Graavilohimousse
- yli 60 min
- 6
- Helppo
Voileipäkakkua isommalle joukolle
Mädistä, savu- ja graavikalasta syntyy upea voileipäkakku, josta riittää tarjottavaa isommallekin joukolle. Kakun pohjan voi tehdä hienonnetusta näkkileivästä tai saaristolaisleivästä. Leipäpohja päällystetään tuorejuustosta, smetanasta, tilli- ja ruohosipulisilpusta sekä mädistä ja savukalasta valmistetulla tahnalla.
Jos haluat kokeilla voileipäkakkua uudella tavalla, kietaise siitä soma suolainen kääretorttu.
-
Lohivoileipäkakku
- vähintään vuorokausi
- 25
- Vaativa
-
Kylmä mätikakku
- yli 2h
- Keskitaso
-
Suolainen kääretorttu katkarapu-lohitäytteellä
- yli 2h
- 12
- Keskitaso
Lohi ja mäti – toisiaan täydentävä makupari
Lohi ja mäti tummalla leivällä on klassikko ja kerrassaan vastustamaton makupari aterian alkuun tai noutopöydän herkuksi.
Maukkaat mätileivät, mätileivokset ja somat kalaisat suupalat sopivat joulupöytään ja talven juhlien alkuruoaksi.
-
Graavilohta ja mätiä tummalla leivällä
- alle 30 min
- 6
- Helppo
-
Lohi-mätileivokset
- yli 60 min
- Keskitaso
-
Maukkaat mätileivät
- alle 30 min
- 8
- Helppo
-
Mäti-lohisuupalat
- alle 30 min
- 20
- Helppo
-
Mäti-wasabileivokset
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Mätilevite leivälle ja blineille
- alle 30 min
- Helppo
-
Limetti-avokadolohi
- yli 2h
- Helppo
-
Pienet kalaleivät hapankorpusta
- alle 30 min
- Keskitaso
-
Mätivaahto
- 30-60 min
- 4
- Helppo
Mäti ja blinit – vastustamaton herkku
Mäti, graavilohi, hienoksi hakattu punasipuli ja smetana ovat blinien parhaita kavereita. Blinit ovat tuhtia tavaraa, joten jos kalapöydässä on paljon eri ruokalajeja, tee blineistä pieniä, somia suupaloja.
Blineja nautitaan alkutalvesta mateenmädin kanssa, mutta se on tullut tutuksi myös monen jouluherkkuna muikun- tai siian mädin kanssa.
-
Herkkublinit
- alle 30 min
- 16
- Tosi helppo
-
Blinit ja muikunmäti-graavisiikamousse
- yli 60 min
- 4
- Keskitaso
-
Blinit
- yli 60 min
- 6
- Keskitaso
-
Pikablinit
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Blinitaikina ja kuohkeat blinit
- yli 2h
- Keskitaso
-
Vinkkejä mädin käsittelyyn
Pakastettu mäti kannattaa ottaa sulamaan jo tarjoilua edeltävänä iltana. Sulata mäti jääkaapissa, jottei siitä tule vetistä. Jos mäti on sulatuksen jälkeen kuitenkin vetistä, valuta se siivilässä.
Mäti pilaantuu nopeasti ja siksi sulatettu mäti tulee käyttää mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen. Mätiä kannattaakin sulattaa vain sen verran, mitä sitä kerralla kulutetaan. Hyvä nyrkkisääntö on varata mätiä noin 50 grammaa henkeä kohden. Muista, että mitä enemmän muita kalatuotteita on tarjolla, sitä vähemmän mätiä kuluu.
-
Mäti-perunasalaatti
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Mätiperunat
- alle 30 min
- Helppo
-
Savusiika-mätitrifle
- yli 2h
- Helppo
-
Maa-artisokkakeitto mädin kera
- 30-60 min
- Helppo
-
Silakoita ja jokiravunpyrstöjä ruotsalaiseen tapaan
- yli 2h
- Helppo
-
Ahvenrullat hummeri-mätikastikkeessa
- yli 60 min
- 2
- Vaativa
Katso myös Kotiliesi.fi: Näin valmistuu mätijuustokakku
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous