Vinkit

Puolukka x 9 – poimi parhaat reseptit

Teksti: Anna.fi

Puolukka on oikea terveyspommi – sen sanotaan alentavan verenpainetta ja auttavan laihdutuksessa. Puolukka tuo pirteyttä syksyn ruokapöytään piirakoissa, liharuokien lisäkkeenä ja jälkiruoissa. Nappaa tästä herkulliset reseptit.

puolukka-suklaapannacotta

Runsaskuituista puolukkaa kannattaa käyttää, koska se on varsin edullinen marja. Valmista puolukasta leivonnaisia, puuroja ja jälkiruokia.  Kuivatut puolukat sopivat naposteluun ja helposti mukana kulkevaksi välipalaksi.

omena-puolukka-piirakka

Omena-puolukka-piirakka on syksyn raikkain kahvipöydän tarjottava.

Päivitä pullareseptisi pienenellä  kuituremontilla. Vaihda valkoiset jauhot tummempiin ja höystä pullat pirteillä puolukoilla ja  siemensekoituksella.

Kokonaisista puolukoista valmistuu nopeasti virkistäviä marjasmoothie-juomia tai ravitsevia pikavälipaloja yhdistelemällä vaikkapa raejuuston ja pähkinöiden kanssa.

Puolukoista, hapan-korpuista ja piimästä voi soseuttaa rukiisen terveysjuoman. Sekä puolukoissa että rukiissa on paljon elimistölle hyödyllisiä aineita ja niiden maut täydentävät mukavasti toisiaan. Piimän sisältämä proteiini auttaa pitämään nälän loitolla.

Puolukkavaahto vadelmakastikkeella on raikas ja terveellinen jälkiruoka.

Tutun vispipuuron kuitupitoisuus paranee huikeasti, kun puolukan kuoret jauhetaan mukaan, mannaryynit ovat tummia ja lisäät puuroon vielä vähän leseitä.

Kokeile puolukoita graavikalan mausteena. Metsämarjagraavatussa siiassa on hienostunut puolukan ja mustikan maku.

Raikas puolukkachutney maistuu liharuokien lisukkeena.

Tattari ja puolukka sopivat syksyisiin jälkiruokalettuihin.


 

Kirpeän hapokas puolukka pehmenee suussasulavaksi tässä kevennetyssä juustokakussa.

Puolukan terveysvaikutuksista

Puolukan terveydelle hyödylliset ominaisuudet painottuvat sen sisältämiin polyfenoleihin, joista arvioidaan olevan monitahoista hyötyä terveydelle.

Ruotsalaisessa Lundin yliopiston tutkimuksessa*)  puolukan on todettu ehkäisevän mm. runsasrasvaisen ruokavalion aineenvaihdunnalle aiheuttamia haitallisia vaikutuksia. Puolukkaa ja sen sisältämiä polyfenoleja onkin tutkittu mm. diabeteksen, ylipainon ja bakteeritulehdusten ehkäisyssä.

*)Tutkimus on julkaistu Journal of Nutrition and Metabolism -lehdessä.

Lähde: Arktiset Aromit

Kuvat: Otavamedia

Koonnut: Leena Kalliokoski

X