Vinkit

Pähkinöiden terveysvaikutukset – pienet terveyspommit

Teksti: Anna.fi

Pähkinät, mantelit ja siemenet ovat todellista kauneusruokaa. Ne saavat ihon kimmoisaksi, hiukset kiiltäviksi ja kynnet vahvoiksi.

Pähkinät

Pähkinät ja siemenet sisältävät hyvälaatuista pehmeää rasvaa sekä soluja suojaavaa E-vitamiinia enemmän kuin mitkään kasvikunnan tuotteet. Vaikka pähkinöissä on paljon energiaa, kohtuullisena osana tasapainoista ruokavaliota ne eivät lihota.

Saksanpähkinät ovat todellista superruokaa. Niissä on erityisen runsaasti omega-3-rasvahappoja ja soluja suojaavia antioksidantteja. Pähkinäinen salaatti on täyteläinen alkupala.

saksanpähkinä

Pannulla paahtaminen antaa pähkinöille ja siemenille täyteläisen aromin. Täyteläisellä pähkinähummuksella täytetyt avokadonpuolikkaat ovat täydellistä lounasruokaa.

Kurpitsansiemenissä on karotenoideja, jotka muuttuvat elimistössä A-vitamiiniksi. Se on myös sinkkipitoinen siemen. Kookos-kurpitsakeitto viimeistellään paahdetuilla kurpitsansiemenillä.

 

kurpitsansiemenet

Auringonkukansiemenet ovat edullista naposteltavaa. Niistä saa E-vitamiinin lisäksi seleeniä ja magnesiumia. Erilaisia siemeniä voi käyttää sämpylätaikinassa ja ripotella myös sämpylöiden pinnalle.

auringonkukan siemeniä sämpylässä

Mantelin tumma kuori sisältää runsaasti hapettumiselta suojaavia flavonoideja, joten mantelit kannattaa syödä kuorimattomina. Nauti mantelimaidosta tai aloita aamu todellisella superjuomalla, mustikka-mantelipirtelöllä.

mantelit

Pekaanipähkinä on yksi energiapitoisimmista pähkinöistä, mutta sen sisältämä rasva on erittäin hyvälaatuista. Kokoa upea salaatti viikunoista, avokadosta ja pekaanipähkinöistä.

pekaanipähkinöitä kulhossa

Kokonaiset pellavansiemenet saavat vauhtia suoliston toimintaan. Ne ovat hyvä lisä aamupuuroon tai jogurttiin.

pellavansiemenet

Hasselpähkinä on yksi parhaista E-vitamiinin lähteistä. Jo kourallinen riittää tyydyttämään päivittäisen tarpeen. Lisää hasselpähkinöitä myös salaattiin.

Hasselpähkinöitä

 

Teksti: Taina Salovaara

Kuvat: Seppo Saarentola, Pekka Holmström, Kristiina Kurronen, Elvi Rista, Colourbox.com

X