Vinkit

Persilja

Teksti: Sirpa Hammarberg

Persilja on paljon muutakin kuin koristetupsu tai voinappi pihvin päällä. Maukas, kaunis ja terveellinenkin yrtti on usean maustesekoituksen olennainen osa. Persiljasta käytetään kolmea lajiketta: gourmet-kokkien suosimaa silopersiljaa, tuttua kähäräpersiljaa sekä juuripersiljaa.

Silopersiljan lehtiä

Persillade on hienoksi hakatun valkosipulin ja persiljan sekoitus, jota voi ripotella kaikenlaisiin ruokiin, etenkin pihvien ja perunoiden päälle juuri ennen tarjoilua. Gremolatassa on persiljan ja valkosipulin lisäksi sitruunaa, ja sitä voi käyttää kuten persilladea. Persiljan oksa kuuluu ranskalaiseen bouquet garni -maustekimppuun ja silputtuna fines herbes -seokseen.

Rautapitoinen persilja sisältää vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita, ja se onkin tunnettu sekä mauste- että lääkeyrttinä. Valkosipulin ystävä käyttää paljon persiljaa, sillä sen tuoreiden lehtien pureskelun sanotaan vähentävän valkosipulin hajua ja raikastavan hengityksen.

Persiljassa on haihtuvia öljyjä, ja siksi se kannattaakin lisätä ruokaan vasta viime vaiheessa. Kähäräpersilja on suosittu ruokien koristelussa kestävyytensä ja kauniin kirkkaanvihreän värinsä ansiosta.

kähäräpersiljaa

Juuripersiljan erikoisuus on porkkananmuotoinen valkoinen juuri, jossa on voimakas persiljan maku. Sitä voi käyttää kuten muitakin juureksia.

Kaksivuotisen persiljan kotikasvattajalta kysytään kärsivällisyyttä, sillä siemenet itävät hyvin hitaasti. Sen kasvattaminen kotipuutarhassa silti kannattaa, koska sen tuoksu häätää tuhohyönteisiä, eivätkä sitä vaivaa taudit.

Persiljan maku ja aromit säilyvät hyvin pakastettuna, mutta sitä voi myös säilöä kuivaamalla.

Reseptejä:

Persiljanjuurikeitto
Pippurimylly: valkosipuli-persiljasämpylät
Pyhän Jaakobin kampasimpukat
Kuhaa ja vesikrassikastiketta
Yrttivoilla maustettu karitsanpaisti
Bulgurisalaatti

Kuvat Suvi Laine

X