Vihannesopas

Paprika taipuu joka makuun

Teksti: Anna.fi

Paprikoita löytyy monissa eri väreissä ja muodoissa. Kun puhumme paprikasta, tarkoitamme yleensä vihannespaprikaa. Paprikoihin lukeutuvat kuitenkin myös maustepaprikat eli chilit.

Vihannespaprikoiden muoto ja maku vaihtelee: on makeita, kirpeitä ja melko mauttomia. Punaiset ja keltaiset paprikat ovat makeimpia, kun taas vihreät ja sinipunaiset ovat kirpeimpiä. 

Paprika on suosittu ja monikäyttöinen kasvis, koska sitä voi syödä sellaisenaan tai lämpimissä ruoissa. Kypsentämättömänä se sopii loistavasti leivän päälle, naposteltavaksi tai salaatteihin. Paprika sopii mainiosti myös erilaisiin pataruokiin, kastikkeisiin, keittoihin sekä grillissä tai uunissa paahdettavaksi. Kuivatuista paprikoista tehtävä jauhe sopii myös monenlaisten ruokien maustamiseen.

Paprikasta kannattaa huomioida myös sen korkea C-vitamiinipitoisuus, koska 100 grammaa paprikaa sisältää 180-200 mg C-vitamiinia. Tämä on enemmän kuin useimmilla muilla kasviksilla.

Paprika säilyy parhaiten 10-14 plusasteessa. Se kannattaa kuitenkin aina pitää muovilla peitettynä kuivumisen ehkäisemiseksi.

Kokeile näitä paprikareseptejä: 


Uuniratatouille ja täysjyväspagettia


Avokadodippi ja napostelukasvikset


Paprikasosekeitto


Bulgarialaiset paahdetut paprikat


Värikäs paprikapiiras


Gulassi – unkarilainen lihapata

Lähteet: Kotimaiset kasvikset, Fineli

Teksti: Emmi Toivonen
Kuva: OM-arkisto ja Colourbox

 

 

X