Makuja maailmalta

Näillä ohjeilla korealainen keittiö haltuun!

Teksti: Anna.fi

Miten onnistuu kimchin hapattaminen? Entä miltä maistuvat kylmät nuudelit? Ruokatoimittaja Taina Salovaara kokkasi nyt niin trendikkäitä korealaisia herkkuja.

Bulgogi on eteläkorealainen talviruoka, jonka nimi tulee sanoista liha ja tuli. Ohuet lihaviipaleet voidaan joko grillata tai käristää nopeasti pöydässä valurautalevyllä. Valmista Bulgogille myös maukas kastike.

Bindae duk eli mungpapu-ohukaiset ovat täyttävää korealaista katuruokaa. Mungpapujen sijaan taikinan voi tehdä jauhetuista soijapavuista tai kikherneistä.

Karamellipossua voi nauttia syömäpuikoilla riisin kanssa tai sormiruokana shiso- tai salaatinlehtiin kääräistynä. Maukkain karamellipossu syntyy edullisesta possun kaslerista.

Korealaiset nauttivat naeng-myunin viileänä (naengmyun = kylmät nuudelit), mutta mikään ei estä tarjoamasta ruokaa lämpimänä täällä kylmässä pohjolassa. Jos tarjoat nuudeleita pääruokana, voit lisätä pinnalle kypsiä kana- tai naudanlihasuikaleita.

Aina, kun puhutaan korealaisesta ruoasta, kääntyy puhe myös kimchiin. Hapatettu, mausteinen kiinankaali on korealaisen keittiön kulmakivi. Ensikohtaamisella kimchiin ei rakastu: kaalissa on vahva haju ja ikävä ulkonäkö. Mutta miljoonat ihmiset eivät voi olla väärässä – kimchin mausta tulee helposti riippuvaiseksi.

Toimittaja: Taina Salovaara
Kuvat: Ari Heinonen/Otavamedia

X