Vinkit

Muu maa mustikka

Teksti: Anna.fi

Toreilla ja kaupoissa tulee aina vaan useammin vastaan suomalaiseen silmään poikkeuksellisen suuria mustikoita. Kyseessä on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva pensasmustikka, jota usein vertaillaan epäsuotuisasti metsämustikkaan. Nämä ovat kuitenkin kaksi täysin eri marjaa.

Mustikkaa

Jotkut vannovat metsämustikan nimeen, toiset taas pensasmustikan. Molemmissa marjoissa on hyvät puolensa. Terveyden kannalta molemmat marjat ovat hyvin pitkälti tasa-arvoisia: molemmissa on runsaasti kuitua ja vitamiineja sekä muun muassa kolesterolia alentavia fenolisia yhdisteitä.

Marjoja erottaa muukin kuin näkyvä kokoero. Maku on näissä kahdessa erilainen, sillä pensasmustikka on selvästi makeampi. Metsämustikoissa taas on oma aromaattinen ominaismakunsa, jota ei pensasmustikoissa ole.

Mustikat ja maito

Pensasmustikan etu on se, että sen säilyvyys on metsämustikkaa parempi. Luonnostaan antimikrobinen pensasmustikka ei homehdu yhtä helposti kuin metsästä löytyvä mustikka. Pakastamalla saa pensasmustikat säilöttyä parhaiten, eikä edes sulattaminen pilaa niiden rakennetta. Pensasmustikka on tuoreenakin metsämustikkaa kiinteämpi. Tämän takia pensasmustikka on erinomainen esimerkiksi kakkujen ja jälkiruokien koristeluun.

Mustikan syönnin sottaisuudesta murehtivia ilahduttaa pensasmustikan sisuksen vaaleus. Varsinkin lapsiperheissä pensasmustikka sopii syömistä harjoittelevalle pikkuväelle mainiosti, koska se ei tahraa kuten metsämustikka.

Sekä pensas- että metsämustikoista syntyy maistuvia herkkuja. Kokeile vaikka näitä mustikkaisia reseptejä:

Mustikka-mantelipirtelö

Mustikka-banaani-tiikerikakku

Ricottaskonssit ja mustikkaricottavoi

Mustikkamysli

Mustikkamysli

Mustikkakukko

Mummon mustikkakukko

Rapea mustikkakerma

 

Ulkomaisia reseptejä käyttävän kannattaa huomioida, että englanninkielinen sana blueberry viittaa yleensä pensasmustikkaan, kun taas metsämustikasta käytetään sanaa bilberry. Lopputulos saattaa siis olla hieman erinäköinen ja -makuinen kuin alkuperäisessä ohjeessa, mikäli käyttää metsämustikoita.

Kuvat: Colourbox

X