Makuja maailmalta

Pastaa, prego!

Teksti: Anna.fi

Pastalla voi hurmata, hemmotella, lohduttaa ja ravita. Tärkeintä on valita laatuainekset ja keittää makaroni sydämellä. Nappaa tästä muutama mutkaton pastaresepti ja saat vaihtelua ruokalistaan.

pasta

On laskettu, että Italiassa on jopa 600 erilaista pastamuotoa. Pastan varsinaisen nimen jälkeen paketissa on usein selittävä sana: corta eli lyhyt, lunga pitkä, grande suuri, rigate urainen, liscia eli sileä jne.

Pastakokin kolme kultaista sääntöä:

  1. Käytä runsaasti riittävän suolaista vettä
  2. Lisää pasta reippaasti kiehuvaan veteen, johon ei tarvitse lisätä öljyä
  3. tarjoa pasta aina juuri keitettynä.

Oikeaoppisesti pastaa syödään vain haarukalla lautasen reunaa vasten pyörittämällä.

Parmesaani sopii pastoille, mutta italialaiset eivät tarjoa sitä merenelävien tai tryffelipastojen kanssa. Osta parmesaani palana ja raasta itse, makuero valmisvalmisraasteeseen verrattuna on merkittävä.

Herkullisia pastareseptejä

Tuorepastan tekeminen ei ole vaikeaa. Kokeile tällä tuorepastataikinan reseptillä ja onnistut.

Tuore pinaatti ja sienet ovat mehevien cannelonien sydän.

Savukinkku-kantarellipasta sopii hyvin vaikka brunssien pääruoaksi. Kun kantarelleja ei löydy edes pakastimesta, korvaa ne viljellyillä sienillä.

Napakaksi paistetut kesäkurpitsaviipaleet ja rapea salvia ryydittävät gnocchit.

Merellisen pastan voi tehdä isoista tai pienistä simpukkamakaroneista. Kokeile vaikkapa simpukkastaa merimiehen vaimon tapaan.

Kaikki rakastavat pastaa maukkaiden lihapullien ja itse tehdyn tomaattikastikkeen kanssa. Paras tomaattikastike syntyy laadukkaista tölkkitomaateista. Tarjoa kastike itse tehtyjen lihapullien kanssa. Tee tupla-annos lihapullia ja kastiketta, ja pakasta ylimääräiset arki-illan iloksi.  Lihapullat voi kypsentää tomaattikastikkeessa raakoina tai ruskistaa pannulla ennen kastikkeeseen lisäämistä.

 

Yksinkertaisesti hyvää: spagettia tuoretomaattien ja basilikan kanssa, balsamicolla silattuna. Muutama kypsä tuoretomaatti antaa pastakastikkeelle raikkautta ja kirpeyttä.
 

Teksti: Taina Salovaara

Kuvat: Colourbox.com ja SKOY

 

 

 

 

X