Vinkit

Oregano eli mäkimeirami antaa tomaattikastikkeeseen viimeisen silauksen

Oregano eli mäkimeirami on tuttu pizzamausteena, mutta siitä on moneen muuhunkin. Listasimme ruoat, joihin oregano istuu erityisen hyvin.

Teksti:
Sirpa Hammarberg
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Oregano eli mäkimeirami on tuttu pizzamausteena, mutta siitä on moneen muuhunkin. Listasimme ruoat, joihin oregano istuu erityisen hyvin.

Oreganon voimakkaan aromaattinen tuoksu tuo tuulahduksen Välimereltä. Mieli yhdistää sen kypsään tomaattiin, rapeaan pitsaan ja kirpeään kaprikseen. Listasimme ruoat, joissa oregano on parhaimmillaan.

Oregano (Origanum vulgare) muistuttaa ulkonäöltään meiramia ja maultaan myös timjamia. Oreganon aromi on hyvin voimakas. Kaupasta saatavissa kuivatuissa oreganomausteissa on seassa usein meiramia.

Oregano höystää tomaattiruoat

Pitsat, pastat ja muut tomaattiruoat suorastaan vaativat oreganoa seurakseen. Oregano tuo tomaattiruokaan juuri sen oikean, välimerellisen tuoksun ja aromin.

Mausteinen tomaattikastike saa luonnetta oreganosta ja muista yrteistä. Tämä kastike sopii tarjottavaksi pastan kanssa. Pizzan kastikkeeksi sopii raikas tomaattikastike, joka tehdään maustamalla tomaattimurska kylmänä. Kastike saa maustua jääkaapissa 4 tuntia ennen käyttöä, jolloin tuoreiden yrttien ja valkosipulin aromit ovat päässeet oikeuksiinsa.

Somat kirsikkatomaattipiirakat säväytetään oreganon oksilla. Nämä piirakat sopivat vaikkapa noutopöydän tarjottaviksi.

Dákos on kreikkalainen tomaattileipä. Kreetalaiset käyttävät yleensä tomaattileipiin korppuja, mutta hyvät dákokset syntyvät myös itse uunissa kuivatusta leivästä. Tomaattileipä päällystetään tomaattien lisäksi fetalla, punasipulilla, oliiveilla ja maustetaan oreganolla. Oreganon ja fetan liitto on Kreikassa yleinen.

Italialaiset lihapyörykät tarjotaan oreganolla maustetussa tomaattikastikkeessa pastan kanssa. Klassinen pomminvarma herkku, joka maistuu koko perheelle.

Uunissa muhitetut täytetyt tomaatit ovat retroherkku vailla vertaa. 1980-luvun tyyliin myös modernimman version uunitomaateissa säväyttää oregano.

Oregano tuo makua moneen tuttuun ruokaan

Paitsi tomaattiruokien maustajaksi oreganosta on moneen muuhunkin. Käytä oreganoa rohkeasti liha- ja linturuokien, riisi- ja munaruokien, keittojen ja erilaisten kastikkeiden sekä kasvisruokien maustamiseen.

Uunissa paistetut lohkoperunat saavat välimerellistä makua tuoreesta oreganosta. Tarjoa perunat vaikkapa aiolin kanssa.

Pizza ja oregano ovat kuolematon yhdistelmä myös pizza biancassa, jonka ranskankermakastike maustetaan tuoreella oreganolla.

Porkkana-inkiväärikeitto saa upean maun oreganosta. Mausteinen lämmittävä keitto sopii viileisiin syysiltoihin. Ruusukaalikeitto saa vihervoimaa oreganosta ja pinaatista.

Antiikin aikojen parantava yrtti

Antiikin aikoina oreganoa käytettiin muun muassa ruoansulatusta parantavana lääkeyrttinä. Kreetalla oreganolla on maustettu silakoita. Italialaiset sitaisevat bouquet garni -nippuunsa oreganonoksan. Oreganosta voi tehdä myös teetä.

Artikkelia on muokattu 30.4.2023 klo 14:05

Katso myös Kotiliesi.fi: Rucola tuo pippurista aromia ja vehreää väriä – kokosimme ruoat, joissa sinappikaali on parhaimmillaan!

X