Vinkit

Meirami

Teksti: Sirpa Hammarberg

Hienoarominen meirami on vanha mausteyrtti, jonka aromi johtuu meiramiöljystä. Bouquet garni-maustekimppuun sidotaan tavallisesti meiraminoksa. Tuttu hernekeitto on usein ryyditetty meiramilla.  

meirami

Meirami eli origanun majorana on oreganon lähisukulainen ja lähes samannäköinen. Sen mieto maku muistuttaa voimakkaampaa oreganoa, ja sitä voi käyttää samoihin ruokiin: tomaatti-, herne- ja kasvisruokiin, pastoihin, keittoihin ja kastikkeisiin, muna- ja riisiruokiin sekä liha-, lintu- ja riistaruokiin.

Antiikin aikana meiramilla maustettiin ruokien lisäksi viinejä ja öljyjä, ja sitä käytettiin myös lääkkeenä, esimerkiksi meiramin tyynyssä uskottiin auttavan unettomuuteen. Villinä kasvanutta yrttiä alettiin viljellä keskiajalla Keski-Euroopassa ja Suomessa 1600-luvulla.  

Meirami tarvitsee lämpöä

Suomen oloissa Välimeren alueelta kotoisin oleva monivuotinen meirami ei talvehdi. Se tarvitseekin lämpimän ja aurinkoisen kasvupaikan, jossa on kuohkea maa. Rikkaruohojen kanssa se ei viihdy. Meirami kannattaa esikasvattaa siemenistä ja istuttaa ulos taimina.

Meiramin hieno aromi säilyy hyvin kuivattaessa, jopa vuosia. Meirami kuivataan pieninä kimppuina ennen kuin se kukkii. Sitä ennen siitä napsitaan tuoreita versoja pitkin kasvukautta.

Kuva Suvi Laine

X