Mitä tänään ruoaksi? 28.8.2017

Mehevä kaalilaatikko – oikea paistoaika ja haudutus takaavat täydellisen lopputuloksen

Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia
Kaalilaatikko on monelle tuttu syysillan lohturuoka jo lapsuudenkodista. Paras kaalilaatikko syntyy, kun malttaa antaa laatikon hautua riittävästi.

Mehevä kaalilaatikko syntyy maukkaista syyskaaleista. Kaalin lisäksi tarvitset riisi-ohraseosta, maitoa, jauhelihaa, sipuleita, voita, kananmunia, suolaa, pippuria, meiramia ja siirappia.

Makeus on kaalilaatikon juju. Pitkä haudutus saa kaalit pehmenemään ja makeutumaan. Vaikka monien reseptien mukaan kaalilaatikko on valmis jo puolentoista tunnin haudutuksen jälkeen, kannattaa kypsennysaikaa pidentää rohkeasti: vähennä uunin lämpöä tuntuvasti ja lisää tarvittaessa nestettä.  Ylimääräinen puolentoista tunnin kärsivällinen hauduttaminen palkitaan mehevällä, makealla ja täyteläisellä kaalilaatikolla.

Kaalilaatikko vaihe vaiheelta

1. Tee puuro

Valmista riisi-ohrapuuro. Joissain ohjeissa on pelkkiä ohrasuurimoita, joissain puuroriisiä. Hauduta puuroa maidossa miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia ja mausta suolalla.

2. Käsittele kaali

Hienonna kaali ja keitä suolalla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia, kunnes kaali on pehmennyt. Kaalin voi keittää myös maukkaassa liha- tai kasvisliemessä.

3. Paista jauheliha ja sipulit

Ruskista jauheliha pannulla kunnolla. Jos käytät rasvaista jauhelihaa, pieni tilkka öljyä riittää. Jos liha on vähärasvaista, ruskista se voissa tai öljyssä. Hienonna sipulit ja lisää ne jauhelihan joukkoon kuullottumaan ja pehmenemään. Mausta seos suolalla, pippurilla ja meiramilla.

Mikäli perinteinen kaalilaatikko kyllästyttää, makua voi muunnella vaikkapa timjamilla tai persiljalla. Yhdistelmä makeaa ja tulista syntyy, kun kaalilaatikon maustaa ripauksella chiliä. Kasviskaalilaatikossa jauhelihan voi korvata esimerkiksi sienillä. Sieniä kannattaa hauduttaa sipulin kanssa muutaman minuutin ajan. Lisää tarvittaessa pannuun tilkka öljyä tai nokare voita.

4. Kaikki sekaisin

Sekoita puuro, kaali ja jauheliha keskenään. Mausta jauhelihaseos hienonnetulla tuoreella meiramilla tai kuivatulla meiramilla ja lisää joukkoon munat.

Kaalilaatikko

5. Kypsennä ja hauduta

Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kypsennä kaalilaatikkoa 175–200 asteen uuninlämmössä ensin puolitoista tuntia, vähennä sen jälkeen uunin lämpö noin 100 asteeseen ja anna laatikon muhia vielä ainakin toiset puolitoista tuntia. Jos kaalilaatikon pinta alkaa tummua liikaa, peitä se foliolla.

Tarjoa kaalilaatikko puolukkahillon tai puolukkasurvoksen kanssa.

kaalilaatikko

Resepti: mehevä kaalilaatikko

Katso myös nämä kaalilaatikkoreseptit:

Soijakaalilaatikko ja inkiväärichili-puolukoita

Kasvissyöjän kaalilaatikko

Kotiliesi.fi: Kaali-jauhelihapata

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi