perunamuusi
Vihannesopas

Näin teet maukkaan perunamuusin helposti

Tuntuuko perunamuusin teko vaivalloiselta ja aikaavievältä? Nappaatko mielummin kaupan pussimuusin tai puolivalmiin pakasteen? Unohda ne. Perunamuusin tekeminen on helppoa ja muutamalla vinkillä siitä tulee täydellistä.
Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Jukka Pakarinen

Maukkaan muusin valmistamiseen tarvitset vain perunoita, maitoa, voita ja suolaa.

1. Valitse oikea peruna

Muusin valmistus alkaa perunan valinnasta. Vältyt liisterimuusilta, kun käytät jauhoisia perunalajikkeita, esimerkiksi Puikulaa, Van Goghia, Rosamundaa ja Pitoa. Valintaa  helpottavat perunapussien merkinnät ja väritunnisteet. Jauhoisten perunoiden väritunniste on punainen. Jos haluat tehdä värikästä muusia korvaa osa perunoista bataatilla tai porkkanalla.

2. Kuori ja paloittele perunat

Jauhoinen peruna kuoritaan ja paloitellaan. Kunnon kuorimaveitsellä 10 perunan kuoriminen käy vikkelästi. Huuhtele perunat viileällä vedellä kuorimisen jälkeen, jotta perunan pinta on puhdas.

3. Keitä perunat

Laita perunanpalat kattilaan ja keitä kunnes ovat kypsiä ja hajoavia. Kaada vesi pois ja höyrytä perunat kattilassa kuiviksi kuumalla levyllä.

4. Soseuta perunat

Soseuta perunat perunasurvimella. Kun jauhoiset perunat on keitetty riittävän kypsiksi, survominen on helppo homma, eikä vaadi koneita. Lisää survottujen perunoiden joukkoon halutessasi nokare voita.

5. Lisää lämmitetty maito

Notkista muusi sopivan paksuiseksi lisäämällä survottujen perunoiden joukkoon vähitellen lämmitettyä maitoa.

6. Mausta muusi

Mausta muusi maun mukaan suolalla. Perunamuusia voi maustaa tuoreilla yrteillä, pippurilla tai jauhetulla muskottipähkinällä. Muusin joukkoon voi lisätä parmesaaniraastetta mausteeksi.

Nappaa muusireseptit

Perunamuusin resepti

Perunamuusi Välimeren tapaan

Juuresmuusi

Wasabilla maustettu bataattisose

Kotiliesi.fi: Perunalajikkeet tutuksi

X