Vinkit

Punajuuri yllättää monikäyttöisyydellään

Teksti: Anna.fi

Punajuuret paahtuvat vaivatta uunissa ja paahdetun punajuuren tuoksu on varma ruokahalun herättäjä. Jos leivot mielelläsi, kokeile punajuurta kakussa.  Hyödynnä nyt syksyn satokauden maukkaat, mehevät punajuuret ja kokkaa punajuuresta monipuolisesti.

punajuuripesto herkullinen

Punajuuripesto sopii esimerkiksi keitetyn tagliatellen ja parmesaaniraasteen kera tarjottavaksi. Kokeile sitä myös liha- ja kalaruokien kastikkeena, salaatteihin tai vaikkapa leivän päälle. Pesto säilyy jääkaapissa noin viikon.

Punajuurilastut
Punajuurilastut aiolin kanssa

Paahda rapeita punajuurilastuja uunissa ja nauti kirpeänpehemeän aiolin kanssa.

Sinihomejuustolla maustettu punajuurikiusaus on kotiruokaa parhaimmillaan. Koko ateria valmistuu yhtä aikaa uunivuoassa.

 

Suklaa-punajuuri-salmiakkikakku
Suklaa-punajuurikakku

Punajuuri on luontaisesti makea ja siksi sitä voi käyttää jopa kakkuihin. Suklaa-punajuuri -kakku saa maukkaan säväyksen salmiakista.

Punajuurimureke
Punajuurimureke

Punajuurimurekkeiden vahva maku syntyy inkivääristä ja chilistä. Pohjoisafrikkalaisesta keittiöstä lainattu harissa tuo tulisuutta pehmeään jogurttikastikkeeseen.

Punajuuren makupari vuohenjuusto ei petä koskaan

Punajuuri-vuohenjuustosuupalat vaativat hieman vaivannäköä, mutta sopivat vaikkapa sadonkorjuujuhlan alkupalaksi.

Punajuuri-vuohenjuustosuupalat
Punajuuri-vuohenjuustosuupalat

Punajuuri-granaattiomena-vuohenjuustosalaatti sopii sekin hyvin alkupalaksi ja juhlistaa aterian hetkessä. Lämpimät punajuuret ja vuohenjuusto saavat kastikkeeksi granaattiomenasta ja balsamicosta valmistetun kastikkeen.

Punajuuria, vuohenjuustoa ja granaattiomenaa
Punajuuri-granaattiomena-vuohenjuustosalaatti

Vinkkejä punajuuren käsittelyyn

Punajuuri muodostaa mehevän mukulan, joka voi olla pyöreä, litteänpyöreä, munanmuotoinen tai pitkänomainen lajikkeen mukaan. Hyvä punajuuri on tasainen, voimakkaan tummanpunainen ja pinnaltaan sileä.

  • Punajuuri sisältää nitraatteja ja siksi sitä ei suositella aivan pienten lasten ravinnoksi. Punajuurta suositellaan käytettävän vain kypsennettynä.
  • Punajuuren kuorta, kantaa ja juuren päätä ei kannata poistaa ennen keittämistä, ettei punainen väriaine valu keitinveteen. Jäähtyneistä punajuurista kuori liukuu pois käsin irrottamalla.
  • Punajuurta käsiteltäessä kannattaa käyttää kumihanskoja ja suojata työlauta leivinpaperilla. Väri lähtee kyllä pois huuhtelemalla.
  • Parhaiten punajuuri säilyy kylmässä, +2 – +5 asteen lämpötilassa.

Punajuurikkaan viljelyyn oton varhaishistoriaa ei tunneta tarkoin. Punajuuren oletetaan kulkeutuneen Eurooppaan arabien matkassa. Kreikassa punajuurta viljeltiin jo ennen ajanlaskumme alkua.

Italiassa tunnettiin punainen ja valkoinen punajuurikas 200-luvulla ja roomalaiset levittivät kasvin koko Eurooppaan. Siksi punajuurikasta kutsuttiin 1500 -luvulla ”roomalaiseksi juureksi”.

Ensimmäiset maininnat paksujuurisesta juurikkaasta ovat 1500-luvulta. Nämä olivat aluksi väriltään vaaleita tai keltaisia. Nykyinen punajuurinen muoto jalostettiin 1600-luvulla.

Punajuurikas tuli Suomeen 1800-luvulla ja yleistyi pappiloiden ja koulujen puutarhojen ansiosta kotipuutarhoissa.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry

Teksti: Leena Kalliokoski
Kuvat: Colourbox, Reseptikuvat SKOY

X