Makuja maailmalta

Ota haltuun Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan trendikkäät mausteet

Suosikkimausteet ja -kastikkeet tulevat nyt Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta. Harissatahna, chermoula-kastike sekä za'atar- ja ras el hanout -mausteseokset tuovat grilliruokiin lämpimän mausteisia sävyjä.

Teksti:
Taina Salovaara, Emmi Toivonen
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Suosikkimausteet ja -kastikkeet tulevat nyt Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta. Harissatahna, chermoula-kastike sekä za'atar- ja ras el hanout -mausteseokset tuovat grilliruokiin lämpimän mausteisia sävyjä.

Siikaa_ja_chermoula_kastiketta

Pohjois-Afrikasta kotoisin olevaa chermoula-kastiketta käytetään erityisesti kalan ja äyriäisten maustamiseen. Kotimainen siika höystetään chermoula-kastikkeella, joka antaa kalalle virkistävän yrttisen maun.

Broilerinsiivet_ja_harissatahnaa

Tunisialainen chilitahna, harissa, valmistetaan pääasiassa paahdetuista paprikoista, chilistä ja valkosipulista. Harissa sopii loistavasti erilaisten lihojen ja kalojen maustajaksi.

Kokeile harissan makuisia broilerinsiipiä, joiden valmistuksessa harissaa on käytetty sekä marinointiin että valeluun grillauksen aikana. Lopun kastikkeesta voit käyttää siipien dippaamiseen.

Mausteseos_ja_kasviscouscous

Erityisesti marokkolaiseksi mielletty ras el hanout -mausteseos soveltuu lihan ja kalan maustamiseen, mutta antaa makua myös lisukkeille. Herkullinen kasviscouscous saa lämmittävän mausteisen makunsa ras el hanout -seoksesta.

Taytetyt_sienet

Lähi-idästä kotoisin oleva za’atar-mausteseos on muun muassa oreganoa, timjamia, suolaa sekä paahdettuja seesaminsiemeniä sisältävä seos, jota käytetään monipuolisesti ruoanlaitossa.

Za’ataria syödään usein leivän kanssa tai sitä ripotellaan labneh-jogurttijuuston tai hummuksen päälle. Se sopii hyvin myös liha- ja kasvisruokien maustamiseen.

Kokeile za’atarilla säväytettyjä täytettyjä herkkusieniä, joissa maistuu myös piparjuurituorejuusto sekä pinaatti.

Lisää makuja Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta:

Marokkolainen_keitto

Marokkolainen kikhernekeitto

Labneh libanonilainen jogurttijuusto

Labneh- libanonilainen jogurttijuusto

961966-Fatoush.jpg

Fatoush eli arabialainen pita-granaattiomenasalaatti

Kotiliesi.fi: Marokkolaiset lammaspiiraat

X