Pähkinöiden terveysvaikutukset - pienet terveyspommit
Pähkinät, mantelit ja siemenet ovat todellista kauneusruokaa. Ne saavat ihon kimmoisaksi, hiukset kiiltäviksi ja kynnet vahvoiksi.
Pähkinät ja siemenet sisältävät hyvälaatuista pehmeää rasvaa sekä soluja suojaavaa E-vitamiinia enemmän kuin mitkään kasvikunnan tuotteet. Vaikka pähkinöissä on paljon energiaa, kohtuullisena osana tasapainoista ruokavaliota ne eivät lihota.
Saksanpähkinät ovat todellista superruokaa. Niissä on erityisen runsaasti omega-3-rasvahappoja ja soluja suojaavia antioksidantteja. Pähkinäinen salaatti on täyteläinen alkupala.
Pannulla paahtaminen antaa pähkinöille ja siemenille täyteläisen aromin. Täyteläisellä pähkinähummuksella täytetyt avokadonpuolikkaat ovat täydellistä lounasruokaa.
Kurpitsansiemenissä on karotenoideja, jotka muuttuvat elimistössä A-vitamiiniksi. Se on myös sinkkipitoinen siemen. Kookos-kurpitsakeitto viimeistellään paahdetuilla kurpitsansiemenillä.
Auringonkukansiemenet ovat edullista naposteltavaa. Niistä saa E-vitamiinin lisäksi seleeniä ja magnesiumia. Erilaisia siemeniä voi käyttää sämpylätaikinassa ja ripotella myös sämpylöiden pinnalle.
Mantelin tumma kuori sisältää runsaasti hapettumiselta suojaavia flavonoideja, joten mantelit kannattaa syödä kuorimattomina. Nauti mantelimaidosta tai aloita aamu todellisella superjuomalla, mustikka-mantelipirtelöllä.
Pekaanipähkinä on yksi energiapitoisimmista pähkinöistä, mutta sen sisältämä rasva on erittäin hyvälaatuista. Kokoa upea salaatti viikunoista, avokadosta ja pekaanipähkinöistä.
Kokonaiset pellavansiemenet saavat vauhtia suoliston toimintaan. Ne ovat hyvä lisä aamupuuroon tai jogurttiin.
Hasselpähkinä on yksi parhaista E-vitamiinin lähteistä. Jo kourallinen riittää tyydyttämään päivittäisen tarpeen. Lisää hasselpähkinöitä myös salaattiin.
Teksti: Taina Salovaara
Kuvat: Seppo Saarentola, Pekka Holmström, Kristiina Kurronen, Elvi Rista, Colourbox.com
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous