Makuja maailmalta

Pikkupaloja Turkista – kokoa mezepöytä ja nauti!

28.8.2014 Teksti: Anna.fi

Mezetarjoilun voi koota tahnoista, salaateista, marinoiduista kasviksista ja suolaisista leivonnaisista. Mutta meze ei ole vain ruokaa, se on tapa tavata ystäviä ja viihtyä koko ilta yhdessä herkutellen. Kirjaimellisesti meze tarkoittaa miellyttävää makua. Meze pitääkin syödä yhdessä nautiskellen.

Erilaiset tahnat kuuluvat olennaisena osana mezepöytään. Patlican salatasi eli munakoiso-tahna, Cevizli biber eli saksanpähkinä-leipätahna ja Haydari eli turkkilainen jogurtti-pähkinätahna ovat Istanbulin tyyliin mausteisia, mutta eivät tulisia. Reseptit on laadittu helsinkiläisen Antiokia Atabar -ravintolan keittiömestareiden Remzi Bertaksen ja Kerim Balibeyn ohjeita soveltaen.

Köfte eli turkkilaiset lihapullat kuuluvat olennaisena osana turkkilaiseen iltaan. Jokaisella turkkilaisella emännällä ja ravintolanpitäjällä on oma salainen köftereseptinsä.

Kisir-salaatti on ruokaisa ja mukavan raikas. Granaattiomena on kunniassaan turkkilaisessa keittiössä. Sen siemenet sopivat hyvin salaatin koristeeksi.

Turkkilaisen sitruunakanan sitruunabroileripalat maistuvat sekä kuumina että kylminä. Lisänä voit tarjota murennetulla fetalla höystettyä jogurttia.

 

Toimittaja: Taina Salovaara
Kuvat: Jukka Pakarinen/Otavamedia, Colourbox

Lue myös

Suosittelemme