Vihannesopas

Palsternakka

Teksti: Anna.fi

Palsternakka on herkullinen, hyvin säilyvä juures, joka sopii erilaisiin keittoihin, patoihin, gratiineihin, kasvispihveihin, leivonnaisiin ja perunan kanssa soseeksi valmistettavaksi.

Palsternakka

Palsternakka on porkkanan sukulaiskasvi. Muodoltaankin se muistuttaa isoa porkkanaa. Sekä kuori että malto ovat kellanvalkoiset. Aromaattiset öljyt ja korkea sokeripitoisuus antavat palsternakalle tyypillisen vahvan tuoksun ja makeahkon maun.

Liemijuureksena aromikas palsternakka on eräs hienoimmista porkkanan, purjon, sellerin ja persiljan rinnalla.

Kotonakin kannattaa kokeilla kokonaisten pienten, lohkottujen tai siivutettujen palsternakkojen paistamista pannulla tai paahtamista uunissa. Pannulla paistettaessa on hyvä esikypsentää palsternakkalohkot tai -kuutiot keittämällä ne.

Palsternakan lehtiä voidaan käyttää mausteyrttien tapaan. Palsternakka antaa makua myös tuoreraasteena esimerkiksi salaateissa.

Palsternakka on ravitsemuksellisesti arvokasta syötävää. Kivennäisaineista erityisesti kaliumia on palsternakassa vielä enemmän kuin perunassa, 600 mg/100 g. Palsternakka on erinomainen kuidun lähde.  Monia kivennäisaineita ja vitamiineja palsternakassa on enemmän kuin porkkanassa, vain oranssinväristä karoteenia on niukasti.

Kokeile myös näitä palsternakka-reseptejä:

Palsternakkakeitto ja curryllä maustetut palsternakkalastut

Vaniljainen palsternakkakeitto

Palsternakkakeitto intialaisittain

Palsternakkavuohenjuustopyree

Palsternakkaperunasose

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry/Kasvitieto

Teksti: Leena Kalliokoski
Kuva: Pekka Holmström

X