Vihannesopas

Munakoiso

Teksti: Anna.fi

Houkuttelevasti kiiltelevän, piukeapintaisen, mutta sisältä pehmeän munakoison mieto maku tulee esiin vasta kypsennettäessä. Oliiviöljy, valkosipuli ja yrtit tekevät siitä herkun.

Munakoiso

Munakoiso voi olla nuijan tai päärynän muotoinen, soikea, pyöreä tai pitkulainen. Sen kuori on kiiltävä, sitkeä ja nahkamainen. Hedelmäliha on vaalea, pehmeä ja siinä on paljon siemeniä, joita ei tarvitse poistaa. Munakoisolajikkeita on useita, mutta syötäväksi käytetään yleensä tummakuorista lajiketta. Punaisia, keltaisia, vihreitä ja valkoisia lajikkeita kasvatetaan oristeeksi.

Raakana munakoiso maistuu hieman karvaalta sisältämänsä solaniinin vuoksi. Vasta kypsennettynä esimerkiksi kasvismuhennoksissa, pataruoissa tai grillattuna sen mieto ja pehmeä maku pääsee oikeuksiinsa.

Paistetut tai grillatut munakoisoviipaleet maistuvat kastikkeen kanssa kala- tai liharuokien lisäkkeenä. Välimeren maiden ruokapöydissä munakoiso on suosittu. Kuuluisimpia herkkuja ovat kreikkalaisten musaka ja ranskalaisten ratatouille (vihanneshöystö). Turkissa munakoisoa nautitaan paistettuna, valkosipulilla maustettuna jogurtin kanssa (Patlican Kizartmasi), Sisiliassa mozzarellan ja tomaatin kera. 

Hikoiluta munakoisoa suolalla

Ennen paistamista munakoisoviipaleille ripotellaan suolaa, joka saa nesteen nousemaan viipaleiden pintaan. Nesteen mukana niiden mahdollinen karvas maku vähenee tai poistuu kokonaan. Puolen tunnin ”hikoilun” jälkeen viipaleet kuivataan ja paistetaan.

Vaikka munakoiso on vähäkalorinen sellaisenaan, paistettaessa se imee runsaasti rasvaa. Kun munakoiso lämpiää pannulla, ilma lähtee sen huokosista ja öljy tunkee tilalle. Tästä syystä munakoisoviipaleita kannattaa hikoilutusvaiheessa pitää painon alla, jotta ilmat lähtevät huokosista.

Salaatteja varten munakoisokuutiot kuoritaan ja kiehautetaan suolalla maustetussa vedessä. Ennen salaattiin sekoittamista, ne kannattaa valuttaa ja jäähdyttää siivilässä. Munakoison mieto makua täydentävät voimakkaat mausteet, kuten valkosipuli, basilika, oregano, sitruunamehu ja pippuri.

Säilytä munakoisoa  jääkaapin vihanneslaatikossa-

Pensaassa kasvava munakoiso (Aubergine, Eggplant) on perunan ja tomaatin lähisukulainen. Meille munakoisoa tuodaan Hollannista ja talviaikaan myös Espanjasta ja Israelista. 

Lue lisää munakoisosta.

Kokeile myös näitä munakoiso-reseptejä

Marinoidut munakoisot

Munakoiso-vuohenjuustotornit

Moussaka

Munakoiso-tomaatti -pasta

Munakoisopihvit ja tomaattikastike

Teksti: Leena Kalliokoski
Kuva: Jorma Marstio

X