N’avetta – koko kylän kahvila
Sipoon Västerskogissa LeipomoKahvila N’avetta keskittyy oman leipomon leivonnaisiin ja keittolounaaseen. Listalla on herkullisia makeita ja suolaisia leivonnaisia. Mutta N’avetta on paljon muutakin kuin kahvila.
Muutaman kymmenen metrin päässä hurisee uuden Porvoontien liikenne, mutta sisällä LeipomoKahvila N’avettassa on kiireetön tunnelma. Kahvilanpitäjä Johanna huikkaa iloisesti tervehdyksensä. Tuoreiden leivonnaisten tuoksu huumaa, tiskiin kannetaan vastaleivottua pullaa ja juuri uunista tulleita sämpylöitä. Päivän lounaskeittoja viimeistellään.
Kahvilayrittäjiksi sattumalta
LeipomoKahvila N’avettaa pitää puuhakas ja iloinen Johanna Petsola-Helin. Hänen urapolkunsa kahvilan pyörittäjiksi tapahtui muutaman mutkan kautta ja lähes sattumalta.
Katajakalliontie 2:ssa on aiemminkin toiminut kahvila. Edeltäjä halusi jäädä eläkkeelle ja etsi seuraajia. Alkuun Johanna ei voinut kuvitellakaan itseään kahvilanpitäjänä, mutta päätyi lopulta jättämään uransa kaupan alan markkinointitehtävissä ja perustamaan kahvilan. Asiaa auttoi, että samassa pihapiirissä toimii sisustuliike Villa Nokkonen, jonka yrittäjänä toimii Tarja Sjögren. Naisia yhdisti aiemmin ainoastaan heidän lapsensa ja asuinalue. Nyt he ovat yhdessä enemmän kuin moni aviopari.
Juureen tehtyä kauraleipää
Oppinsa kahvilan pitäjiksi Johanna sai edellisen omistajan leivontakoulussa. N’avettassa leivotaan juureen tehtyä kauraleipää ja kaurasämpylöitä 50 vuotta vanhalla reseptillä. Leipä onkin kahvilan asiakkaiden suosiossa. Eikä ihme, kuori on rapea, leipä juuri sopivan sitkoinen eikä siitä ole unohtunut suola.
Kahvilan pullat ovat kookkaita ja maukkaan näköisiä. Nappamme tiskistä pistaasitäytteisen pullan, jonka resepti on kahvilan oman Sanna-leipurin kehittämä. Pulla on todella mehevä ja hyvä.
Hyvän kahvin salaisuudeksi Johanna paljastaa porakaivoveden ja huolella puhdistetun kannun ja keittimen.
Lounaaksi keittoa tai piirakkaa
Joka päivä klo 10.30 lähtien on kahvilassa tarjolla keittoa, useimmiten kahtakin. Me maistelimme porkkanakeittoa ja koskenlaskija-kanakeittoa. Porkkanakeitto oli pehmeän täyteläistä ja kanakeitto maistui hyvältä kotiruoalta. Keittoa sai annostella itse ja sen kanssa tarjottiin tuoretta leipää tai sämpylöitä. Keittolounaaseen kuului myös kahvi.
Keiton lisäksi N’avetassa voi nauttia suolaisia piirakoita. Jos sellaisen haluaa kotiinviemiseksi suositellaan etukäteistilausta, sen verran tiuhaan tiskillä käydään piirakkaostoksilla. Parsakaali-feta-kirisikkatomaattipiirakkaa kehui kuvaajamme. Tarjolla oli tonnikala-tillipiirakkaa, poro-leipäjuustopiirasta sekä savulohipiirakkaa.
Fantasia-kakkuja ja fudgea
N’avettan leipuri-kondiittori Sanna tekee tilauksesta upeita fantasia-kakkuja asiakkaan toivomista aiheista. Huikean näköiset kakut ovat kuulemma keränneet kehuja maullaan.
Myös fudget tulivat sattumalta N’Avettan valikoimaan. Kylällä asuva englantilaismies maistatti Johannalle fudgea ja tämä oli heti myyty. Salmiakkifudgen maun kehittelyyn Johanna sanoi kuitenkin painavan sanansa, salmiakin pitää maistua. Nyt Fudge Loven käsintehtyä englantilaista kermatoffeeta tullaan hakemaan kahvilasta pitkienkin matkojen takaa. Makuina ovat rommirusina, kinuski-toffee, kahvi, salmiakki, mansikka, sitruuna, mocca ja minttusuklaa.
Savusauna, juhlatila ja sisustuskauppa
Kahvilan pihapiirissä on savusauna, joka lämpiää joka päivä, yksityistilaisuuksiin vuokrattava juhlasali catering-palveluineen sekä kattaus- ja sisustustarvikkeita myyvä Villa Nokkonen.
Koko kylän kahvila
N’Avettan asiakkaat ovat pääosin lähialueelta, mutta vakioasiakkaita saapuu runsaasti Helsingin Eirasta, Itäkeskuksesta, Vantaan Tikkurilasta, Espoosta ja Porvoosta.
Kahvilan tunnelma on kotoinen ja Johanna juttelee kaikkien asiakkaiden kanssa. Moni kahvilaa koskeva huolenaihe onkin ratkennut juuri jutustellessa. Kerrankin putkirikkoa ääneen harmitteleva Johanna, huomasi tarjoavansa kahvia putkimiehelle ja sai saman tien asian korjattua. Samoin löytyi apuun puuseppäkin. Joskus kesän kiireissä kahvilan pihan rikkaruohot olivat jääneet kitkemättä, mutta vakioasiakas päätti hoitaa homman.
Johannan mielestä koko kylä pitää kahvilaa ja auttaa sekä tukee heitä. Ehkäpä siitä syystä kahvilan tunnelma on niin omanlainen – siellä ei ole kukaan yksin.
Mitä maksoi?
Pullien hinnat vaihtelevat 1,50 – 2,50 euron välillä
Kahvi 2 euroa
Keitot 5,90 – 7,90 euroa, sisältää myös leipää ja kahvin
Kahvila on avoinna ympäri vuoden!
Ma – Pe: 10 – 18
La – Su: 10-16
Joulumarkkinat 29. -30.11.2014
Marraskuun lopussa Kahvila-Leipomo N’Avettan pihaan kerääntyy käsitöiden, hunajan ja englantilaisen fudgen myyjät, kun suositut joulumarkkinat avataan. Viime vuonna ne keräsivät N’Avettan väen yllätykseksi yli 1000 kävijää.
Teksti: Leena Kalliokoski
Kuvat: Kirsikka Isohanni
Kommentit
laktoositon2, kysymällä henkilökunnalta saa ainakin varman vastauksen, mikä on laktoositon, mikä gluteeniton.
Kommentit
onko laktoosittomat tai gluteenittomat merkitty?
Vakioasiakkaita aina Kokkolasta saakka. Ihana paikka, jossa aina pakko pyörähtää, kun naapuriin tulee. Molemmissa putiikeissa ihana tunnelma ??
laktoositon2, kysymällä henkilökunnalta saa ainakin varman vastauksen, mikä on laktoositon, mikä gluteeniton.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous