Vihannesopas

Pinaatti

Teksti: Anna.fi

Pinaattia pidetään edelleen Kippari Kallen ansiosta erittäin rautapitoisena vihanneksena. Se on kuitenkin rautapitoisuudeltaan samaa luokkaa kuin muutkin vihreät vihannekset. Vitamiinipitoisuutensa ansiosta pinaatti on silti todellista terveysruokaa. 

Pinaatti sisältää raparperin tavoin oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia. Siksi pinaattiruoissa käytetään yleensä runsaasti maitotuotteita, kuten kermaa ja juustoa. Pinaatti kerää myös nitraatteja, minkä takia sitä ei suositella alle vuoden ikäisille lapsille. Nitraattipitoisuus saattaa kuitenkin vaihdella viljelyolosuhteista riippuen.

Pinaatin paksut, tumman vihreät lehdet ovat voimakkaan makuisia, eikä niitä yleensä syödä raakana. On kuitenkin olemassa myös pinaattilajikkeita, joiden lehdet ovat hennompia ja miedomman makuisia. Esimerkiksi Keski-Euroopassa pinaatin käyttö salaateissa on varsin yleistä. Suomessa myydään useimmiten Uuden-Seelannin pinaattia, joka saattaa maistua hieman kitkerältä. Muualla Euroopassa käytetään usein miedompaa lehtipinaattia.

Alun perin Persiasta Eurooppaan tuotu pinaatti on monipuolisuutensa ansiosta varsin suosittu raaka-aine eri ruokakulttuureissa. Italialaisessa keittiössä pinaattia käytetään niin pastan värjäämiseen kuin sen täytteenäkin. Välimeren alueella ja Lähi-idässä pinaattia löytää varmimmin piirakan sisään leivottuna. Myös intialainen keittiö tunnetaan herkullisista pinaattikastikkeistaan.

Suomalaisille pinaatti on tuttu ennen kaikkea pinaattikeitosta ja -ohukaisista. Se sopii haudutettuna erinomaisesti vaikkapa kalan tai lihan lisukkeeksi. Oikeastaan pinaattia voi käyttää melkein missä vain: laatikoissa, padoissa, soseissa, sämpylöissä ja muhennoksissa. 

Kokeile näitä pinaattireseptejä:

Rukiinen feta-pinaattipiirakka
P
inaatti-kuskussalaatti
M
eksikolainen pinaattipaistos
P
inaatti-ricottatäytteiset raviolit
P
alak paneer eli intialainen pinaatti-juustocurry

Lähteet: Kotimaiset kasvikset ry, Fineli ja Wikipedia

Teksti: Emmi Toivonen
Kuva: Seppo Saarentola

X