Täydellinen lettutaikina – näillä vinkeillä syntyvät rapeareunaiset letut!
Lettutaikina syntyy helposti. Lettu, ohukainen, räiskäle, lätty – rakkaalla ruoalla on monta nimeä. Ota haltuun lettutaikinan ohje, jolla syntyy ohuita ja pitsireunaisia lettuja sekä ohjeet jalat alta vieviin herkkulettuihin makeilla ja suolaisilla täytteillä.
Lettutaikina syntyy helposti. Lettu, ohukainen, räiskäle, lätty – rakkaalla ruoalla on monta nimeä. Ota haltuun lettutaikinan ohje, jolla syntyy ohuita ja pitsireunaisia lettuja sekä ohjeet jalat alta vieviin herkkulettuihin makeilla ja suolaisilla täytteillä.
Lettutaikina syntyy helposti ja lettujen paisto on hauskaa puuhaa. Kun letunteon taitaa, voi rennosti kokeilla uudenlaisia makuyhdistelmiä. Kokosimme tähän sivustomme parhaat lettureseptit, makeat ja suolaiset, kotoiset sekä maailman maut, gluteenittomia lettuja unohtamatta. Valitse suosikkisi.
Lettutaikinan ohje
Peruslettutaikinaan tarvitaan maitoa, kananmunia, vehnäjauhoja, suolaa, sokeria ja sulatettua tai juoksevaa rasvaa.
Munien rakenne vatkataan rikki kulhossa ja joukkoon lisätään osa maidosta sekä vehnäjauhot. Sekoitetaan hyvin ja kaadetaan joukkoon loput maidot ja maustetaan lettutaikina suolalla. Taikinan kannattaa antaa turvota jääkaapissa ainakin noin puoli tuntia. Jos taikina silti vaikuttaa liian ohuelta, lisää sekaan vielä puoli desilitraa jauhoja, niin taikina tukevoituu.
Jos pidät rapeista, pitsimäisistä letuista, korvaa maitomäärästä noin puolet vichyvedellä. Kivennäisvesi lisätään taikinaan vasta aivan lopuksi, juuri ennen paistamista.
Katso tästä: Lettutaikinan ohje
Paista letut näin
Lettujen paistaminen helpottuu, jos kaadat taikinan kannuun tai annostelet sen pannulle soppakauhalla. Sekoita taikinaa välillä, etteivät jauhot laskeudu kannun tai kulhon pohjalle. Sulata ohukaispannun jokaisessa kolossa vähän voita, anna sen ruskistua hieman ennen kuin lisäät taikinan pannulle. Käännä ohukainen varovaisesti ohuella paistinlastalla tai pihdeillä, kun taikina on hyytynyt pinnalta.
Taikinaa kannattaa annostella varovaisesti pannulle, jottei letuista tule paksuja. Parhaat letut ovat todella ohuita. Vastapaistetut letut maistuvat herkullisen hillon tai tuoreiden marjojen kanssa.
Lettutaikina muuntuu moneksi
Lettutaikinasta on moneksi, vain mielikuvitus on lettujen teossa rajana. Taikinan voi maustaa mieleisekseen esimerkiksi sitruunankuoriraasteella, kanelilla, vaniljalla tai soseutetulla banaanilla. Jos korvaat osan lettutaikinan maidosta kookosmaidolla, saat lettuihin upean eksoottisen sävyn. Letut voi täyttää jäätelöllä, marjoilla tai raikkailla hedelmillä ja kietaista rullalle.
-
Vaniljaletut ja raparperisiirappi
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Sitruunaiset kohokasletut
- 30-60 min
- 8
- Keskitaso
-
Kuningatarletut
- 30-60 min
- 6
- Keskitaso
-
Ananas-kookosletut
- 30-60 min
- 12
- Keskitaso
-
Mansikka-rahkaletut
- 30-60 min
- 16
- Helppo
-
Makeat lettucannellonit
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Korvapuustiletut ja jäätelöä
- 30-60 min
- 8
- Keskitaso
-
Banaani-kinuskiletut
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Isot pitsiletut
- 30-60 min
- 10
- Helppo
Lisää lettutaikinaan suklaata
Suklaaletut hurmaavat jälkiruokana. Taikinaan voi lisätä tummaa suklaata ja kaakaojauhetta. Tarjoa suklaaletut marjojen, hedelmien tai kermavaahdon kera.
Suklaiset letut syntyvät myös helposti suklaakastikkeella. Mausta lettutaikina appelsiininkuoriraasteella ja tarjoa valmiit ohukaiset suklaakastikkeen kera. Tai täytä rankalaisvivahteiset krepit mansikoilla suklaakastikkeella – tästä ei kesäinen jälkiruoka parane. Gluteenittomat letut onnistuvat gluteenittomista jauhoseoksista, gluteenittomista kaurajauhoista tai korvaamalla jauhot vaikkapa banaanilla. Suklaakastike maustaa nämäkin herkkuletut kinuskilla säväytettynä.
