Vinkit

Parsa parhaimmillaan

Teksti:
Anna.fi

Tuoreen parsan käsittelyyn ei tarvita gourmet-kursseja vaan ripaus viitseliäisyyttä. Parsaruokien juju on yksinkertaisuudessa. Italiassa herkutellaan vastakeitetyllä parsalla, joka on valeltu neitsytöljyllä ja maan pohjoisosissa keitetty parsa nautitaan kuuman voisulan ja parmesaaniraasteen kanssa.

Parsanippu

Valkoista vai vihreää

Tyypillisimmin tankoparsa on valkoinen tai vihreä. Sitä löytyy kuitenkin myös violettina ja vihreän violettina. Vihreä parsa kasvaa vapaasti maan pinnalla, valkoinen mullan alle peitettynä.

Valkoista vai vihreää parsaa

Maultaan parsa on hienostunutta ja mietoa. Vihreä parsa on hieman valkoista voimakkaampaa.

Hyvän parsan tunnistaa tasaisesta väristä ja suorasta muodosta. Tuoreen parsan versot ovat umpinaiset ja tiiviit.

Käytä parsa tuoreena, sillä se ei kestä pitkää varastointia, vaan sen herkullinen varsi muuttuu nopeasti puumaiseksi. Kotona parsa säilyy parhaiten jääkaapissa, valolta suojattuna.

Parsan kuoriminen

Ennen ruoanvalmistusta parsa huuhdellaan huolellisesti. Tyvestä leikataan pois muutama sentti puumaista, kuivaa osaa. Varsi kuoritaan nupun alta latvasta tyveen päin. Varo rikkomasta nuppua.

Parsaveitsi

Kuoriminen on helppo tehdä liikkuvateräisellä kuorimaveitsellä. Vihreästä parsasta kuoritaan vain kantaosa, noin puoleen väliin tankoa.

Parsan keittäminen

Pane parsat kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Käytä kattilassa verkkokoria tai ritilää kattilan pohjalla: näin kypsien parsojen nostaminen kattilasta on helpompaa. Parsat olisi parasta keittää kimppuina nuput ylöspäin. Tätä varten parsat kannattaa sitoa nippuihin tai käyttää parsakattilaa.

Parsakattila

Tuoreen parsan kypsyminen hiljaa kiehuen kestää 10 – 15 minuuttia tankojen paksuudesta riippuen. Kokeile kypsyyttä tyvestä tikulla tai haarukalla. Vihreä parsa kypsyy valkoista hieman nopeammin 5 -10 minuutissa.

Parsat voi myös esikeittää noin 3 – 4 minuuttia suolalla maustetussa vedessä ja sen jälkeen pariloida muutama minuutti pannulla, välillä käännellen. Tarjoa parsat oliiviöljy-balsamico –kastikkeen, parmesanlastujen ja paahdettujen pinjansiementen kanssa.

Kokeile näitä!

Keväinen parsarisotto

Keitettyä parsaa ja korvasienikastiketta

Parsaa ja katkarapuja paahdetulla parmesaanileivällä

Parsaa ja seesamikastiketta

 Teksti: Leena Kalliokoski
Kuvat: 1. Tommi Tuomi, 2. ja 3. Kari Hautala, 4. Jorma Marstio

X