Vinkit

Oletko valkosipulin ystävä? Poimi valkosipulileivän, aiolin ja muiden herkkujen reseptit

Valkosipuli on monen maan keittiön kulmakivi.  Se maustaa keitot, leivät, padat, perunat, risotot ja siitä syntyy upeita kastikkeita. Kokonaisena uunissa paistettu valkosipuli on kermaisen pehmeä herkku.

Mehevä valkosipulileipä syntyy helposti ja hetkessä. Valkosipulileipä maistuu salaatin tai ranskalaisen kalakeiton kanssa.

Munakoisot on täytetty hyvin maustetulla riisiseoksella ja fetalla sekä maustettu valkosipulilla. Fetan sijaan voit käyttää täytteeseen paistettua lampaanjauhelihaa.

Perunasta, purjosipulista ja valkosipulista syntyy samettinen keitto. Tämä Teresa Välimäen samettinen valkosipulikeitto maistuu nuhaisemmallekin potilaalle.

Valkosipuliaioli ja raastettu inkivääri maustavat herkulliset jättikatkaravunpyrstöt.

Valkosipulin maku pehmenee, kun se paahdetaan uunissa. Noin 50 minuutissa 200 asteen uuninlämmössä valkosipulista tulee kermaisen maukasta tahnaa. Lempeän pähkinäiset ”valkosipulikukat” sopivat erilaisten liharuokien seuraksi.

Parsakaali”risotto” saa makua valkosipulista ja parmesaanista.

Herkullinen, nopea ja helppo arkiruoka syntyy pastasta, valkosipulista, mausteista ja ripauksesta maukasta juustoa.

Sormin syötävää juhliin: patongista tehdyt mehevät valkosipuliritarit maistuvat sellaisinaan tai vuohenjuustolla päällystettyinä.

Keitetyt punajuuret tarjotaan valkosipulikastikkeen kera.

Valkosipulinen lammaspata lämmittää sielua ja sydäntä. Tarjoa lammaspadan seurana paahdetuilla pinjansiemenillä höystettyjä ruusukaaleja.

Vinkkejä valkosipulin ystävälle:

  • Sipaise kattilan tai pannun pohjaa halkaistulla kynnellä, saat ruokaan hienostuneen valkosipulin aromin.
  • Kasta valkosipulin kynnet kiehuvaan veteen ja kuori irtoaa helposti

 

Kuvat: Otavamedia

Koonnut: Leena Kalliokoski

Katso myös:

Tutustu valkosipuliin ja poimi lisää reseptejä

Kotiliesi.fi: Marinoidut valkosipulit

 

 

X