Nutellaletut eivät taatusti jätä ketään kylmäksi. Paitsi taikina myös täyte maistuu täyteläiseltä pähkinä-suklaalevitteeltä.
-
Suklaaletut
- 30-60 min
- 18
- Helppo
-
Nutellaletut
- 30-60 min
- 12
- Helppo
-
Appelsiiniletut ja suklaakastike
- alle 30 min
- Helppo
-
Maapähkinä-suklaaräiskäleet
- 30-60 min
- 6
- Helppo
-
Gluteenittomat herkkuletut ja suklaakinuski
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Banaani-suklaaletut
- 30-60 min
- 4
- Helppo
Lettuja ja pannukakkuja maailmalta
Kun kaipaat vaihtelua perinteisiin lettuihin, hae inspiraatiota maailmalta. Ohukaiset ja pannukakut ovat kansainvälisiä herkkuja.
Crêpes suzette eli appelsiiniohukaiset kuuluvat ranskalaisen keittiön klassikoihin. Rapean ohuet letut maustetaan appelsiinikastikkeella.
Raikkaat hieman paksummat venäläiset letut, syrnikit syntyvät rahkasta, kananmunista ja vain pienestä määrästä vehnäjauhoja. Syrnikit sopivat proteiinipitoisuutensa vuoksi paljon treenaavan jälkiruoaksi tai herkkupalaksi.
Venezuelalaisten pannukakkujen taikinaan käytetään maissia.
-
Venezuelalaiset maissipannukakut
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Crêpes suzette eli appelsiiniletut
- yli 60 min
- 16
- Keskitaso
-
Makeat syrnikit eli rahkaletut
- 30-60 min
- Keskitaso
Suolainen lettutaikina taipuu ateriaksi
Letuista voi tehdä myös suolaisia suupaloja. Jätä sokeri pois lettutaikinasta ja mausta lettutaikina esimerkiksi tillillä, muilla yrteillä tai pinaatilla. Peruna ja muut juurekset sopivat hyvin maustamaan ja mehevöittämään lettutaikinaa.
Letun suolaiset täytteet tekevät letusta aterian, jonka voi täydentää raikkaalla vihreällä salaatilla. Kokeile suolaisten lettujen täytteeksi sieniä, graavisiikatahnaa, graavilohimoussea, lohta ja tuorejuustoa tai vaikkapa skagenröraa.
Suolaisten lettujen taikinassa toimivat myös hyvin speltti-, hirssi- tai kaurajauhot. Korvaa esimerkiksi puolet vehnäjauhoista joillain muilla jauhoilla ja saat tavallista maukkaamman lettutaikinan.
-
Spelttikreppejä ja savusiikaa
- 30-60 min
- Helppo
-
Lohilettuset
- alle 30 min
- Keskitaso
-
Aamupalaletut
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Pinaattiletut ja puolukkasurvosta
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Lettupizzat
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Kauraletut
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Herneohukaiset
- alle 30 min
- 2
- Helppo
-
Hirssiletut ja kasviskaviaari
- yli 60 min
- 12
- Keskitaso
-
Muurinpohjaletut
- yli 60 min
- 8
- Helppo
Artikkelia on muokattu 13.3.2024
Lue myös Kotiliesi.fi: Pannukakku 9 tavalla
Kommentit
Aavistuksen isompi taikina
3 kananmunaa
6 dl täysmaitoa
3 dl vehnäjauhoja
(1-2 rkl sokeria)
0,5 tl suolaa
Rasvaa paistamisvaiheessa.
Kommentit
Erikoistqa tuo suolan käyttö leivonnaisissa. Letuistakin sanotaan, että ne maistuvat parhaiten, ”mitä enemmän suolaa”. -Ihminen on niin suolan perään… Minusta suolaa ei tarvita. En ole sitä koskaan käyttänyt. Letuissakin on tärkeintä, että ne paahtuvat, ruskistuvat, eli tulee mailard-ilmiö. Siitä aromit. Sitten on monenlaisia vivahteita jauhojen, mausteiden, ja täytteiden myötä. Mutta tuo paahtuminen (ja rapeus) ovat tärkeintä.
Aavistuksen isompi taikina
3 kananmunaa
6 dl täysmaitoa
3 dl vehnäjauhoja
(1-2 rkl sokeria)
0,5 tl suolaa
Rasvaa paistamisvaiheessa.
Onko taikinan tarkoitus olla niin litkua? Jauhoja saa lisätä vaikka kuinka!
Samaa ihmettelen. Ensimmäistä kertaa vuosiin teen lettutaikinaa ja hämmennyin taikinan ”ohuudesta”.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous