Vinkit

Mustikka – omanmaan superfoodia parhaimmillaan

Teksti: Anna.fi

Mustikka on marjoista nostalgisin. Kukapa voisi unohtaa hyttysten ininän säestämät mustikkaretket ja kesän ensimmäisen piirakan. Supermarjan hienous on nyt löydetty maailmalla.

mustikkamaito

Paljon mustikoita nauttivan aivotoiminta virkistyy, näkökyky paranee ja verisuonetkin tykkäävät. Mustikan syönti auttaa myös painonhallinnassa.

Mustikasta voimaa ja suojaa

Jos mustikka keksittäisiin nyt, se todennäköisesti luokiteltaisiin lääkkeeksi. Pieni marja lääkitsee ummetusta ja ripulia. Paljon mustikoita ahmivan aivotoiminta virkistyy, näkökyky paranee ja verisuonetkin tykkäävät. Eikä tässä vielä kaikki: mustikan sisältämien polyfenolien on todettu kiihdyttävän rasvojen hajoamista, joten mustikan syönti auttaa myös painonhallinnassa.

Luonnonmustikan sukulainen, pensasmustikka, ei ravintoarvoltaan vedä vertoja metsämustikalle ja on maultaankin vaatimattomampi. Pensasmustikan hyvä puoli on sen värjäämättömyys, ja siksi se pääsee hienojenkin illallisten ruokalistalle.

Mustikkaherkkuja

Makea mustikkakakku maistuu sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kanssa.

Limetti ja inkivääri tuovat täpäkkyyttä mustikkahilloon.

Mustikka-talkkunajuoma tuo mieleen mummolan kesät ja maistuu aamiaisella tai välipalana.

Lisää mustikkareseptejä:

mustikkapiirakka

Mustikkapiirakka x 3 :Pala mustikkapiirakkaa, lasillinen kylmää maitoa ja iltapäivä – kesä on jo pitkällä, muttei vielä ohi. Jokaisella on oma makumuistonsa kesästä. Mikä on se oikea mustikkapiirakka?

Kesäloma-aamuna ei kiire paina. Silloin valmistetaan aamiaspöydän herkuksi mustikkapannukakkuja.

Teksti: Taina Salovaara

Kuvat: Sampo Korhonen, Jorma Marstio /SKOY

 

X