Reseptit

Pho-keitto lohesta ja jättikatkaravuista

Vietnamilainen pho-keitto on yksi kestosuosikeista. Eikä ihme. Maukas pho-keitto hurmaa takuulla vaativammankin herkkusuun. Sen takaa maukas liemi ja herkulliset höysteet.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Pekka Holmström/Otavamedia

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Pho-keitto lohesta ja katkaravusita

  • 2 l lientä pho-kuutioista (esim Vii-Voanista)
  • 1 rkl kalakastiketta
  • 400 g tuoretta lohta
  • 400 g raakoja jättikatkaravun pyrstöjä
  • 400 g pyöreitä riisinuudeleita
  • 1-2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1-2 porkkanaa
  • 3 cm:n pala inkivääriä
  • rypsiöljyä
  • seesamiöljyä
  • fariinisokeria
  • soijakastiketta
  • limettimehua

pöytään lisäksi

  • mungpavun ituja
  • 1 pilkottu chili
  • 4 hienonnettua kevätsipulia
  • paahdettuja siemeniä tai pähkinöitä
  • limettilohkoja
  • 1 ruukku korianteria
  • 1 ruukku thaibasilikaa
  • hoisin- ja sriracha -kastiketta

Valmistusohje

 

Pho-keitto lohesta ja jättikatkaravuista valmistuu helposti näin:

1. Paahda pähkinät tai siemenet kuivalla pannulla. Silppua chili ja kevätsipuli. Huuhtele idut siivilässä. Leikkaa limetit lohkoiksi. Pane kaikki ainekset pikkukipoissa valmiiksi pöytään tarjolle maustepullojen kanssa. Yrttipuntit voi panna pöytään sellaisenaan saksien kanssa.
2. Tee karamellisoitu sipuli. Leikkaa sipulit ohuiksi suikaleiksi. Kuori valkosipulinkynnet. Kuumenna paistinpannulla rypsiöljyä ja seesamiöljyä. Lisää sipulit ja murskaa päälle 2–3 valkosipulinkynttä. Kuullota sipulit pehmeiksi, lisää lusikallinen soijaa ja fariinisokeria. Kuumenna, kunnes sipuli karamellisoituu.
3. Leikkaa porkkanat ja inkivääri ohuiksi suikaleiksi. Paista suikaleita hetki öljyseoksessa, lisää tilkka soijaa ja vähän sokeria. Kuumenna hetki. Pane kasvikset kulhoihin ja nosta valmiiksi pöytään.
4. Kuumenna pho-liemi kiehuvaksi, mausta kalakastikkeella. Keitä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
5. Leikkaa lohi suupaloiksi. Kuivaa sulaneet ravunpyrstöt talouspaperilla. Kuumenna öljyseosta pannulla, paista lohikuutioita kuumalla pannulla hetki puoleltaan. Murskaa pannulle vähän valkosipulia, lisää sokeria, soijakastiketta ja limettimehua. Sekoita ja nosta kalapalat pois pannulta. Varo ylikypsentämästä kalaa.
6. Kypsennä ja paista ravunpyrstöt samaan tapaan kuin lohipalat.
7. Annostele nuudeleita keittokulhojen pohjalle, kauho päälle kuumaa lientä. Anna ruokailijoiden itse koota annoksensa mieltymystensä mukaan.

Vinkki: Pho -keiton mausteisuuden voi jokainen ruokailija säätää itse, kun ainekset ovat pienissä kipoissa pöydällä. Sama ohje toimii kanalla tai punaisella lihalla, kun liemikuution vaihtaa lihapohjaiseksi. Resepti on Ravintolapäivää perustamassa olleen Timo Santalan muunnos perinteisestä pho-keitosta. Nauti pho-keitto hedelmäisen ja hapokkaan valkoviinin kanssa.

Kokeile myös itämaista kalakeittoa

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin teet Vappu Pimiän vietnamilaiset riisipaperirullat

X