Vinkit Grillaus

Mehevät ribsit grillissä: näin onnistut takuuvarmasti

Ribsien valmistaminen vaatii ennakointia ja aikaa, mutta lopputulos palkitsee. Nappaa tästä vinkit, joilla teet kesän mehevimmät ribsit.

Ribsit kannattaa ennen grillausta kypsentää keittämällä tai miedossa uuninlämmössä, sillä grillin lämpöä on usein hankala säätää ja se voi olla liian kuuma ribseille.  Kypsän kylkirivin paahtaminen grillissä juuri ennen tarjoilua antaa lihalle rapean pinnan ja upean maun.

Keittäen kypsäksi

Oiva kikka on keittää ribsit lähes kypsiksi jo edellisenä iltana.  Sen jälkeen possun kylkirivi jäähdytetään, maustetaan maun mukaan ja viimeistellään grillissä juuri ennen tarjoilua.

Ribsien keitinveteen lisätään salottisipulia, porkkananpaloja, laakerinlehtiä, suolaa ja pippuria antamaan makua. Keitinliemeen voi lisätä valkosipulia ja oluttakin. Nestettä tulee kaikkiaan olla vain sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät, voit lisätä vettä keittämisen aikana, jos tarvetta on. Kuori lusikalla keitinvedestä keittämisen aikana irtoava vaahto. Ribsejä keitetään reilu tunti, kunnes liha alkaa lähes irrota luista.

Ribsien keitinvesi

2 kg possun kylkiriviä
n. 2 l vettä
½ dl suolaa
4 valkosipulin kynttä
2 isoa porkkanaa
4 laakerinlehteä

Hiero kylkiin mausteseosta

Keittämisen jälkeen possun kylkirivi jäähdytetään keitinliemessään. Sitten ribseihin hierotaan mausteseos eli rub. Hyviä mausteita porsaanlihalle ovat: chili, paprika, mustapippuri ja cayennepippuri. Possu rakastaa makeutta, joten seokseen kannattaa lisätä fariinisokeria tai ruokokidesokeria.

Mausteseos, grillirub possun kylkiriville

½ dl fariinisokeria
½ rkl chilirouhetta
½ rkl savupaprikajauhetta
1 tl mustapippuria myllystä
¼ tl cayennepippuria

Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään ja hiero liha pintaan, enemmän lihaiselle puolelle. Maustamisen jälkeen lihat kääritään tiiviisti folioon ja niiden annetaan marinoitua yön yli jääkaapissa tai ainakin pari tuntia.

Lisää mausteseosten reseptejä:

grillausrub

cajun-mausteseos

Grillaa meheviin kylkiin rapea pinta

Lihapaketit otetaan jääkaapista huoneenlämpöön tuntia ennen grillaamista. Grillaa kylkiriville hieno pinta juuri ennen tarjoilua ja valele niitä tarvittaessa grillauksen loppuvaiheessa grillaus-tai maustekastikkeella. Tarjoile barbeque-kastiketta liha-annoksen dippinä.

Resepti: barbeque-kastike

Yrttitahnalla maustetut ribsit

Ribsien kypsentämiseen kannattaa varata aikaa. Tässä Kira Åkerström-Kekkosen reseptissä ribsit maustetaan kaikessa rauhassa, kypsennetään ensin uunissa ja viimeistellään vasta grillissä.

Mehevät ribsit maustetaan yrteistä, chilistä, valkosipulista ja sitruunankuoresta tehdyllä yrttitahnalla. Yrttitahnaa kannattaa valmistaa samalla kertaa tupla-annos, sillä tahna sopii ribsien dippikastikkeeksi. Kira maustaa ribsit ensin suolalla ja hieroo niihin sen jälkeen yrttitahnaa.

Lihojen annetaan maustua yön yli jääkaapissa folionyyteissä ja ne kypsennetään seuraavana päivänä uunissa. Uunissa kypsentäminen vie aikaa noin kolme tuntia. Sen jälkeen kylkirivin annetaan rauhassa jäähtyä. Ribseille grillataan ennen tarjoilua rapea pinta ja ne tarjoillaan sormisuolan, yrttitahnadipin ja sitruunamehun kanssa.  Lisukkeeksi sopii grillattu maissi-lehtikaalisalaatti.

raikkaat yrttirobsit

Resepti:

raikkaat yrttiribsit

grillattu maissi-lehtikaalisalaatti

Ribsejä kiinalaisittain

Porsaan liha rakastaa makeutta, niinpä soijapapupohjainen seesamiöljyllä maustettu, hieman makeahko hoisin-kastike toimii täydellisesti possun kylkirivin maustajana. Tässäkin reseptissä possun kylkirivi kypsennetään ensin uunissa ja grillataan vasta sitten. Hoisin-kastikkeesta, hunajasta, soijasta, punaviinietikasta, tähtianiksesta ja keitetään maustekastike, jolla ribsejä valellaan grillauksen aikana. Wokissa pikapaistettu paksoi, eli pinaattikiinankaali, sopii näiden ribsien lisukkeeksi.

kiinalaistyyliset ribsit

Reseptit:

kiinalaistyyppiset ribsit

paistettua paksoita

Paahdetut ribsit

Kypsennä ribsit ensin uunissa ja viimeistele paahteinen maku grillissä. Edellisistä resepteistä poiketen, ribsit kypsennetään mausteliemessään uunissa folion alla. Inkivääri, valkosipuli, chilirouhe ja sitruuna maustavat paahdetut ribsit. Kypsentämiseen kuluu aikaa noin kolme tuntia. Kypsennyksen aikana uuninpannulle kannattaa lisätä vettä.

Tarjoa ribsit grillattujen bataattilohkojen ja raikkaan vesimelonisalsan kanssa.

paahdetut ribsit

Reseptit:

paahdetut ribsit

grillatut bataattilohkot

vesimelonisalsa 

Lue myös:

Huippukokki paljastaa parhaimmat vinkit ja pahimmat mokat

Kotiliesi.fi: savustetut porsaankyljet eli ribsit

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti