Parhaat avokado-reseptit
Avokado on tunnettu terveysvaikuitteistaan, mutta mitä muuta, kuin avokadopastaa, siitä voi tehdä.
Avokado on tunnettu terveysvaikuitteistaan, mutta mitä muuta, kuin avokadopastaa, siitä voi tehdä.
Avokado on hedelmälihaltaan herkullisen vihreä. Sen makua voi kuvata samettisen pehmeäksi ja pähkinäiseksi. Parhaimmillaan hedelmä on kypsänä ja vastakuorittuna.
Näin selviää avokadon kypsyys
Avokado on sikäli erikoinen hedelmä, että se kypsyy vasta, kun se poimitaan puusta. Niinpä kaikki avokadot ovat raakoja poimittaessa.
Avokado syödään aina kypsänä, jolloin sen maku on pähkinäinen. Kypsyys selviää, kun tunnustelee varovaisesti avokadon suippoa päätä. Jos se on hieman pehmeä, avokado on sopivan kypsä syötäväksi. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä avokado on herkkä paineluille.
Avokadon voi kypsyttää itse muovipussissa huoneenlämmössä parissa päivässä. Jos haluaa kypsymiseen vauhtia, kannattaa lisätä pussiin omena tai banaani, jotka erittävät etyleeniä. Etyleeni kypsyttää avokadon kohtuullisen nopeasti.
Monet hyvin varustetut kaupat myyvät esikypsytettyjä avokadoja, joissa on leimat ”ready to eat”, ”esikypsytetty” tai ”valmiita syötäviksi”. Ne kertovat avokadon olevan sopivan kypsä vaikka samantien illallispöytään. Raakoihin verrattuna esikypsytettyjen hinta on jopa kaksinkertainen.
Avokado taipuu moneen ruokaan
Avokadon hedelmäliha on pehmeää, lähes kermamaista. Sen maku on mieto ja pähkinämäinen. Avokadon hedelmäliha tummuu nopeasti kuorimisen jälkeen. Tummumisen voi estää valelemalla sitruunamehua hedelmänlihaan.
Avokadoa voi käyttää monella tavalla, mutta mieluiten kylmänä. Kuumennettaessa sen maku muuttuu ja lämpimän avokadon maku jakaa selkeästi mielipiteitä.
Avokado on hyvä pikaruoka suoraan kuoresta syötynä sellaisenaan tai vaikka savuporotäytteen kanssa. Guacamole on yksi tunnetuimpia avokadoreseptejä. Katkaravut, chili ja sitruuna ja sopivat hyvin avokadon kanssa. Avokadotahna käy sellaisenaan vauvanruuaksi, maustettuna dippikastikkeeksi tai tahnaksi leivän kanssa.
Avokadosalaatit hurmaavat lounaalla
Hävikistä herkuksi -hengessä tehty avokado-leipäsalaatti vie kielen mennessään. Kuivahtanut leipä imee ihanasti makuja.
Avokadolla höysetty kanasalaatti on ihanan täyteläinen lounasruoka. Terästä kana-avokadosalaatin makua vielä avokadoöljyllä.
Bulgur-salaatin pähkinäinen maku syntyy kypsästä avokadosta sekä pistaasipähkinöistä. Bulgur-suurimot valmistetaan vehnästä. Rouhittu bulgur kypsyy nopeasti ja maustuu hyvin haaleana.
Juhalava alkupalasalaatti syntyy kampasimpukoista, katkaravuista ja avokadosta.
Tee perunasalaatista vaihteeksi vihreä ja tarjoa se salsa verden kanssa. Alun perin italialainen salsa verde on valmistettu käsin silppuamalla, nykyversio syntyy monitoimikoneella. Suolaisuutta antavat sardellifileet ja kaprikset. Salsa verde sopii hienosti avokadolla täydennetyn vihreän perunasalaatin kanssa.
Viikunasalaatti valmistetaan erivärisistä salaateista, viikunoista, avokadosta ja pekaanipähkinöistä.
.
Avokadosta syntyy smoothie, keitto ja mousse
Soseutetusta avokadosta voi pyöräyttää monelaista herkkua, keittoa, smoothieta tai moussea.
Kylmänä nautittava avokadokeitto saa tuhtia makua chorizosta ja täpäkkyyttä chilistä.
Markus Aremon reseptillä syntyy herkullinen alkuruoka juhliin. Tonnikala-avokadotartar valmistetaan tuoreesta, haudutetusta tonnikalasta. Moussea maustavat korianteri ja sitruuna.
Katkaise arkiset aamupalarutiinit avokadolassilla! Avokado ja mango muuttuvat herkulliseksi juomaksi jogurtin ja mintun voimalla.
Avokado-mansikkasmoothie käy niin aamu- kuin välipalaksi. Rasvaton maitorahka on erinomainen proteiininlähde.
Avokadomousse sulaa suussa. Passiohedelmä antaa mousselle raikkaan makuvivahteen. Lisää seokseen parin kolmen passiohedelmän hedelmäliha.
Avokaadojäädyke on juhlava jälkiruoka. Limetin mehu ja sitruslikööri raikastavat avokadon täyteläisen maun.
.
Avokado maistuu leivällä
Avokadosta saa on pähkinäisen pehmeän voileivän täytteen tai päällinen.
Avokado-mozzarella-lohileipä on iltapala vertaansa vailla.
Avokado-tonnikalatäytteiset kolmioleivät tuovat vaihtelua lounastauolle.
Wasabilla säväytetty avokadotahna säväyttää perinteiset lohella täytetyt rieskarullat uuteen liekkiin.
-
Avokado-mozzarella-lohileipä
- alle 30 min
- 2
- Helppo
-
Avokadoleivät
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Avokado-kylmäsavulohileipä
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Avokado-kananmunatoastit
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Lohi-avokadovälipala
- alle 30 min
- 1
- Helppo
-
Avokadolla ja kylmäsavulohella täytetyt kolmioleivät
- alle 30 min
- 4
- Helppo
Katso myös avokadopastan resepti.
Artikkelia on päivitetty ja siihen on lisätty linkkejä 17.12.2020
Katso myös Kotiliesi.fi: Avokadon kasvatus – näin kasvatat avokadopuun
Kommentit
Jah9 laulaa avocadosta! https://www.youtube.com/watch?v=jLLrwjArljI
Kommentit
Kannattaa päivittää tieto siemenen käytöstä…..
Trendiksi on noussut myös avokadon kivi, jonka käyttöä on opastettu mm. Facebookia kiertäneessä videossa. Voiko sitä todella syödä?
Ei kannata. Kivessä saattaa olla paljon hyödyllisiä antioksidantteja, mutta siinä voi olla muutakin. Olemassa olevat tutkimukset on tehty lähinnä avokadon kivestä tehdyillä uutteilla, mikä ei vastaa kokonaisen kiven syömistä. Californian avokado komissio ei myöskään suosittele avokadon kivien syöntiä, koska sen mukaan avokadon kivi sisältää ihmisille sopimattomia aineita.
Jah9 laulaa avocadosta! https://www.youtube.com/watch?v=jLLrwjArljI
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous