Vinkit

Oregano eli mäkimeirami

Teksti: Sirpa Hammarberg

Oreganon voimakkaan aromaattinen tuoksu tuo tuulahduksen Välimereltä. Mieli yhdistää sen kypsään tomaattiin, rapeaan pitsaan ja kirpeään kaprikseen.

oregano ruukussa

Oregano (Origanum vulgare) muistuttaa ulkonäöltään meiramia ja maultaan myös timjamia. Oreganon aromi on hyvin voimakas. Kaupasta saatavissa kuivatuissa oreganomausteissa on seassa usein meiramia.

Pitsat, pastat ja muut tomaattiruoat suorastaan vaativat oreganoa seurakseen. Mutta voi sillä maustaa muutakin: liha- ja linturuokia, riisi- ja munaruokia, keittoja ja kastikkeitta sekä erilaisia kasvisruokia.

Antiikin aikoina oreganoa käytettiin muun muassa ruoansulatusta parantavana lääkeyrttinä. Kreetalla oreganolla on maustettu silakoita. Italialaiset sitaisevat bouquet garni -nippuunsa oreganonoksan. Oreganosta voi tehdä myös teetä.

Välimeren yrtti pärjää Suomessakin

Monivuotinen oregano kasvaa luonnonvaraisena melkein koko Euroopassa. Sitä voi kasvattaa Suomessakin avomaalla. Se myös talvehtii onnistuneesti, ainakin jos jättää syksyn viimeiset versot leikkaamatta ja peittää hyvin. Välimeren kasvina oregano tarvitsee valoa ja melko kuivan kasvupaikan. Se pärjää jopa kivikoissa, mutta ei viihdy happamassa maassa. 

oreganonkukkia

Oreganon maku on parhaimmillaan juuri ennen kukkimista, jolloin sato leikataan säilöön. Kuivattu oregano on tuoretta suositumpaa, koska tuoreena maussa on karvautta, joka kuivattaessa häviää. Aromi kuitenkin säilyy hyvin. Oreganoa voi myös pakastaa.

Reseptejä:

Kirsikkatomaattipiiraat
Dákos eli kreetalainen tomaattileipä
Paistetut yrttiperunat
Chili con sieni
Maukas chili con carne
Kurkkukeitto

Kuvat Jorma Marstio ja Suvi Laine
 

X