Ruoka

Persikka – ihana kesähedelmä hurmaa jälkkäreissä, drinkeissä ja grillattuna

Persikka on makean mehukas kesähedelmä. Se maistuu sellaisenaan kuin karkki, herkistää salaatit, paahtuu grillissä ja sopii jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Kokosimme tähän parhaat persikkareseptit.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Istockphoto, Otavamedia

Makea ja mehukas persikka sopii juomiin, jälkiruokiin tai vaikkapa grilliin.

Persikka on makean mehukas kesähedelmä. Se maistuu sellaisenaan kuin karkki ja herkistää salaatit, paahtuu grillissä ja sopii jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Kokosimme tähän parhaat vinkit ja persikkareseptit.

Persikka on kesän odotetuimpia hedelmiä. Eikä ihme. Mehukas hedelmä on herkkua sellaisenaan ja maistuu sekä lapsille että aikuisille.

Persikka kuuluu luumun, mantelin ja aprikoosin kanssa samaan sukuun. Persikoita on tuhansia lajikkeita, ja näistä tutuimpia lienevät tavallisen persikan jälkeen lienee nukaton ja kiiltäväkuorinen nektariini sekä paraguayo, litteä donitsipersikka.

Persikka on vaaleankeltaisen punertava, sen auringonpuoleinen poski on värittyneempi. Persikan kuori on ohut ja nukkapintainen, eikä sitä tarvitse poistaa. Persikan kyljessä on aina kevyt ura. Kivi hedelmän sisällä on iso. Hedelmä on kypsä, kun sen tyviosa on pehmeä.

Persikan ja nektariinin hedelmälihat ovat  mehukkaat ja aromaattiset. Hedelmäliha voi olla keltainen tai valkoinen. Englannin kuningattaren kerrotaan nauttivan aina valkolihaisia persikoita. Nektariinin maussa yhdistyvät persikan ja luumun maut.

Tuoreet nektariinit ja persikat piristävät juustotarjottimen, maistuvat grilliruokien lisukkeina. Mikäli persikan tai nektariinin haluaa tarjota kuorittuna, kuori irtoaa helposti kastamalla hedelmä kiehuvaan veteen.

Persikka uppoaa herkullisesti lasiin

Kesäjuhlien ihanimmat juomat valmistuvat persikoista ja marjoista. Tarjoa kesä-tai grillijuhlien alkujuomana persikalla säväytetty belliniä, mansikkasangriaa tai klassista jääteetä.

Persikka ja nektariini tuovat vaihtelua salaatteihin

Kun tomaatit ja kurkut kyllästyttävät salaateissa, on aika höystää kesän vihreät persikoilla ja nektariineilla. Näiden kesähedelmien kylkeen sopivat myös tutut juustot: feta, mozzarella ja halloumi.

Grillin lämpö herättää persikan aromit

Grillissä persikan maku makeutuu ja pehmenee entisestään. Halkaise persikat ja poista kivi. Grillaa persikoita leikkuupinta alaspäin. Grillaa niin kauan, kunnes perikoihin ilmestyy selkeät grillausraidat.

Grillattu persikka sopii tarjottavaksi niin makean jälkkärinä jäätelön kanssa kuin suolaisena lisukkeena.

Fetajuuston kanssa grillatuista persikoista syntyy herkullinen suolaisen ja makean yhdistelmä. Kokeile fetan lisäksi muitakin juustoja, esimerkiksi sinihomejuustoa tai kääräisen persikan puolikkaat parmankinkkuun tai työnnä vartaisiin muiden hedelmien kanssa ja grillaa ne herkullisiksi.

Grillatut persikat maistuvat ja höystävät myös kesäiset salaatit. Grillattu nektariini-halloumisalaatti on vastustamaton yhdistelmä suolaista ja makeaa.

Höystä persikoilla ja nektariineilla suolaiset ja makeat herkut

Hyödynnä kesän persikat ja nektariinit tervetulleina vaihteluntuojina erilaisiin leivonnaisiin. Tuttu focaccia saa upean maun ilmakuivatun kinkun ja nektariinin yhdistelmästä. Pekonin ja persikan suolaisen makea yhdistelmä höystää kesäisen saunaillan lämpimät voileivät.

Valmiista lehtitaikinasta syntyy jännittävä piirakka, kun peität piirakkapohjan hunajalla maustetuilla nektariiniviipaleilla ja maustat koko komeuden mustapippurilla. Nektariineista tai persikoista leivottu juustopiirakka leivotaan valmiista murotaikinasta ja lisämakua tuo appelsiinituorejuusto.

Säilö persikkaa talven varalle

Pistä kesän maut purkkiin ja kokeile esimerkiksi kirpeän makeaa punaherukka-nektariinihilloa, nektariini-minttuhilloa tai herukka-persikkahilloa.

Artikkelia on muokattu 7.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi:  Persikkaa kesän leivonnaisissa ja jälkiruoissa – poimi 4 suussa sulavaa reseptiä! 

X