Ruoka

Näin teet maukkaan perunamuusin helposti

Tuntuuko perunamuusin teko vaivalloiselta ja aikaavievältä? Nappaatko mielummin kaupan pussimuusin tai puolivalmiin pakasteen? Unohda ne. Perunamuusin tekeminen on helppoa ja muutamalla vinkillä siitä tulee täydellistä.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Jukka Pakarinen, Otavamedia

Paistetut silakat ja kotona tehty perunamuusi on kotiruokien klassikoita.

Tuntuuko perunamuusin teko vaivalloiselta ja aikaavievältä? Nappaatko mielummin kaupan pussimuusin tai puolivalmiin pakasteen? Unohda ne. Perunamuusin tekeminen on helppoa ja muutamalla vinkillä siitä tulee täydellistä.

Perunamuusin ohje etsinnässä? Maukkaan muusin valmistamiseen tarvitset vain perunoita, maitoa, voita ja suolaa. Kokosimme vinkit perinteisen muusin tekoon ja vinkit, miten muusiin saa vaihtelua.

1. Valitse oikea peruna muusia varten

Muusin valmistus alkaa perunan valinnasta. Vältyt liisterimuusilta, kun käytät jauhoisia perunalajikkeita, esimerkiksi Puikulaa, Van Goghia, Rosamundaa ja Pitoa. Valintaa  helpottavat perunapussien merkinnät ja väritunnisteet. Jauhoisten perunoiden väritunniste on punainen. Jos haluat tehdä värikästä muusia korvaa osa perunoista bataatilla tai porkkanalla.

2. Kuori ja paloittele perunat

Jauhoinen peruna kuoritaan ja paloitellaan. Kunnon kuorimaveitsellä 10 perunan kuoriminen käy vikkelästi. Huuhtele perunat viileällä vedellä kuorimisen jälkeen, jotta perunan pinta on puhdas.

3. Keitä perunat

Laita perunanpalat kattilaan ja keitä kunnes ovat kypsiä ja hajoavia. Kaada vesi pois ja höyrytä perunat kattilassa kuiviksi kuumalla levyllä.

4. Soseuta perunat

Soseuta perunat perunasurvimella. Kun jauhoiset perunat on keitetty riittävän kypsiksi, survominen on helppo homma, eikä vaadi koneita. Lisää survottujen perunoiden joukkoon halutessasi nokare voita.

5. Lisää lämmitetty maito

Notkista muusi sopivan paksuiseksi lisäämällä survottujen perunoiden joukkoon vähitellen lämmitettyä maitoa.

6. Mausta muusi

Mausta muusi maun mukaan suolalla. Perunamuusia voi maustaa tuoreilla yrteillä, pippurilla tai jauhetulla muskottipähkinällä. Muusin joukkoon voi lisätä parmesaaniraastetta mausteeksi.

Perunamuusin ohje perinteisesti tai muunnellen

Perinteinen perunamuusi muuntuu maustamalla moneksi. Yhdistä perunaan muita juureksia, kokeile esimerkiksi selleriä.

Uunissa gratinoitu perunamuusi saa täyteläisen maun tuorejuustosta ja parmesaanista. Herkullinen muusi maustetaan tässä Teresa Välimäen reseptissä valkosipulilla. Täydellinen lisuke pata- tai makkararuoille.

Kun haluat tehdä perunamuusista juhlaruokaa, lisää muusiin palsternakkaa. Palsternakka tuo perunasoseeseen pähkinäisen aromin. Maidon sijaan tämä luksusmuusi notkistetaan kermalla. Uuniperunamuusi rosmariinilla ja voilla maustettuna vie kielen.

Maa-artisokasta, perunasta ja bataatista syntyy herkullinen pyree, joka maistuu paistetun kalan kanssa täydelliseltä.

Artikkelia on muokattu 21.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Perunalajikkeet tutuksi

X